Üzgünüm, soruyu net bir şekilde göremiyorum. Ancak genel olarak soruları çözmek için izlenecek adımlar şöyle olabilir:
-
Soruyu Dikkatlice Oku: Soruda istenen ana noktaları belirle.
-
Verilen Bilgileri Analiz Et: Soruda verilen bilgileri dikkatlice inceleyerek, problemin çözümüne giden yolu belirle.
-
Formülleri veya Yöntemleri Uygula: Sorunun gerektirdiği matematiksel formül veya yöntemleri kullanarak çözmeye başla.
-
Sonucu Doğrula: Bulduğun sonucu, sorunun koşullarıyla karşılaştırarak doğruluğunu kontrol et.
Eğer özellikle hangi konu hakkında olduğunu belirtirsen, daha fazla yardımcı olabilirim.
Aşağıda 4 adet renkli boncuğun yarıçap uzunlukları santimetre cinsinden verilmiştir ip 1,2 metre r = 0,5 santim r = 1 santim r 1.5 santim r2.5 santim iç kısımları delik olan bu boncuklar aralarını boşluk kalmayacak şekilde ipe sırasıyla sarı mavi yeşil ve kırmızı renkli dizilecektir ipe en fazla sayıda boncuk dizilecek sayı şekilde işlemi devam edilirse en son hangi renkte boncuk ipe koyulur 1 metre eşittir 100 santim
Soruyu çözmek için aşağıdaki adımları izleyelim:
Verilenler:
- İp uzunluğu: 1.2 metre = 120 santimetre
- Boncuk yarıçapları:
- Sarı: ( r = 0.5 , \text{cm} ) (çap = 1 cm)
- Mavi: ( r = 1 , \text{cm} ) (çap = 2 cm)
- Yeşil: ( r = 1.5 , \text{cm} ) (çap = 3 cm)
- Kırmızı: ( r = 2.5 , \text{cm} ) (çap = 5 cm)
Çözüm:
-
Toplam boncuk çaplarını sırayla hesaplayın ve ekleyin:
- Sarı: 1 cm
- Mavi: 2 cm
- Yeşil: 3 cm
- Kırmızı: 5 cm
Toplam döngü uzunluğu: ( 1 + 2 + 3 + 5 = 11 , \text{cm} )
-
İp uzunluğunu toplam döngü uzunluğuna bölerek tam döngü sayısını bulun:
$$ \frac{120}{11} \approx 10.91 $$Bu sonuç, 10 tam döngü ve bir kısmının daha dizilebileceğini gösterir.
-
İlk 10 döngüde kullanılacak boncukların sayısını ve kalan ip uzunluğunu hesaplayın:
- 10 döngü için toplam kullanılan ip: ( 10 \times 11 = 110 , \text{cm} )
- Kalan ip: ( 120 - 110 = 10 , \text{cm} )
-
Kalan ip için dizilebilecek boncuk türünü seçin:
- Sarı (1 cm çap): 10 boncuk daha dizilebilir.
Dolayısıyla, 10 döngü ve ardından sarı boncuklar eklenebilir. En son sarı boncuk ipe eklenir.
Sonuç: En son eklenen boncuk sarı olacaktır.