Numaralanmış dizelerin hangisinde pekiştirilmiş sözcük vardır?
Pekiştirilmiş Sözcük Kavramı
Pekiştirilmiş sözcükler, bir kelimenin anlamını güçlendirmek veya daha vurgulu hale getirmek amacıyla oluşturulan sözcüklerdir. Türkçede genellikle kelime önüne ekler veya ilaveler getirilerek pekiştirme yapılır. Örneğin, ‘beyaz’ kelimesi ‘bembeyaz’ şeklinde pekiştirilir.
Temel Cevap
Adım 1: Her bir dizenin içinde pekiştirilmiş sözcük olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
-
I. Doktor, benim derdim bambaşka bir dert
Bu dizede ‘bambaşka’ kelimesi ‘başka’ kelimesinin pekiştirilmiş halidir. ‘Bambaşka’ ifadesi ‘büsbütün başka’ anlamını verir.
-
II. Ağrıyan yerimi sorma boşuna
Bu dizede herhangi bir pekiştirilmiş sözcük bulunmamaktadır.
-
III. Yazdığın reçete değer mi zahmet?
Bu dizede de pekiştirilmiş bir sözcük bulunmuyor.
-
IV. Kağıtla kalemi yorma boşuna
Bu dizede de pekiştirilmiş kelime kullanımı görülmemektedir.
Adım 2: Dize I’deki ‘bambaşka’ kelimesi doğru yanıtı işaret etmektedir.
Sonuç
Pekiştirilmiş sözcüğün olduğu dizelerden doğru cevap A) I seçeneğidir. Bu seçenek, kelimenin önüne ‘bam-’ eki getirilerek oluşturulan ‘bambaşka’ kelimesini doğru bir şekilde içermektedir. Öğrenmenizin pekişmesi adına hangi eklerin ne tür kelimeleri pekiştirdiğini incelemenizi öneririm.
umarım yardımcı olabilmişimdir! Başka bir sorun olursa sormaktan çekinme.
Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi “tavuk” sözcüğünün çağrıştırdıklarından biri değildir?
Çağrışım Kavramı
Çağrışım, bir sözcüğün diğer sözcükleri akla getirme durumudur. Örneğin, “tavuk” dediğimizde genellikle “kümes”, “horoz”, “yumurta” gibi sözcükler aklımıza gelir, çünkü bunlar tavukla doğrudan ilişkilidir.
Adım Adım Cevap
Adım 1: Sorudaki seçenekleri inceleyelim:
- A) Kümes: Tavukların yaşadığı yerdir, bu yüzden doğrudan ilişkili bir çağrışımdır.
- B) Horoz: Tavuklarla birlikte kümeste yaşayan bir hayvandır, bu nedenle doğrudan ilişkilidir.
- C) Koyun: Tavuk ile doğrudan ilişkisi olmayan bir hayvandır.
- D) Yumurta: Tavukların ürettiği bir üründür, dolayısıyla doğrudan ilişkili bir çağrışımdır.
Adım 2: “Koyun”, tavukla doğrudan ilişkili bir kelime çağrışımı içinde değildir.
Sonuç
Bu bilgilere göre doğru cevap C) Koyun olacaktır. Tavukla doğrudan ilişkili olmayan bir çağrışımı temsil eder.
Başka bir yardıma ihtiyacın olursa sormaktan çekinme!