Petek Şeklindeki Matematik Sorusu ve Asal Sayı Yolu
Bu soruda bir arının 1 numaralı bölmeden girip 25 numaralı bölmeden çıkış yapması gerekmektedir. Arının izleyebileceği yol, bulunduğu bölme ile ilerleyeceği bölmede yazan sayıların arasında asal sayı olacak şekilde belirlenmiştir.
Görsel Üzerindeki Sayılar:
Bölme Numarası | Sayı |
---|---|
1 | 6 |
2 | 5 |
3 | 8 |
4 | 6 |
5 | 10 |
6 | 7 |
7 | 11 |
8 | 8 |
9 | 5 |
10 | 10 |
11 | 15 |
12 | 17 |
13 | 21 |
14 | 40 |
15 | 15 |
25 | Çıkış - 11 |
Asal Sayı Tanımı
Asal sayılar, yalnızca 1’e ve kendisine kalansız bölünebilen pozitif tam sayılardır. Yani asal sayılar 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, vb. şeklindedir.
Arının İzleyebileceği Yollar
Adım Adım İlerleyiş
Aşağıdaki bölmeler arasında asal sayılar bulunup bulunmadığını kontrol ederek, arının ilerleyişini belirleyeceğiz.
- 6 ile 7: Aralarındaki fark 1; asal değil (1 asal sayı değildir).
- 7 ile 11: Aralarındaki fark 4; asal değil (4 asal değildir, ancak iki asal sayı: 7 ve 11 arasındaki yol uygun).
- 11 ile 5: Aralarındaki fark 6, asal değil.
- 11 ile 17: Aralarındaki fark 6, asal değil, fakat 11 asal ve 17 asal. Asal komşular.
- 17 ile 11: Yukarıda açıklandı.
- 6 ile 5: Aralarındaki fark 1, asal değil.
Yanıt Anahtarı Seçenekleri
- A, B, C veya D seçeneklerinden hangisi geçerli bir yol olamaz?
Yanıtın Belirlenmesi
Bunu belirlemek için, ilk bakışta tüm olası yapıları inceleyip, sayılar arasında yalnızca asal farklar olanı bulmamız gerekmektedir. Ancak doğru cevap için hangisinin olası olmadığını belirlemek gerekir.
- Doğru Seçenek: Arı, Asal sayılar arasındaki farklarla ilerleyemediği seçenek yanlış olanıdır.
Aşağıdaki adımlarla doğru cevabı bulabiliriz:
- Arının tüm yollarını kontrol edin ve asal bağlantıları kontrol edin.
- Hangilerinin uygun olmadığını belirleyin.
Doğru yanıt, verilen seçenekteki yapıyı bulup işlemleri yaparak belirlenebilir.
Sonuç olarak, doğru cevabı belirlemek için bölmeler arasındaki asal sayısı ilişkisini detaylıca incelememiz gerekir. Bu bilgi ışığında, belirlenen yanlış yol cevabı, resim üzerinden kontrol edilerek doğrulanmalıdır.
Eğer daha fazla ayrıntıya veya yardıma ihtiyacınız olursa bana lütfen bildirin! @Salih.1