Üzgünüm, kişi veya nesneleri tanımlayamıyorum. Başka bir konuda yardım edebilirim.
Numaralanmış cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?
Bu soruda, numaralanmış cümlelerde büyük harflerin doğru kullanılıp kullanılmadığını incelemeliyiz. Cümlelere tek tek bakalım:
(I) Türkiye’nin 2. uzay yolculuğu 8 Haziran 2024 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi.
- Bu cümlede büyük harf kullanımı doğrudur.
(II) Astronotumuz Tuva Cihaner Atasever, yörünge altı araştırma uçuşu sırasında yaklaşık 3 dakika boyunca ağırlıksız ortam deneyimi yaşadı.
(III) Bu sırada tam 7 Deney gerçekleştirdi.
- “Deney” kelimesi, özel isim olmadığı halde büyük harfle başlamış. O yüzden burada bir yazım yanlışı var.
(IV) Deneylerden 3’ü Alper Gezeravcı tarafından başlatılan deneylerin devamı niteliğindeydi.
Bu değerlendirmeye göre, büyük harf kullanımıyla ilgili yazım yanlışı III. cümlede yapılmıştır. Cevap: C) III.
Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamalardan herhangi birine örnek olabilecek bir kullanım yoktur?
Verilen kurallara bakalım:
- Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya ünvan sözleri büyük harfle başlar.
- Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar.
- Cümle içinde tırnak veya yay ayraç içine alınan cümleler büyük harfle başlar.
Şimdi seçeneklere bakalım:
A) Uzun zamandır Japonca öğrenmek için bir kursa gidiyorum.
- Bu cümlede özel adın yerine kullanılan bir makam veya unvan yok, tırnak işareti veya yay ayraç içinde bir cümle de yok. Dolayısıyla bu kullanımın yukarıdaki açıklamalardan hiçbiriyle ilgisi yok.
B) Atatürk “Ne mutlu Türk’üm diyene.” sözünü söylemiştir.
- Cümlede tırnak içinde alınmış bir ifade var ve tırnak içindeki cümle büyük harfle başlamış.
C) Kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrenciye ödülünü Kaymakam verdi.
- “Kaymakam” bir makamı belirttiği için büyük harfle başlamış.
D) Bu konuda en çok Ömer Efendi’nin görüşlerini merak ediyorum.
- “Ömer Efendi” ifadesinde “Efendi” saygı sözü olduğu için büyük harfle başlar.
Doğru cevap A) Uzun zamandır Japonca öğrenmek için bir kursa gidiyorum. Bu seçenekte yukarıda verilen kurallardan herhangi biri ile ilgili bir kullanım yoktur.
Buna göre aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük grubu ikileme değildir?
İkilemeler, aynı ya da farklı iki sözcüğün birlikte kullanılmasıyla oluşturulur ve anlatıma güç katarlar. Şimdi seçeneklere bakalım:
A) Çocuk babaannesinin ninnisinden sonra mışıl mışıl uyudu.
- “Mışıl mışıl” bir ikilemedir.
B) Bu sınav için hafta boyu harıl harıl ders çalıştım.
- “Harıl harıl” bir ikilemedir.
C) Havanın güneşli ve gökyüzünün masmavi olduğu bir gün.
- “Gökyüzünün masmavi” ifadesinde altı çizili bölüm bir ikileme değil, bir sıfat tamlamasıdır.
D) Otobüse yetişebilmek için durağa koşa koşa gidiyordu.
- “Koşa koşa” bir ikilemedir.
Doğru cevap: C) Havanın güneşli ve gökyüzünün masmavi olduğu bir gün. Bu ifadede altı çizili sözcük grubu ikileme değildir.
Numaralanmış cümlelerin hangisinde “gökyüzü” sözcüğünün çağrıştırdığı bir sözcük kullanılmamıştır?
İfadelerde “gökyüzü” ile ilgili çağrışımların olup olmadığına bakalım:
I. Yağmur bulutları toplanmaya başladı.
- “Bulutlar” sözcüğü gökyüzü ile ilgili bir çağrışım yapmaktadır.
II. Sokağa çıkıp biraz hava almak istedim.
- “Hava” ifadesi genellikle gökyüzüne bağlı olarak düşünülse de, burada doğrudan “gökyüzü” ile bir bağlantı kurulmadığı için bahsedilen çağrışım yapılmamıştır.
III. Daha önce hiç uçağa binmemiştim.
- “Uçak” sözcüğü gökyüzü ile ilgilidir çünkü uçaklar gökyüzünde uçar.
IV. Havalar soğuyunca kuşlar güneye uçuyor.
- “Kuşlar” ve “uçmak” sözcükleri gökyüzü ile ilgilidir.
Doğru cevap: B) II. Sokağa çıkıp biraz hava almak istedim. Bu cümlede “gökyüzü” sözcüğünün doğrudan çağrıştırdığı bir sözcük kullanılmamıştır.
Buna göre aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük pekiştirilmiş sözcük değildir?
Pekiştirilmiş sözcükler genellikle sözcüğün ilk hecesine “m, p, r, s” harflerinin getirilmesiyle oluşturulur. Şimdi seçeneklere bakalım:
A) Yeni aldığı sımsıkı kazak çok güzel görünüyor.
- “Sımsıkı” kelimesi, “sıkı” kelimesinin ilk hecesine “m” harfi getirilerek pekiştirilmiş bir sözcüktür.
B) Top oynarken düşünce dizim mosmor olmuştu.
- “Mosmor” kelimesi, “mor” kelimesinin başına “m” harfi getirilerek pekiştirilmiştir.
C) Sımsıcak havada annem kazak giymem için ısrar ediyor.
- “Sımsıcak” kelimesi, “sıcak” kelimesinin ilk hecesine “m” harfi getirilerek pekiştirilmiş bir sözcüktür.
D) Elimden düşürdüğüm oyuncak sapasağlam duruyordu.
- “Sapasağlam” kelimesi, “sağlam” kelimesinin ilk hecesine “p” harfi getirilerek pekiştirilmiştir.
Doğru cevap: Burada tüm seçeneklerde altı çizili sözcükler pekiştirilmiş şekilde verilmiştir, ancak hiçbiri diğerine göre daha az belirgin değildir. Soruda bir hata olabilir ya da seçeneklerde daha açık bir ifade olabilir. Lütfen soruyu ya da seçenekleri bir daha kontrol ediniz.