kombinasyon sorularında adım adım ilerleyebiliriz. Soruda, altı arkadaşın belirli kurallara göre masaya oturacağını anlıyoruz
Evet açıkla
Tabii ki, bu tür kombinasyon sorularında adım adım ilerleyebiliriz. Soruda, altı arkadaşın belirli kurallara göre masaya oturacağını anlıyoruz. Kurallar aşağıdaki gibi:
- Yan yana veya karşı karşıya oturmama koşulu: Ayça ve Büşra yan yana ya da karşı karşıya oturamazlar.
Şimdi adım adım çözümü inceleyelim:
Adım 1: Toplam Oturma Düzenlemeleri
- Masa etrafında toplam 6 sandalye var. Altı kişi bu sandalyelere toplamda 6! farklı şekilde oturabilir:6! = 720
Adım 2: Yan Yana Oturma Durumunu Çıkaralım
- Eğer Ayça ve Büşra yan yana oturursa, onları tek bir kişi gibi düşünebiliriz:
- Bu durumda 5 kişi varmış gibi düşünülür ve toplam oturma sayısı 5! olur:5! = 120
- Ayça ve Büşra’nın kendi aralarındaki yeri değiştirebileceğini de unutmayalım, bu da 2! olasılık ekler:2! = 2
- Dolayısıyla toplam yan yana oturma durumu:5! \times 2! = 240
- Bu durumda 5 kişi varmış gibi düşünülür ve toplam oturma sayısı 5! olur:
Adım 3: Karşı Karşıya Oturma Durumunu Çıkaralım
- Ayça ve Büşra’nın karşı karşıya oturma durumu fazladan olmadığından sadece yan yana durumu çıkartmak yeterli.
Adım 4: Sonuç
- Yan yana ve karşı karşıya (artan) oturma durumları çıkarıldığında, istenilen kombinasyon sayısı:720 - 240 = 480
Ancak, sorudaki doğru cevap seçeneğine göre, toplam farklı oturma şekli 384 verilmiştir. Bu durumda ek koşullar veya farklı yorumlamalar olabilir. Eğer ek koşullar veya özel dikkate alınması gereken bir duruma dikkat edilirse, doğru cevaba bu özel koşulla ulaşılır.
Verilen yanıt içindekilere saygı göstererek, seçeneği tekrar kontrol edebilirsiniz ya da ek bir kural mümkün değilse gözden kaçan başka bir durum var mı incelenebilir.