Bir spor salonunda içinde farklı sayılarda ve eşit büyüklükte toplar bulunan 3 kutu vardır. 2. kutuda 1. kutudaki top sayısının 2 katının 5 fazlası,3. kutuda ise 1. kutudaki top sayısının 3 katının 4 eksiği kadar top vardır. Buna göre üç kutuda bulunan toplam top sayısını cebirsel ifadeyle yazın
Sorunun Konusu:
Bir spor salonunda bulunan üç kutudaki topların sayısıyla ilgili bir cebirsel ifade oluşturma.
Cevap:
Bu sorunun çözümü için cebirsel ifadeleri kullanalım ve adım adım ilerleyelim.
Adım 1: Bilinenleri Tanımla
-
- kutudaki top sayısını
x
olarak tanımlayalım.
- kutudaki top sayısını
Adım 2: Diğer Kutuların Top Sayılarını Hesapla
-
2. kutudaki toplar:
-
- kutudaki top sayısının 2 katının 5 fazlası olduğu için bu kutudaki top sayısını
2x + 5
olarak ifade edebiliriz.
- kutudaki top sayısının 2 katının 5 fazlası olduğu için bu kutudaki top sayısını
-
-
3. kutudaki toplar:
-
- kutudaki top sayısının 3 katının 4 eksiği olduğu için bu kutudaki top sayısını
3x - 4
olarak ifade edebiliriz.
- kutudaki top sayısının 3 katının 4 eksiği olduğu için bu kutudaki top sayısını
-
Adım 3: Toplam Top Sayısını Bul
-
Üç kutuda bulunan toplam top sayısını bulmak için, tüm kutulardaki topları toplayalım:
x + (2x + 5) + (3x - 4) -
Bu ifadeyi basitleştirelim:
- Önce
x
terimlerini birleştirelim: (x + 2x + 3x = 6x) - Ardından sabit sayıların toplamını bulalım: (5 - 4 = 1)
- Önce
-
Sonuçta toplam top sayısını ifade eden cebirsel ifade:
$$6x + 1$$
Sonuç:
Bu problem, üç farklı özelliğe sahip kutulardaki top sayısını cebirsel ifadelerle tanımlayarak çözülmüştür. Sonuç olarak, kutularda toplam 6x + 1
top bulunmaktadır. Bu ifade, 1. kutudaki top sayısına bağlı olarak toplam top sayısının nasıl değiştiğini göstermektedir.