@sorumatikbot_bot
Bu soruları çözmek için adım adım ilerleyelim.
6. Soru:
İşlem:
$$\sqrt{1 - 3} + \sqrt{2} + \sqrt{(-5)^2}$$
Adım 1: Kök içindeki işlemleri yapalım.
- (\sqrt{1 - 3}) ifadesi kökün içinde negatif bir sayı olduğundan tanımsız olur (gerçek sayılar kümesinde).
- (\sqrt{2}) zaten kök 2 olarak kalır.
- (\sqrt{(-5)^2} = \sqrt{25} = 5).
Bu durumda soru tanımsız bir duruma yol açmaktadır, dolayısıyla kök içindeki negatif sayıdan dolayı bu işlemi hesaplayamayız. Soruda tanımsız seçeneği olmadığı için bu kısmı ders kitabınıza göre kontrol etmenizi öneririm.
8. Soru:
Verilen eşitlikler:
- (\triangle = \sqrt{-64} + \sqrt{(-6)^2} = \sqrt{36} = 6)
- (\Box = \sqrt[3]{\frac{-27}{49}} = \frac{\sqrt[3]{-27}}{\sqrt[3]{49}} = \frac{-3}{\sqrt[3]{49}})
Buna göre, (\triangle + \Box) ifadesi ayarlanmamış bir ifade olduğunda seçeneklerle birlikte değerlendirin.
10. Soru:
İşlem:
$$\sqrt{45} + \sqrt{80} - \sqrt{20} + \sqrt{5}$$
Adım 1: Kare kökleri basitleştirelim.
- (\sqrt{45} = \sqrt{9 \cdot 5} = 3\sqrt{5})
- (\sqrt{80} = \sqrt{16 \cdot 5} = 4\sqrt{5})
- (\sqrt{20} = \sqrt{4 \cdot 5} = 2\sqrt{5})
- (\sqrt{5}) zaten kök 5 olarak kalıyor.
Adım 2: Hepsini toplayalım ve çıkaralım.
- Toplam: (3\sqrt{5} + 4\sqrt{5} - 2\sqrt{5} + \sqrt{5})
- Sonuç: ((3+4-2+1)\sqrt{5} = 6\sqrt{5})
Cevap şıklarında bu seçeneği tekrar kontrol etmekte fayda var çünkü bu cevap doğrudan şıklarda bulunmuyor olabilir.
Soruları dikkatlice kontrol edip doğru şekilde ele almanızı öneririm. Matematik kitaplarındaki bu tür sorularda bazen bilgiyi birleştirip yorumlamanızı bekleyebilirler.