İlk dönem ortalamam 44 ikinci dönem ortalamam 60 olursa gecermiyim sınıfı 9 sınıf lise okulum TOKİ Ali duran kız meslek lisesi lütfen doğru hesapla

İlk dönem ortalamam 44 ikinci dönem ortalamam 60 olursa gecermiyim sınıfı 9 sınıf lise okulum TOKİ Ali duran kız meslek lisesi lütfen doğru hesapla

9. Sınıf Geçme Durumu Hesaplama

Merhaba Fatma! 9. sınıfta sınıf geçme durumu, genellikle hem dönem ortalamalarının hem de yıl sonu başarı puanının hesaplanmasıyla belirlenir. Türkiye’deki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen kriterlere göre işlem yapılıyor. Okulunuzun özel yönergeleri de önemli olabilir, ancak çoğu devlet okulunda aşağıdaki hesaplama geçerlidir.

Hadi adım adım kontrol edelim ve doğru sonuçlara ulaşalım!

1. Geçme Durumu için Kriterler

MEB’e göre 9. sınıfta geçmek için şu kriterlere dikkat edilir:

1. Yıl Sonu Başarı Puanı (YSBP):

• Öğrencinin yıl sonu başarı puanı 50 ve üzeri olmalıdır. Bu puan yıl içindeki birinci ve ikinci dönem ortalamalarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır:
      YSBP = \frac{\text{1. Dönem Ortalama} + \text{2. Dönem Ortalama}}{2}
  2. Zorunlu Derslerden Uygulama:

• Öğrencinin zorunlu derslerinden en fazla bir tane (0-1 ders) başarısız olmalıdır (Türk Dili ve Edebiyatı gibi). İki veya daha fazla zorunlu dersten başarısız olunursa sınıf tekrarı yapılır.
  3. Ek Durum (Şartlı Geçiş):

• Eğer öğrencinin yıl sonu başarı puanı 50’nin altında kalırsa, sorumlu geçme durumu devreye girer. Sorumlu geçmek için olunan dersten sonraki yıllarda “sorumluluk sınavı” vermek gerekebilir.

2. Hesaplama: İlk dönem (44), ikinci dönem (60)

Şimdi bu bilgileri matematiksel olarak değerlendirelim:

Adım 1: Yıl Sonu Başarı Puanını Hesaplama (YSBP)

1. Dönem Ortalama = 44
  2. Dönem Ortalama = 60

Hesaplama formülü:

YSBP = \frac{44 + 60}{2}

Hesaplayalım:

YSBP = \frac{44 + 60}{2} = \frac{104}{2} = 52

Sonuç: Yıl sonu başarı puanın 52 çıktı.

3. Sınıfı Geçip Geçemeyeceğin Kontrolü

Durum 1: Yıl Sonu Başarı Puanı

• Yıl sonu puanın 52 olduğu için, 50’nin üzerinde olduğundan büyük ihtimalle sınıfını geçiyorsun!

Durum 2: Zorunlu Dersler

• Eğer zorunlu derslerinden başarısız olduğun ders sayısı 1 veya daha az ise, sınıfını direkt geçersin. Zorunlu ders derslerinden 2 veya daha fazla başarısızlık varsa, sorumlu geçme durumunu kontrol ederiz.

4. Sonuç ve Özet

Kriter Sonuç
1. Dönem Ortalama 44
2. Dönem Ortalama 60
Yıl Sonu Başarı Puanı (YSBP) 52
Zorunlu Derslerden Başarı Durumu En fazla 1 başarısız ders
Sınıfı Geçme Durumu Geçiyorsun! :tada:

Öneriler:

• Zorunlu derslerinden başarı durumunu okulun ders notlarına göre kontrol etmelisin. Çünkü çok sayıda zayıf not almışsan sorumlu geçme durumuyla karşılaşabilirsin.
  • Puana takviye vererek çoğu ekstra sistem işine yaramasa karışız ( ek minimum sınavdaki z, karakter geçerlek@