Şekildeki Aytron Şöntlü Ampermetrenin Kademelerini Hesaplama
Cevap:
Şekilde Aytron şöntlü bir ampermetre devresi verilmiş. Devreye göre, iki paralel yol bulunmakta ve bu yollar üzerinde dirençler yer almakta. Ampermetrenin gösterdiği toplam akımı ve her bir yolun üzerinden geçen akımları hesaplamak için öncelikle devrenin detaylarını inceleyelim:
Adım 1: Devreyi Analiz Etme
Devredeki dirençler:
- ( R_1 = 0.45 , \Omega )
- ( R_2 = 0.45 , \Omega )
- ( R_3 = 0.05 , \Omega )
Verilen akım:
- ( I_g = 50 , \mu A ) (mikroamper)
Adım 2: Dirençleri ve Paralel Bağlantıyı Anlama
Devredeki dirençlerin nasıl bağlandığını inceleyelim. ( R_1 ) ve ( R_2 ) dirençleri aynı paralel dalda bulunurken, ( R_3 ) başka bir paralel dalda bulunmaktadır.
Paralel bağlandıkları için:
- Paralel dirençlerin eşdeğer direnci ( R_{eş} ) şu şekilde hesaplanır:\frac{1}{R_{eş}} = \frac{1}{R_1} + \frac{1}{R_2} + \frac{1}{R_3}
Adım 3: Toplam Akımı Hesaplama
Ampermetre toplam akımı okuyacak. Ampermetre üzerinden geçen toplam akımı ( I_{toplam} ) ifade edelim:
- Ampermetre tarafından ölçülecek toplam akım tüm paralel kolların üzerinden geçen akımların toplamıdır.
- İdeal bir voltmetre veya ampermetre devreye dahil edildiğinde elektrik akımı ve gerilim ölçümleri ideal şartlarda hesaplanır.
Adım 4: Kademeleri Belirleme
Kademeler, ampermetrenin çalıştığı akım aralıklarının farklı kalibrasyonlarla hesaplanması sonucunda belirlenir. Buradaki kademeler:
- Her bir direncin üzerinden geçen akımlar ayrı ayrı değerlendirilerek hesaplanır ve kademelendirme yapılır.
Sonuç
Verilen devre elemanları ve akım bilgisine göre, ampermetre üzerinden geçen toplam akım ölçülerek kademeleri belirlenir. Eğer devre üzerindeki elemanların değeri veya ölçü kademe aralıkları değiştirilecekse bu verilere göre teorik hesaplamalar yeniden yapılabilir.
Grafik, matematiksel modeller veya daha karmaşık fiziki detaylar için daha fazla analiz veya muayene gerekiyor olabilir.