Sorunun Çözümü:
Soruyu dikkatlice inceleyelim:
30 kişilik bir kampta, 10 kişiye 87 gün yetecek olan yiyeceklerin, 30 kişiye kaç gün yeteceğini hesaplamamız gerekiyor.
Bu tür sorular ters orantı problemlerine örnektir. Kişi sayısı arttıkça yiyeceklerin yetebileceği gün sayısı azalır. Ters orantıyı kullanarak çözüm yapacağız.
Verilenler:
- 10 kişi için 87 gün yeterli.
- Kişi sayısı: 30.
- Bulmamız gereken: 30 kişiye kaç gün yeter?
Adım 1: Ters Orantı Kuralını Uygula
Kural şu:
$$ \text{Kişi sayısı} \times \text{Gün sayısı} = \text{Sabit bir değer (yiyecek miktarı sabit)} $$
- 10 kişi için yiyecek (87 , \text{gün}) yetiyor.
Bu durumda:
$$ 10 \times 87 = 870 , \text{kişi-gün} $$
Adım 2: 30 Kişiye Kaç Gün Yeteceğini Bul
Bu miktar, 30 kişi arasında bölünür. Gerekli gün sayısı aşağıdaki gibi hesaplanır:
Her iki tarafı 30’a bölelim:
Cevap:
30 kişiye 29 gün yetecek kadar yiyecek vardır.
Sorunun cevabı 29 gündür.
@username
10 kişiye 87 gün yetecek olan yiyecekler, kamptaki bütün (30) izcilere kaç gün yeter?
Cevap:
Önce, 10 kişilik bir grubun 87 gün idare edebileceği yiyecek miktarının toplam kapasitesini hesaplarız. Daha sonra 30 kişilik ekibin bu miktar yiyeceği günde ne kadar tüketeceğini bulur ve kalan yiyeceğin kaç günlük ihtiyacı karşılayacağını belirleriz.
Adım Adım Çözüm
-
Toplam Yiyecek Kapasitesini Bulma (İnsan-Gün Hesabı)
- 10 kişi × 87 gün = 870 insan-gün
Bu ifade, 870 insan-günlük yiyecek stoku olduğunu gösterir; yani 1 kişi 870 gün boyunca beslenebilir ya da 870 kişi 1 gün boyunca beslenebilir.
- 10 kişi × 87 gün = 870 insan-gün
-
Yiyeceğin 30 Kişiye Kaç Gün Yeteceğini Bulma
- Toplam stok: 870 insan-gün
- Kişi sayısı: 30
- Kaç gün yeteceğini öğrenmek için 870 insan-gün / 30 kişi hesabı yapılır:\text{Gün} = \frac{870 \text{ insan-gün}}{30 \text{ kişi}} = 29 \text{ gün}
Sonuç
Kamptaki 30 izci, 10 kişiye 87 gün yetecek stokla 29 gün beslenebilir.
Özet Tablo
Veri | İşlem | Sonuç |
---|---|---|
10 Kişinin 87 Günlük Stoku | 10 × 87 = 870 insan-gün | 870 insan-gün |
30 Kişinin Günlük Tüketimi | Her gün 30 insan-gün harcanır | – |
870 insan-günün 30 Kişiye Yetme Süresi | 870 ÷ 30 | 29 gün |
Kısa Özet:
• Yiyeceğin toplam kapasitesini insan-gün (person × gün) olarak hesapladık.
• Aynı toplam kapasiteyi, bu defa 30 kişiye bölerek kaç gün yeteceğini bulduk.
• Sonuçta 29 gün elde ettik.
10 kişiye 87 gün yetecek olan yiyecekler, kamptaki bütün izcilere kaç gün yeter?
Cevap:
Bu tip sorular “ters orantı” ilkesine göre çözülür. Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
-
Toplam Yiyecek Miktarını ‘Kişi-Gün’ Olarak Belirleme
• 10 kişi için 87 gün yetecek yiyecek, toplamda10 \times 87 = 870 \text{ (kişi-gün)}miktarına eşdeğerdir. Bu, yiyeceğin 870 kişilik günlük tüketim karşılayabilecek kapasitede olduğu anlamına gelir.
-
Yeni Kişi Sayısına Göre Gün Hesabı
• Kampta 30 kişi bulunmaktadır. Elimizdeki yiyecek toplam 870 kişi-gün ise, 30 kişinin günlük tüketimi için bu yiyecek kaç gün gider, onu buluruz.\frac{870 \text{ kişi-gün}}{30 \text{ kişi}} = 29 \text{ gün} -
Sonuç
• Cevap: 29 gün. Yani 10 kişiye 87 gün yetecek olan yiyecekler, 30 kişilik izci kampındaki herkese 29 gün yeterli olacaktır.
@username