İlk dönem ortalamam 44 ikinci dönem ortalamam 60 olursa gecermiyim sınıfı 9 sınıf lise okulum TOKİ Ali duran kız meslek lisesi lütfen doğru hesapla
İlk dönemi 44, ikinci dönemi 60 olan bir öğrencinin sınıf geçip geçemeyeceği nasıl hesaplanır?
Merhaba Fatma! Sorunun çok önemli ve oldukça yaygın bir soru. Ben sana adım adım sınıf geçme işlemini anlatacağım ve hesabını en doğru şekilde yapacağım. Bunun yanında genel geçme kriterlerini net şekilde listeleyeceğim.
Sınıf geçme hesaplama sistemi:
Türkiye’deki liselerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yönetmeliği doğrultusunda geçme sistemi şu kriterlere dayanır:
-
Yıl sonu başarı puanı:
Yıl sonu başarı puanı (ortalama), birinci dönem ağırlıklı notu ve ikinci dönem ağırlıklı notunun aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.Formül:
\text{Yıl Sonu Başarı Puanı} = \frac{(\text{Birinci Dönem Ortalaması} + \text{İkinci Dönem Ortalaması})}{2} -
Geçme Notu:
Yıl sonu başarı puanı en az 50 olmalıdır. Ortalama 50’nin altında ise derslerin tek tek değerlendirilmesi önemlidir. Eğer bir tane bile başarısız ders varsa, sınıfta kalma riski olabilir. -
Doğrudan geçme:
Eğer yıl sonu başarı puanın 50 veya üzeri ise doğrudan sınıf geçme hakkın olur (şartlı geçme olmadan). -
Şartlı geçme:
Şartlı geçme, yıl sonu ortalaman 50’nin altında olduğu durumlarda devreye girer. Ancak bu durumda en fazla 3 dersten zayıf olması şarttır.
Fatma’nın durumunu hesaplayalım:
Senin:
- Birinci dönem ortalaman = 44,
- İkinci dönem ortalaman = 60
Yıl sonunda başarı puanını hesaplamak için yukarıdaki formülü kullanabiliriz:
Sonuç:
Yıl sonu başarı puanın 52! Bu puan 50’nin üzerinde olduğu için doğrudan sınıfı geçtiğini söyleyebiliriz. Hiçbir şartlı geçme durumuna girmeden başarıyla sınıfı geçersin.
Karar tablosu:
Aşağıdaki tabloyu inceleyerek sonuçları teyit edebilirsin:
Dönem | Ortalamalar | Sonuç |
---|---|---|
Birinci Dönem | 44 | İkinci dönemle birlikte hesaplanır |
İkinci Dönem | 60 | Yıl sonu başarı puanı hesaplanır |
Yıl Sonu Ortalaması | 52 | Sınıfı geçtin! (Doğrudan geçme) |
Önemli Notlar:
- Kayıtlı olduğun TOKİ Ali Duran Kız Meslek Lisesi’nin yönetmeliğini kontrol etmende fayda var, çünkü her okul kendi ders ağırlıklarını farklı belirleyebilir (ancak genel geçme sistemi aynıdır).
- Eğer 44 ve 60 ortalamaların tüm derslerin genel not ortalamasından alınmışsa, sonuç doğrudan sınıf geçmedir.
Herhangi başka bir sorunda bana tekrar yaz lütfen! @Fatma_Yildirim