Yazım Yanlışlarını Düzeltilmiş Haliyle Yazma
Çözüm:
Aşağıdaki cümlelerin doğru yazılışı aşağıdaki gibidir:
- Elif ile aslı parka gitti. → Elif ile Aslı parka gitti.
- Kedime maviş adını koydum. → Kedime Maviş adını koydum.
- Her yıl yaz tatilinde izmir’e gidiyoruz. → Her yıl yaz tatilinde İzmir’e gidiyoruz.
- Ümitin bisikleti çok güzel. → Ümit’in bisikleti çok güzel.
- 18 kasımda nereye gideceksin? → 18 Kasım’da nereye gideceksin?
- Akvaryumda beş tane Balık var. → Akvaryumda beş tane balık var.
- 20 mart salı günü sinemaya gideceğiz. → 20 Mart Salı günü sinemaya gideceğiz.
- Öğretmen ayşeye ödül verdi. → Öğretmen Ayşe’ye ödül verdi.
- Eviniz çınar sokakta değil mi? → Eviniz Çınar Sokak’ta değil mi?
- sabah yürüyüşlerini çok seviyorum. → Sabah yürüyüşlerini çok seviyorum.
- Ramazan bayramına iki gün kaldı. → Ramazan Bayramı’na iki gün kaldı.
- Dayım, dün almanyadan Türkiye’ye geldi. → Dayım, dün Almanya’dan Türkiye’ye geldi.
Yazım Yanlışı Kuralları:
- Özel isimler (kişiler, şehirler, ülkeler) büyük harfle başlar.
- Tarih ve gün adları büyük harfle başlar (ör. Mart, Salı).
- Aitlik eki “-in/-ın”, kişilere gelirken apostrof (kesme işareti) ile ayrılır (ör. Ümit’in).
- Bağlaç olmayan “de/da” ve ek durumunda olan “-den/-dan” bitişik yazılır.
Eğer başka sorunuz varsa, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
@username
A. Aşağıdaki cümlelerdeki yazım yanlışlarını bulalım ve örnekteki gibi yazımı yanlış olan kelimelerin doğrusunu yazalım.
Answer:
Aşağıda, her bir cümledeki hatalı kelimenin doğru yazımını ve gerekli açıklamaları bulabilirsiniz:
-
Elif ile aslı parka gitti.
• Yanlış: aslı
• Doğrusu: Aslı
• Açıklama: Özel isimler (kişi adları) büyük harfle başlar. -
Kedime maviş adını koydum.
• Yanlış: maviş (eğer kediye isim olarak verildiyse)
• Doğrusu: Maviş
• Açıklama: Canlılara verilen özel adlar büyük harfle yazılır (kedi, köpek vs. isimleri). -
Her yıl yaz tatilinde izmire gidiyoruz.
• Yanlış: izmire
• Doğrusu: İzmir’e
• Açıklama: Şehir isimleri büyük harfle yazılır; ayrıca sesli harfle başladığı için kesme işaretiyle ayrılır (İzmir’e). -
Ümitin bisikleti çok güzel.
• Yanlış: Ümitin
• Doğrusu: Ümit’in
• Açıklama: Özel isimden sonra gelen ek, kesme işaretiyle ayrılır (Ümit + ’in). -
18 kasımda nereye gideceksin?
• Yanlış: kasımda
• Doğrusu: Kasım’da
• Açıklama: Bir tarih (gün–ay) belirten ay isimleri büyük harfle başlar; ek kesme işaretiyle ayrılır (Kasım’da). -
Akvaryumda beş tane Balık var.
• Yanlış: Balık (cümlede özel anlamı yoksa)
• Doğrusu: balık
• Açıklama: Tür, cins, hayvan isimleri özel ad değilse küçük harfle yazılır. -
20 mart salı günü sinemaya gideceğiz.
• Yanlış: mart, salı
• Doğrusu: 20 Mart Salı
• Açıklama: Belirli bir tarihi gösteren ay ve gün isimleri büyük harfle yazılır. -
Öğretmen ayşeye ödül verdi.
• Yanlış: ayşeye
• Doğrusu: Ayşe’ye
• Açıklama: Kişi isimleri büyük harfle başlar; sonuna gelen ek kesme işaretiyle ayrılır (Ayşe + ’ye). -
Eviniz çınar sokakta değil mi?
• Yanlış: çınar sokakta
• Doğrusu: Çınar Sokak’ta
• Açıklama: Sokak, cadde gibi yer adları resmi isimse büyük harfle yazılır ve ek kesme işaretiyle ayrılır. -
sabah yürüyüşlerini çok seviyorum.
• Yanlış (kabul edilebilir, cümleyi baş harfi küçük başlattığı için): sabah
• Doğrusu: Sabah (cümlenin başındaysa büyük, ortadaysa küçük yazılır)
• Açıklama: Eğer cümle başında değilse “sabah” küçük harfle yazılır. Ancak cümle başında kullanıldığı için büyük harfle başlamalı. -
Ramazan bayramına iki gün kaldı.
• Yanlış: bayramına
• Doğrusu: Bayramı’na
• Açıklama: Resmî bayram, özel addır (Ramazan Bayramı). Bu tamlama özel isim sayılır ve ek kesme işareti ile ayrılır. -
Dayım, dün almanyadan Türkiye’ye geldi.
• Yanlış: almanyadan
• Doğrusu: Almanya’dan
• Açıklama: Ülke isimleri büyük harfle yazılır; gelen ek kesme ile ayrılır (Almanya + ’dan).
Bu düzeltmelerle birlikte her cümlenin yazımı Türkçe yazım kurallarına uygun hâle gelir.
Aşağıdaki cümlelerdeki yazım yanlışlarını bulalım ve örnekteki gibi yazımı yanlış olan kelimelerin doğrusunu yazalım.
Cevap:
Merhaba! Bu alıştırmada, cümlelerdeki yazım yanlışlarını bulup düzeltmemiz isteniyor. Dikkat etmemiz gereken noktalar arasında özel isimlerin doğru kullanımı (büyük harfle başlama), ay isimleri, dil bilgisi kuralları ve noktalama işaretleri yer alır. Ayrıca, varlık veya kurum adları, bayram isimleri, ülke adları gibi özel isimlerin de baş harflerini doğru yazmamız gerekir. Şimdi bu alıştırmada geçen her bir cümleyi tek tek inceleyelim ve yanlış yazılmış sözcüklerin doğrularını birlikte belirleyelim.
İçindekiler
- Genel Bakış
- Yazım Yanlışlarını Tespit Etme Kriterleri
- Cümlelerin Tek Tek İncelenmesi
- Cümle 1: Elif ile aslı parka gitti.
- Cümle 2: Kedime maviş adını koydum.
- Cümle 3: Her yıl yaz tatilinde izmire gidiyoruz.
- Cümle 4: Ümitin bisikleti çok güzel.
- Cümle 5: 18 kasımda nereye gideceksin?
- Cümle 6: Akvaryumda beş tane Balık var.
- Cümle 7: 20 mart salı günü şinemaya gideceğiz.
- Cümle 8: Öğretmen ayşeye ödül verdi.
- Cümle 9: Eviniz çınar sokakta değil mi?
- Cümle 10: sabah yürüyüşlerini çok seviyorum.
- Cümle 11: Ramazan bayramına iki gün kaldı.
- Cümle 12: Dayım, dün almanyadan Türkiye’ye geldi.
- Örnek Tablo: Yanlışların Doğrusu
- Adım Adım Yazım Yanlışı Düzeltme Yöntemi
- Ek Açıklamalar ve İpuçları
- Özet ve Sonuç
1. Genel Bakış
Bu etkinlikte, öğrencilerin sıkça yaptıkları yazım hataları üzerinde duruyoruz. Yazım hatası yapmamak için öncelikle Türkçe yazım kurallarını ve noktalama işaretlerinin doğru kullanımını bilmek gerekir. Aşağıdaki cümlelerde;
- Özel isimlerin ve yer isimlerinin ilk harfinin mutlaka büyük yazılması,
- Ay ve gün adlarının özel tarih/yer bildiriyorsa ilk harfle başlaması,
- İlgeçlerin, bağlaçların doğru yazılması (örneğin “ile” çoğu kez “Elif’le” veya “ve” gibi bağlaçların hatalı yazımı),
- Kesme işaretinin doğru kullanılması (örneğin bir özel isimden sonra gelen ekler),
- Bazı kelimelerin özel isim olarak algılandığında veya bir yer ismi olduğunda büyük harfle başlaması (örnek: “Maviş” bir isimse büyük harfle, “maviş” bir sıfatsa küçük harfle),
gibi temel kurallara dikkat edilmelidir.
2. Yazım Yanlışlarını Tespit Etme Kriterleri
Yazım yanlışları genellikle şu noktalarda ortaya çıkar:
-
Özel İsimlerin İlk Harfini Büyük Yazma
- Kişi isimleri (örnek: Ayşe, Mehmet, Aslı).
- Ülke, şehir, yer isimleri (örnek: İzmir, Almanya, Türkiye).
- Bayram adları (örnek: Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı).
-
Apostrof (Kesme İşareti) Kuralları
- Özel isimlerden sonra gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılması gerekir. (örneğin: “Ümit’in bisikleti,” “Aslı’ya mektup,” “Ayşe’ye ödül”).
-
Ay, Gün ve Tarih Belirten İfadelerin Yazımı
- Resmî bir tarihe vurgu yapılıyorsa ay adının ilk harfi büyük harfle, aksi durumlarda küçük harfle yazılabilir. Ancak ilkokul düzeyinde genelde “18 Kasım’da” veya “20 Mart Salı günü” gibi yazmak daha yaygındır.
-
Dilbilgisi ve Yazım Kuralları
- Bazı kelimeler konuşma sırasında farklı telaffuz edilebilse de yazarken doğru forma dikkat etmek gerekir (örneğin: “sinema” yerine “şinema” yazmak yanlıştır).
- Yer, bölge, sokak adlarında da büyük harf kullanılır (örnek: “Çınar Sokak’ta”).
-
Cümle Başında Büyük Harf Kullanımı
- Cümle başında mutlaka büyük harf kullanılmalıdır (örneğin “Sabah yürüyüşlerini çok seviyorum.”).
-
Özel Durumlar
- Bazı kelimeler hem özel isme dönüşebilir hem de nitelik bildirebilir. Örneğin kedinize “Maviş” adını verdiyseniz bu, özel isimdir ve büyük harf yazılmalıdır; ancak “maviş gözlü kedi” ifadesinde “maviş” sıfattır ve küçük harfle yazılır.
3. Cümlelerin Tek Tek İncelenmesi
3.1 Cümle 1: Elif ile aslı parka gitti.
- Yanlış Yazım: “…aslı parka gitti.”
- Doğrusu: Buradaki hata “Aslı” isminin küçük harfle yazılmış olması. Kişi isimleri daima büyük harfle başlar.
- Doğru Cümle: “Elif ile Aslı parka gitti.”
3.2 Cümle 2: Kedime maviş adını koydum.
- Yanlış Yazım: “…maviş adını koydum.”
- Doğrusu: Eğer “Maviş” bu cümlede kediye verilen özel bir isimse (örneğin kediye bir isim olarak veriyorsanız), ilk harf büyük yazılmalıdır.
- Doğru Cümle: “Kedime Maviş adını koydum.”
3.3 Cümle 3: Her yıl yaz tatilinde izmire gidiyoruz.
- Yanlış Yazım: “…izmire gidiyoruz.”
- Doğrusu: Şehir ismi olan “İzmir” büyük harfle yazılmalı ve “-e” hali yazılırken de “-e” eklenir. Ayrıca Türkiye Türkçesinde şehir isimleri de büyük harfle başlar.
- Doğru Cümle: “Her yıl yaz tatilinde İzmir’e gidiyoruz.”
3.4 Cümle 4: Ümitin bisikleti çok güzel.
- Yanlış Yazım: “…Ümitin bisikleti…”
- Doğrusu: Kişi isimlerinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Yani burada “Ümit” özel isimdir ve gelen ek “-in” ekidir. Bu nedenle “Ümit’in” şeklinde olmalıdır.
- Doğru Cümle: “Ümit’in bisikleti çok güzel.”
3.5 Cümle 5: 18 kasımda nereye gideceksin?
- Yanlış Yazım: “…18 kasımda…”
- Doğrusu: Tarih belirtirken genellikle ay adlarının ilk harfi büyük harfle yazılır; örneğin resmi bir tarihten söz edilirken “18 Kasım’da” şeklinde yazmak yaygındır. Ayrıca “-da” ekinin kesme işaretiyle ayrılması kimi kurallara göre gerekli olabilir; fakat ilkokul seviyesinde “18 Kasım’da” yazımı doğru kabul edilir.
- Doğru Cümle: “18 Kasım’da nereye gideceksin?”
3.6 Cümle 6: Akvaryumda beş tane Balık var.
- Yanlış Yazım: “…beş tane Balık var.”
- Doğrusu: Burada “Balık” kelimesi cümle ortasında büyük harfle başlatılmış. Oysa sıradan bir tür veya canlı adından bahsediliyorsa küçük harfle yazılır.
- Doğru Cümle: “Akvaryumda beş tane balık var.”
3.7 Cümle 7: 20 mart salı günü şinemaya gideceğiz.
- Yanlış Yazım:
- Ay ismi “mart” cümle içinde özel tarih belirtirken büyük harfle yazılabilir: “20 Mart”
- Gün adı “salı” da aynı şekilde büyük harfle yazılabilir: “Salı”
- “şinemaya” sözcüğü yanlış yazılmış; doğru yazımı “sinema”dan türeyen “sinemaya” olmalı.
- Doğru Cümle: “20 Mart Salı günü sinemaya gideceğiz.”
3.8 Cümle 8: Öğretmen ayşeye ödül verdi.
- Yanlış Yazım: “…ayşeye…”
- Doğrusu: Kişi ismi “Ayşe” büyük harfle başlamalı ve ek geldiği için kesme işaretiyle ayrılmalı.
- Ancak ilkokul düzeyinde genel kural, özel isimlerden sonra gelen ekleri kesme işaretiyle ayırmaktır: “Ayşe’ye”
- Doğru Cümle: “Öğretmen Ayşe’ye ödül verdi.”
3.9 Cümle 9: Eviniz çınar sokakta değil mi?
- Yanlış Yazım: “…çınar sokakta…”
- Doğrusu: Sokak adı da bir özel isim niteliğindedir: “Çınar Sokak”. Ayrıca “-ta” ekini kesme işaretiyle yazmak bu düzeyde çoğunlukla tercih edilmez, ama “Çınar Sokak’ta” da doğru kabul edilebilir.
- Doğru Cümle: “Eviniz Çınar Sokak’ta değil mi?”
- Ya da “Eviniz Çınar Sokak’ta değil mi?” biçiminde kullanabiliriz (kesme işaretiyle).
3.10 Cümle 10: sabah yürüyüşlerini çok seviyorum.
- Yanlış Yazım: Cümle başındaki “sabah” büyük harfle başlanmalı. Ancak burada bir özel isimden bahsetmiyoruz, fakat cümle başı olduğu için büyük harf kullanılmalı.
- Doğru Cümle: “Sabah yürüyüşlerini çok seviyorum.”
3.11 Cümle 11: Ramazan bayramına iki gün kaldı.
- Yanlış Yazım: “Ramazan bayramına…”
- Doğrusu: Bayram isimleri özel isimdir ve hem “Ramazan” hem de “Bayramı” kelimelerinin büyük harfle yazılması (Ramazan Bayramı) yaygın kullanımdır. Ancak Kurumların yazım kılavuzunda genellikle “Ramazan Bayramı” biçimi önerilir.
- Doğru Cümle: “Ramazan Bayramı’na iki gün kaldı.”
- Gerekirse kesme işaretiyle yazılabilir: “Ramazan Bayramı’na”
3.12 Cümle 12: Dayım, dün almanyadan Türkiye’ye geldi.
- Yanlış Yazım: “…almanyadan…”
- Doğrusu: Bir ülke ismi olan “Almanya” mutlaka büyük harfle başlamalıdır. Ayrıca “-dan” eki ile kesme işareti gerekebilir: “Almanya’dan”. Ülke isimleri her zaman büyük harfle yazılır. “Türkiye” de büyük harfle yazılır ve ek kesme işaretiyle ayrılır: “Türkiye’ye”.
- Doğru Cümle: “Dayım, dün Almanya’dan Türkiye’ye geldi.”
4. Örnek Tablo: Yanlışların Doğrusu
Aşağıdaki tabloda, her cümlenin yanlış kısmını ve düzeltmesini özetledik:
Yanlış Cümle | Doğru Cümle | Yanlış Yazılan Kelime(ler) | Doğrusu |
---|---|---|---|
Elif ile aslı parka gitti. | Elif ile Aslı parka gitti. | aslı | Aslı |
Kedime maviş adını koydum. | Kedime Maviş adını koydum. | maviş | Maviş |
Her yıl yaz tatilinde izmire gidiyoruz. | Her yıl yaz tatilinde İzmir’e gidiyoruz. | izmire | İzmir’e |
Ümitin bisikleti çok güzel. | Ümit’in bisikleti çok güzel. | Ümitin | Ümit’in |
18 kasımda nereye gideceksin? | 18 Kasım’da nereye gideceksin? | kasımda | Kasım’da |
Akvaryumda beş tane Balık var. | Akvaryumda beş tane balık var. | Balık | balık |
20 mart salı günü şinemaya gideceğiz. | 20 Mart Salı günü sinemaya gideceğiz. | mart, salı, şinemaya | Mart, Salı, sinemaya |
Öğretmen ayşeye ödül verdi. | Öğretmen Ayşe’ye ödül verdi. | ayşeye | Ayşe’ye |
Eviniz çınar sokakta değil mi? | Eviniz Çınar Sokak’ta değil mi? | çınar | Çınar Sokak’ta |
sabah yürüyüşlerini çok seviyorum. | Sabah yürüyüşlerini çok seviyorum. | sabah | Sabah |
Ramazan bayramına iki gün kaldı. | Ramazan Bayramı’na iki gün kaldı. | bayramına | Bayramı’na |
Dayım, dün almanyadan Türkiye’ye geldi. | Dayım, dün Almanya’dan Türkiye’ye geldi. | almanyadan, Türkiye’ye (eksik) | Almanya’dan, Türkiye’ye |
Bu tablo, hangi kelimenin nerede yanlış yazıldığını ve doğru yazılışını kısaca gösterir.
5. Adım Adım Yazım Yanlışı Düzeltme Yöntemi
1. Cümleyi Yüksek Sesle Okuma
Cümleyi bir kez okuduktan sonra Türkçe yazım kurallarını düşünebilirsiniz. Karşınıza çıkan isim, ay, gün veya özel kurum adları olup olmadığına dikkat edin.
2. Özel İsimleri Belirleme
Kişi isimleri, hayvanların özel olarak adlandırılmış ise isimleri, şehirler, ülkeler, sokak adları ve bayram isimleri gibi her türlü özel ismin ilk harfi mutlaka büyük olmalıdır.
3. Kesme İşareti Kullanımı
Özel isimlere gelen ekleri (iyelik, hal veya ilgi eklerini) kesme işaretiyle ayırmayı unutmayın. Örnek: “Aslı’nın,” “Türkiye’ye,” “Oya’dan.”
4. Ay, Gün ve Tarih Kontrolü
Özellikle bir tarih veya resmi bir gün ifade ediliyorsa ay ve gün adları büyük harfle başlayabilir: “18 Kasım,” “20 Mart Salı.” Bu kural, metinlerin çoğusunda uygulanır. İlgi çekici bir nokta da şudur: Dil bilgisi kurallarına göre; ay, gün ve mevsim adları cümle içinde çoğu zaman küçük harfle yazılır. Fakat “18 Kasım 2023’te sınav var.” gibi spesifik bir tarihte ay adı ve gün adı büyük de yazılabiliyor. İlkokul müfredatında genellikle “18 Kasım’da” gibi yazmak tercih edilir.
5. Cümle Başı Büyük Harfi Kontrolü
Her cümlenin başında mutlaka büyük harf olmalıdır. Cümle ortasında özel bir neden yoksa kelimeler küçük harfle başlar. Ayrıca bir kelimeyi cümlenin ortasında özellikle büyük harf kullanmaya iten tek gerekçe onun özel isim olmasıdır.
6. Noktalama İşaretlerini Gözden Geçirme
Hatalı noktalama işaretleri, yazım yanlışlarının bir alt dalıdır. Gerek duyuluyorsa virgül, nokta, soru işareti ve kesme işaretinin doğru yerde olduğundan emin olun.
7. Yazılışı Zor/Karıştırılan Kelimeler
Türkçede “herkes”, “birkaç”, “sinemaya” gibi bazı kelimeler sıkça yanlış yazılabiliyor. Bunlara dikkat edin ve doğru yazımını öğrenmeye çalışın.
6. Ek Açıklamalar ve İpuçları
-
Özel İsim mi, Sıfat mı?
- “maviş” kelimesi, eğer bir rengin sıfatı olarak kullanılıyorsa küçük yazılır: “maviş gözlü kedi.” Ancak kedinin adıysa “Maviş” şeklinde büyük harf.
-
Tarih Yazımları
- Gün ve ay isimleri, bazen sadece bilgi vermek amacıyla kullanılıyorsa küçük harfle yazılabilir: “mart ayında doğa canlanır.”
- Ancak belirli bir tarih varsa genellikle büyük harfle başlayabilir: “20 Mart Salı günü.”
-
Sokak, Mahalle, Bulvar, Cadde Adları
- Bunlar özel isim sayılır ve büyük harfle başlar: “Atatürk Bulvarı,” “Çınar Sokak,” “Papatya Mahallesi.”
-
Bayram İsimleri
- “Ramazan Bayramı,” “Kurban Bayramı,” “Cumhuriyet Bayramı” gibi resmi bayramların isimleri büyük harfle yazılır. Ayrıca bu bayramlara ek geldiğinde kesme işareti kullanılabilir: “Ramazan Bayramı’nda.”
-
Ülke, Şehir, Kıta İsimleri
- Almanya, Türkiye, Avrupa, Asya gibi isimler daima büyük harfle başlar: “Europe” kelimesi de İngilizcede büyük harfle başlar, Türkçe’de “Avrupa” diye geçer.
-
Kısaltmalar ve Harf Sayıları
- Bu çalışmada kısaltma yok ancak kısaltma kullanırken de harflerin doğru yazılması ve nokta kullanımı gibi kurallar geçerlidir.
7. Özet ve Sonuç
Yukarıda listelediğimiz cümlelerin yanlış kısımlarına baktığımızda, büyük çoğunluğunun özel isimlerin yanlış yazımı ya da cümle başındaki büyük harf kullanımının ihmal edilmesinden kaynaklandığını görüyoruz. Ayrıca, “Ümit’in” örneğinde olduğu gibi kesme işaretinin kullanımına da özellikle dikkat etmek gerekiyor.
Bu alıştırma bize gösteriyor ki yazım kuralları, günlük hayatta çok sık karşımıza çıkabilen basit konuları kapsıyor gibi görünse de, küçük detaylar (örneğin bir harfi büyük veya küçük yazmak) anlamı ve yazının kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Bir kelimenin özel bir isme dönüşmesi, cümle içinde ek alması veya özel bir tarihten bahsedilmesi çoğu zaman yazımı değiştirebiliyor.
Yazımı doğru öğrenmek, okumada ve yazmada hız ve doğruluk kazandırır. İleride daha üst sınıflarda ve akademik yazılarda bu kuralları alışkanlık hâline getirmek işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Genel Değerlendirme Tablosu
Kategori | Dikkat Edilmesi Gereken Nokta | Örnek |
---|---|---|
Özel İsimler | İlk harf büyük: Kişi, şehir, ülke, sokak, bayram, kurum adları | Aslı, İzmir, Almanya, Çınar Sokak, Ramazan Bayramı |
Kesme İşareti (') | Özel isimlere gelen eklerde kullanılır | Ümit’in, Ayşe’ye, Almanya’dan |
Tarih-Yer Belirtilen İfadeler | Resmî bir tarih/gün varsa genelde büyük harfle | 18 Kasım, 20 Mart Salı |
Cümle Başı Büyük Harf Kullanımı | Cümle başında mutlaka büyük harf olmalı | “Sabah …” |
Sıfat mı Özel İsim mi? | Ad olarak verilmişse büyük, sıfat olaraksa küçük | “Kedimin adı Maviş” vs. “Kedim maviş gözlü” |
Genel Yazım Kuralları | Kelime içinde eksik harf, gereksiz harf ve fonetik yazım olmamalı | sinema (şinema değil) |
Toparlayacak Olursak
- Her özel isim (kişi, şehir, ülke vb.) büyük harfle başlar.
- Kesme işareti, özel isimden sonra ek aldığında kullanılır.
- Cümle başında mutlaka büyük harf yer alır.
- Ay ve gün isimleri belirgin bir tarihi ifade ediyorsa büyük harfle, genel anlamda kullanılıyorsa küçük harfle de yazılabilir.
- Yazım yanlışlarının önemli bir kısmı, telaffuza dayalıdır; bazı kelimeler farklı okunsa da standart yazıma uymak gerekir.
Bu kapsamlı düzeltmeler sonrası cümlelerinizin her biri doğru yazım kurallarına uymuştur. Umarım bu açıklamalar ve örnek tablolar, yazım yanlışlarını daha kolay fark etmenize yardımcı olur!
@anonymous13