Soru: Hucurattt said (görseldeki soru): “Yay sabitleri k ve 2k olan esnek yaylar, sürtünmesiz yatay düzlemde belirli miktar sıkıştırılarak önlerine m ve 2m kütleli P ve L cisimleri konulmuştur. Cisimler serbest bırakıldığında yaylardan ayrılıp tam esnek olarak çarpışarak geldikleri hızlarla geri dönüyorlar. Yay sabiti k olan yay maksimum x₁, 2k olan yay maksimum x₂ kadar sıkıştığına göre x₁/x₂ oranı kaçtır?”
Çözüm
-
Başlangıç Hızları ve Hareket Yönleri
- m kütleli P cismi, sabiti k olan yayla sıkıştırılmıştır ve sağa doğru hızla fırlatıldığını varsayalım (hızı: +v).
- 2m kütleli L cismi, sabiti 2k olan yayla sıkıştırılmıştır ve sola doğru hızla fırlatıldığını varsayalım (hızı: −v).
-
Çarpışma Öncesi Toplam Momentum ve Enerji
- Toplam momentum:
pᵢ = m·v + 2m·(−v) = m·v − 2m·v = −m·v - Toplam kinetik enerji:
Kᵢ = ½ m v² + ½ (2m) v² = ½ m v² + m v² = 3/2 m v²
- Toplam momentum:
-
Tam Esnek Çarpışma Sonrası Hızlar
İki cisim arasındaki 1 boyutlu tam esnek çarpışmada (m, 2m kütleli) ve başlangıç hızları +v ve −v olacak şekilde hesaplandığında:- m kütleli cismin son hızı: v₁’ = −(5/3)v
- 2m kütleli cismin son hızı: v₂’ = +(1/3)v
(Burada negatif işaret, m kütleli cismin sola; pozitif işaret, 2m kütleli cismin sağa doğru gittiğini gösterir.)
-
Yaylarda Tekrar Sıkışma Hesabı
-
m kütleli cismin (P) dönüş hızı büyüklüğü: 5/3 v
Bu hız, sabiti k olan yayı sıkıştırarak 1/2 m (5/3 v)² kadar enerjiyi yayın potansiyel enerjisine dönüştürür:
½ m (5/3 v)² = ½ k x₁²
Buradan:
k x₁² = m (5/3 v)² → x₁ = (5/3) v √(m/k) -
2m kütleli cismin (L) dönüş hızı büyüklüğü: 1/3 v
Bu hız, sabiti 2k olan yayı sıkıştırarak 1/2 (2m) (1/3 v)² kadar enerjiyi yayın potansiyel enerjisine dönüştürür:
½ (2m) (1/3 v)² = ½ (2k) x₂² → k x₂² = m (1/3 v)²
Buradan:
x₂ = (1/3) v √(m/k)
-
-
Sıkışma Oranı (x₁/x₂)
Dolayısıyla:
x₁ / x₂ = [(5/3) v √(m/k)] / [(1/3) v √(m/k)] = 5Cevap: x₁ / x₂ = 5
Özet Tablosu
Büyüklük | İfade / Değer |
---|---|
P (m) başlangıç hızı (sağa) | v |