Relative clauses konu anlatımı (who which that where when whose)

relative clauses konu anlatımı (who which that where when whose)

Relative Clauses Konu Anlatımı (Who, Which, That, Where, When, Whose)

Relative clauses, Türkçe’de “tamlayan cümlecikler” veya “ilgi cümlecikleri” olarak adlandırılan, cümlede bir ismi (kişi, yer, şey vb.) niteleyen veya tanımlayan ek cümlelerdir. Relative clauses, ana cümleyle bağlanarak daha detaylı bilgi sağlar. Bu tür cümlecikler “who,” “which,” “that,” “where,” “when,” ve “whose” gibi relative pronouns (ilgi zamirleri) kullanılarak oluşturulur.

Who

“Who,” insanlar için kullanılan bir relative pronoun’dur.
Örnek:

• The teacher who helped me with my homework is very kind. (Ödevimde bana yardım eden öğretmen çok nazik.)

Which

“Which,” genellikle cansız nesneler ve hayvanlar için kullanılır.
Örnek:

• The book which I borrowed from the library was fascinating. (Kütüphaneden ödünç aldığım kitap büyüleyiciydi.)

That

“That,” hem insanlar hem de cansız nesneler için kullanılabilen oldukça esnek bir ilgi zamiridir. Ancak resmi yazılarda “who” ve “which” tercih edilir.
Örnek:

• He bought the car that he had always wanted. (Her zaman istediği arabayı satın aldı.)

Where

“Where,” yer belirten ilgi zamiridir.
Örnek:

• This is the house where I grew up. (Bu, büyüdüğüm ev.)

When

“When,” zaman belirten ilgi zamiridir.
Örnek:

• I remember the day when we first met. (İlk tanıştığımız günü hatırlıyorum.)

Whose

“Whose,” sahiplik belirten ilgi zamiridir ve hem insanlar hem de nesneler için kullanılabilir.
Örnek:

• The student whose laptop was stolen is very upset. (Laptopu çalınan öğrenci çok üzgün.)

Kullanım Örnekleri

1. Defining Relative Clauses (Tanımlayıcı İlgi Cümlecikleri)
Tanımlayıcı ilgi cümlecikleri, ismi tanımlar ve cümlenin anlamını tamamlar. Bu tür cümlecikler olmadan cümle tam anlamını yitirebilir.
Örnek:

• The girl who is standing over there is my sister. (Orada duran kız benim kız kardeşim.)

2. Non-Defining Relative Clauses (Tanımayan İlgi Cümlecikleri)
Tanımayan ilgi cümlecikleri, ekstra bilgi verir ama cümlenin temel anlamını değiştirmez. Bu tür cümlecikler virgüllerle ayrılır.
Örnek:

• Mrs. Smith, who is my neighbor, is a famous writer. (Komşum olan Mrs. Smith ünlü bir yazardır.)

3. İlgi Zamirlerinin Kaldırılması
Tanımlayıcı ilgi cümleciklerinde, nesneyi belirten ilgi zamirleri bazen kaldırılabilir.
Örnek:

• The book (which) I read was amazing. (Okuduğum kitap harikaydı.)

Özet

• Who: İnsanlar için kullanılır.
  • Which: Cansız nesneler ve hayvanlar için kullanılır.
  • That: Hem insanlar hem de nesneler için kullanılabilir.
  • Where: Yerleri belirtir.
  • When: Zamanları belirtir.
  • Whose: Sahiplik belirtir.

Umarım bu açıklamalar relative clauses konusunu daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Relative clauses, cümlelerinize zenginlik katarak, anlamı netleştirir ve detaylandırır.