Sorunun Çözümü:
Soruda ABC sırayla 3 basamaklı bir sayı olarak verilmiş ve aşağıdaki koşullar sunulmuş:
- AB iki basamaklı bir sayı, 4’e tam bölünüyor.
- BC iki basamaklı bir sayı, 5’e tam bölünüyor.
- CA iki basamaklı bir sayı, 6’ya tam bölünüyor.
Bu şartları sağlayan ABC sayısının alabileceği tüm değerlerin toplamını bulacağız.
Adım 1: AB’nin Koşulu - 4’e bölünebilirlik
Bir sayı 4’e bölünüyorsa, son iki basamağı 4, 8, 12, … şeklinde olmak zorundadır. AB’nin tek tek geçen tüm olasılıklarını yazacağız. AB, sayının ilk iki basamağı olduğundan AB ≤ 99 ile iki basamaklı olarak kısıtlanır.
AB için olası değerler:
4, 8, 12, 16, 20, 24, …, 96. (Toplam 24 adet)
Adım 2: BC’nin Koşulu - 5’e bölünebilirlik
Sayının son iki basamağı olan BC, 5’e tam bölünmelidir. Çünkü verilen ikinci şart budur. O halde BC için son iki basamak olan olası sayılar:
BC’nin olası değerleri:
5, 10, 15, 20, 25, …, 95.
Adım 3: CA’nın Koşulu - 6’ya bölünebilirlik
Sayının son iki basamağındaki birleşik sayı olan CA, önce 6’ya tam bölünüyor olmalı. Yani CA = 60 üzerindeki artış alett.detailsHere
Soru:
• İki basamaklı AB sayısı 4 ile tam bölünüyor.
• İki basamaklı BC sayısı 5 ile tam bölünüyor.
• İki basamaklı CA sayısı 6 ile tam bölünüyor.
Buna göre üç basamaklı (A≠0, B≠0, C≠0) “ABC” sayısının alabileceği değerler toplamı kaçtır?
Çözüm Yoluyla Adım Adım İnceleme
-
BC, 5 ile tam bölünüyor → 10B + C ≡ 0 (mod 5).
Bir sayı 5’e bölünebilmek için son rakamının 0 veya 5 olması gerekir.
– B ≠ 0 ve C ≠ 0 olduğu için (BC iki basamaklı), burada son rakam C = 5 olmak zorundadır. -
CA, 6 ile tam bölünüyor → 10C + A ≡ 0 (mod 6).
– C = 5 olduğundan CA = 50 + A. Bir sayının 6’ya bölünebilmesi için hem 2’ye hem 3’e bölünebilmesi gerekir.
– 50 mod 6 = 2 olduğundan 50 + A’nın 6’ya bölünmesi için A mod 6 = 4 olmalıdır. Rakam olduğu için A = 4 tek seçenektir. -
AB, 4 ile tam bölünüyor → 10A + B ≡ 0 (mod 4).
– A = 4 olduğundan 10A + B = 40 + B.
– 40 zaten 4’ün katı olduğundan, (40 + B)’nin 4’e bölünebilmesi için B de 4’ün katı olmalıdır. B ≠ 0 ve 1–9 aralığında olduğundan B = 4 veya B = 8. -
Olası ABC sayıları:
– B = 4, C = 5 → ABC = 445
– B = 8, C = 5 → ABC = 485
Her iki sayıyı toplarsak:
445 + 485 = 930
Dolayısıyla üç basamaklı “ABC” sayısının alabileceği değerlerin toplamı 930 bulunur.
@username