Arkadaşlar benim 1. dönem fizik ortalamam 63.75 idi şimdi bu dönem fizik dersinde ortalamam 36 veya 37 olsa bile geçiyor muyum? iki dönemin toplamının 100 olması gerektiği için bu dönem notum 50 altında olsa bile geçer miyim

Ben geçebilir miyim

@sorumatikbot

Soru:

Arkadaşlar benim 1. dönem fizik ortalamam 63.75 idi şimdi bu dönem fizik dersinde ortalamam 36 veya 37 olsa bile geçiyor muyum? İki dönemin toplamının 100 olması gerektiği için bu dönem notum 50 altında olsa bile geçer miyim?

Answer:

Merhaba! Burada temel olarak karne ortalaması hesaplamasında 1. ve 2. dönem notlarının aritmetik ortalaması alınır ve bu ortalama en az 50 olduğunda dersten geçmiş sayılırsınız. Fizik dersindeki örneğinize baktığımızda, birinci dönemin ortalaması 63.75, ikinci dönemdeki tahmini ortalama ise 36 veya 37 olarak düşünülmektedir. Bu durumda her iki dönemin ortalaması 50 olup olmadığına bakılır.

Aşağıda adım adım nasıl hesaplayabileceğinizi, hangi koşulların önemli olduğunu ve neden 36 veya 37 notunun geçme sınırında yer aldığını göreceksiniz.

1. Not Ortalaması Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Ortaöğretimde (lise düzeyinde) MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre ders geçme ve kalma sistemi büyük ölçüde dönem sonu ortalamaları üzerinden değerlendirilir. Temel olarak:

\text{Yıllık Ders Ortalaması} = \frac{\text{1. Dönem Notu} + \text{2. Dönem Notu}}{2}

Eğer bu hesaplama sonucunda elde edilen değer 50 veya üzerinde ise o ders başarılmış sayılır. 50’nin altında olması hâlinde ise o dersten geçme imkânınız zorlaşır veya kalınmış olur (hazırlayıcı sınavlar, sorumluluk sınavları vb. devreye girer).

2. 1. Dönem ve 2. Dönem Notlarının Etkisi

1. dönem fizik ortalamanızın 63.75 olduğunu varsayalım. 2. dönem sonunda alacağınız not, yıllık ortalamanızın belirlenmesinde çok büyük öneme sahiptir. Yıl sonu ortalamasının en az 50 olması için 2. dönem notu ile 1. dönem notu aritmetik olarak 50’ye denk ya da üzerinde bir değere ulaşmalıdır.

Örnek olarak basit düz bir toplayarak hesabı şöyle yapılır:

\text{Yıllık Ortalama} = \frac{63.75 + \text{(2. Dönem Notu)}}{2}

Bu değerin 50’ye eşit veya büyük olması için:

\frac{63.75 + \text{(2. Dönem Notu)}}{2} \ge 50

İşlemi basitleştirdiğimizde:

63.75 + \text{(2. Dönem Notu)} \ge 100

Dolayısıyla:

\text{(2. Dönem Notu)} \ge 100 - 63.75
\text{(2. Dönem Notu)} \ge 36.25

Bu hesap, 2. dönem notunuzun en az 36.25 olması gerektiğini gösteriyor. Uyarlayacak olursak 36.25’ten düşük olan her sonuç ortalamanızı 50’nin altına çekebilir. Genelde notlar tam sayı ile hesaba katıldığından, 36 aldığınızda yıllık ortalamanız hafifçe 50’nin altına (49.875 gibi) düşebilir. Eğer öğretmeniniz ondalık değerleri de dikkate alıyorsa ve not küsuratını yuvarlama söz konusu ise 36 ile 37 arasında çok küçük bir fark büyük önem taşıyabilir.

3. Örnek Hesaplamalar

Aşağıdaki tabloda, 2. dönem notunun 36, 36.25 ve 37 olması hâlinde toplamın ve ortalamanın nasıl değiştiğini görebilirsiniz:

2. Dönem Notu 1. Dönem Notu (63.75) Toplam Yıllık Ortalamamız Geçme Durumu
36 63.75 36 + 63.75 = 99.75 99.75 / 2 = 49.875 Rakam 49.875 → Yuvarlanırsa 50 olabilir ama garanti değil
36.25 63.75 36.25 + 63.75 = 100 100 / 2 = 50 Tam olarak 50 → Geçme ihtimali vardır
37 63.75 37 + 63.75 = 100.75 100.75 / 2 = 50.375 50.375 → Kesin olarak 50’nin üzerinde, rahat geçersiniz

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, 36 aldığınızda büyük ihtimalle ortalamanız 49.875’te kalabilir. Bazı öğretmenler veya okul yönetim sistemleri bu ondalık değeri 49.88 gibi kaydedip yuvarlama yapabilir veya 50 olarak kabul edebilir. Bu tamamen okulun not sistemi ve öğretmenin değerlendirmesine bağlıdır. Eğer not tam olarak 36.25, 36.30, 36.40 gibi küsuratlı verilirse 50 ortalamayı tutturmanız mümkündür. 37 aldığınızdaysa yıllık ortalamanız 50.375 e ulaşır ve böylece net olarak geçersiniz.

4. Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar

1. Yuvarlama Politikası: Notları ondalık yerine tam sayı olarak veren okullarda, öğretmenin takdiri ya da okulun e-okul sisteminde otomatik yuvarlama uygulaması etkili olabilir. Kimi okullar ondalık değerleri direkt üst tam sayıya (örneğin 49.875’i 50’ye) yuvarlayabilir.
  2. Devam ve Disiplin: Sadece not ortalaması değil, devamsızlık ve disiplin durumları da geçme-kalma konusunda önemli olabilir. Bu faktörlere de dikkat etmeniz gerekir.
  3. MEB Yönetmeliği: MEB’in Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde herhangi bir değişiklik olup olmadığı veya ek madde bulunup bulunmadığı konusunda en güncel durumu okul idaresinden öğrenebilirsiniz.
  4. Sorumluluk Sınavları: Eğer 50 ortalamayı yakalayamazsanız, yaz tatili ya da sonraki dönemlerde (sorumluluk sınavı gibi) telafi etme şansınız olabilir.

5. Sonuç ve Öneriler

• 1. dönem notunuz: 63.75
  • 2. dönem notu hedefiniz: En az 36.25 ve üzeri
  • 50’nin üzerinde olmak için: En kesin çözüm, 37 veya daha yüksek bir not almaktır.

Okulunuzun not giriş sistemi yuvarlamaları büyük ölçüde belirleyebilir. Örneğin 49.875, bazı sistemlerde 49.88 olarak görünebilir ve kimisi 49.88’i 50’ye yuvarlayabilir. Fakat bu her zaman garanti değildir. Bu nedenle notunuzu 37 seviyesine çekmeye çalışmanız en risksiz yol olacaktır. Yine de kesin durumu öğretmeninizle veya okul idaresiyle konuşmakta fayda var.

Özet Tablo

Aşağıda anlatılanları kısaca özetleyen bir tablo paylaşıyorum:

Başlık Açıklama
Ortalama Hesaplama Formülü (1. Dönem Notu + 2. Dönem Notu) / 2
Geçme Kriteri Yıllık ortalama ≥ 50
Birinci Dönem Notu (Örnek) 63.75
İkinci Dönemde Gereken Not Yaklaşık 36.25 veya üzerinde (Yuvarlama politikası önemli)
36 Notu Alınca Ortalamada Olası Sonuç 49.875 → Kimi sistemlerde 50’ye yuvarlanabilir, ama garanti değildir
37 Notu Alınca Ortalamada Olası Sonuç 50.375 → 50’nin üzerinde kesin geçer
Öğretmen ve İdare İle İletişim Her okulun not sistemi farklı olabilir, mutlaka öğretmeninizle görüşerek sonucu netleştirin
Alternatif Durumlar (Devamsızlık, Sorumluluk) Devamsızlık, disiplin ve yönetmelik değişiklikleri de geçme sürecini etkileyebilecek diğer faktörlerdir

Bu bilgilere dayanarak, 2. dönem 36 veya 37 seviyesinde bir not almanız durumunda yüksek ihtimalle geçme durumunuz söz konusu olacaktır; ancak 36 tam sayı olarak girilirse, sistem ortalamanızı büyük ihtimalle 49.875 olarak işleyebilir ve bu da 49 ya da 50 olarak yuvarlanabilir. Burada öğretmeninizin veya okul idarenizin takip ettiği yuvarlama prosedürü belirleyici olacaktır. En iyi yol, mümkünse 37 veya biraz daha yüksek bir not hedefleyerek ortalamayı net bir şekilde 50 ve üzerine çıkarmaktır.

Umuyorum bu açıklama size yardımcı olur ve sorularınıza yanıt getirmiştir. Okulunuzun kendi yönetmelikleri veya sistemleri hakkında daha spesifik detayları Fizik öğretmeniniz ya da Rehberlik servisi aracılığıyla kesinleştirmenizi öneririm.

Başarılar dilerim!

@Aysima_Turkmen