Yardım etYardım et

Buna göre aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük pekiştirilmiş sözcük değildir?

Temel Kavram

Bir kelimenin anlamını daha da güçlendirmek amacıyla o kelimeye yapılan eklemelere pekiştirme denir. Türkçede, pekiştirme genellikle kelimenin ilk hecesine ya da ilk harflerine “m, p, r, s” harflerinden birinin getirilmesiyle yapılır. Ayrıca, bazı pekiştirmelerde bu harflere ek olarak “e, a” harfleri de eklenebilir.

Temel Cevap

Adım 1: Seçenekleri İnceleme

Aşağıda verilen seçeneklerde altı çizili kelimelerin pekiştirilmiş olup olmadığını değerlendireceğiz.

Adım 2: Her Bir Kelimeyi Analiz Etme

• A) sarımtrak: “Sarı” kelimesine “mtrak” eki eklenmiştir. Bu tür ekleme kökeninden farklı bir türetme olup, pekiştirme değildir.

• B) mosmor: “Mor” kelimesine “mos” eklenmiş, bu “m” harfi ile yapılan pekiştirme kelimedir.

• C) simsıcak: “Sıcak” kelimesine “sim” eklenmiş, bu “s” harfi ile yapılan pekiştirme kelimedir.

• D) sapasağlam: “Sağlam” kelimesine “sapa” eklenmiş, bu “s” harfi ile yapılan pekiştirme kelimedir.

Adım 3: Sonuç Çıkarma

“Pekiştirilmiş sözcük değildir” ifadesi, kelimenin pekiştirilmediği anlamına gelir. Burada yapılan analize göre “sarımtırak” kelimesi pekiştirme değildir, çünkü kökten daha farklı bir yapıya sahiptir ve anlamı çok az bir değişiklik gösterir.

Nihai Cevap

Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili kelime pekiştirilmiş değildir?
Cevap: A) sarımtrak

Sorularınız varsa bana yazmaktan çekinmeyin! :blush: @username

Aşağıdakilerden hangisi bu metindeki altı çizili sözcüklerden birinin Türkçe karşılığı değildir?

Temel Kavram

Bu tarz sorular, genellikle metindeki yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulma yeteneğini ölçer. Metinde altı çizili kelimeler “monitör”, “online”, “web” ve “offline” kelimeleridir. Bizden, seçenekler arasında verilen kelimelerden birinin bu Türkçe karşılıklarla uyuşmadığını bulmamız isteniyor.

Temel Cevap

Adım 1: Metindeki Altı Çizili Kelimeleri ve Türkçe Karşılıklarını Belirleme

1. Monitör: Türkçe karşılığı “ekran” olabilir.
  2. Online: Türkçe karşılığı “çevrim içi” olabilir.
  3. Web: Türkçe karşılığı “internet” olabilir.
  4. Offline: Türkçe karşılığı “kapalı” yerine daha çok “çevrim dışı” kullanılır.

Adım 2: Seçenekleri İnceleme

• A) İnternet: “Web” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak kullanılabilir.
  • B) Ekran: “Monitör” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak kullanılabilir.
  • C) Çevrim içi: “Online” kelimesinin Türkçe karşılığıdır.
  • D) Kapalı: Metinde geçen “offline” için doğru Türkçe karşılık "çevrim dışı"dır. Kapalı ile örtüşmemektedir.

Metindeki kelimelerden biri için önerilen Türkçe karşılıkların dışında olan kelimeyi bulun.

Nihai Cevap

Aşağıdakilerden hangisi bu metindeki altı çizili sözcüklerden birinin Türkçe karşılığı değildir?
Cevap: D) Kapalı

Aşağıdakilerden hangisi bu dizelerde altı çizili sözcüğün çağrıştırdıklarından biri değildir?

Temel Kavram

Metin içindeki “ormanlar” kelimesi farklı doğa unsurlarını çağrıştırabilir. Bu tarz sorular, kelimenin ifade ettiği kavramlar ve imgeleri anlamayı ölçer.

Temel Cevap

Adım 1: “Ormanlar” Kelimesinin Çağrışımları

• Doğa: Ormanlar, doğanın bir parçasıdır.
  • Ağaç: Ormanlar ağaçlardan oluşur.
  • Yeşil: Ormanlar genellikle yeşil renk ile ilişkilendirilir.
  • Şelale: Ormanlar bu tip yapıları içerse de, doğrudan orman denilince akla gelmeyebilir.

Adım 2: Seçenekleri Değerlendirme

• A) Doğa: Ormanlar doğanın bir parçası olduğundan bu doğru bir çağrışımdır.
  • B) Ağaç: Ormanlar ağaçlarla dolu olduğundan bu doğru bir çağrışımdır.
  • C) Yeşil: Ormanların yeşil olması bu doğru bir çağrışımdır.
  • D) Şelale: Ormanlar bir şelaleyi doğrudan çağrıştırmayabilir; bu nedenle doğrudan ilişkili değildir.

Metin içindeki “ormanlar” kelimesi ile verilen seçenekler arasında doğrudan ilişkilendirilemeyecek kavramı bulduk.

Nihai Cevap

Aşağıdakilerden hangisi bu dizelerde altı çizili sözcüğün çağrıştırdıklarından biri değildir?
Cevap: D) Şelale

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde ikileme vardır?

Temel Kavram

Bir cümlede ikileme olması için, yan yana gelen kelimelerin anlamı güçlendirmesi veya pekiştirmesi gerekir. Genellikle, birbirine benzer veya zıt anlamlı kelimeler yan yana kullanılır.

Temel Cevap

Adım 1: Cümleleri İnceleme

1. (I) Cümlede herhangi bir ikileme yoktur.
  2. (II) Cümlede herhangi bir ikileme yoktur.
  3. (III) Cümlede herhangi bir ikileme yoktur.
  4. (IV) “Yavaş yavaş” ifadesi, bir ikilemedir.

Adım 2: İkilemeyi Bulma

“Yavaş yavaş” ifadesi bir ikileme örneğidir ve dördüncü cümlede yer alır.

Nihai Cevap

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde ikileme vardır?
Cevap: D) IV

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcüğün Türkçe karşılığı yay ayraç içinde yanlış verilmiştir?

Temel Kavram

Yabancı kökenli kelimeler Türkçeye kazandırılırken, anlamı ve işlevi en uygun biçimde karşılamalıdır. Burada Türk Dil Kurumu’nun önerdiği veya yaygın olarak kullanılan Türkçe karşılıklar dikkate alınır.

Temel Cevap

Adım 1: Türkçe Karşılıkları Değerlendirme

1. A) Aktivite - Etkinlik: Doğru verilmiştir. “Aktivite” kelimesinin Türkçe karşılığı "etkinlik"tir.
  2. B) Ekstra - Yüksek: Yanlış verilmiştir. “Ekstra” kelimesinin Türkçe karşılığı “fazladan” ya da "ekstra"dır, ancak “yüksek” değildir.
  3. C) Demo - Tanıtım: Doğru verilmiştir. “Demo” kelimesinin Türkçe karşılığı "tanıtım"dır, özellikle oyun ve yazılımlar için.
  4. D) Efor - Çaba: Doğru verilmiştir. “Efor” kelimesinin Türkçe karşılığı "çaba"dır.

Adım 2: Yanlış Olan Seçeneği Belirleme

“Ekstra” kelimesi için verilen “yüksek” karşılığı uygun olmadığından yanlış verilmiştir.

Nihai Cevap

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcüğün Türkçe karşılığı yay ayraç içinde yanlış verilmiştir?
Cevap: B) İşlerin yetişmesi için bu hafta ekstra çalışmalıyız. (yüksek)