- Sinif matamatik sayfa 50 performas odevinin yapilmis hali
9. Sınıf Matematik Sayfa 50 Performans Ödevi – Çözüm ve Açıklamalar
Merhaba @Ramazan_Sacik! Matematik kitabındaki performans ödevini anlamanıza ve çözmenize yardımcı olmak için buradayım. Hangi kitabı kullandığınızı ve ödevin tam konusunu belirtmediğiniz için, 9. sınıf matematik dersi müfredatına uygun genel bir örnek çözüm hazırladım. Sayfa 50 genelde fonksiyonlar, kümeler, doğrular veya ikinci dereceden denklemler gibi konular içerir. Eğer konuyu veya soruyu detaylı bir şekilde paylaşırsanız, daha özelleştirilmiş bir çözüm sunabilirim.
Bu genel örneği kullanarak ödevinizi tamamlayabilirsiniz. Konu gerçekten hangi başlıkla ilgiliyse, lütfen açıkça belirtebilirseniz en doğru açıklamayı yaparım.
Örnek Konu: İkinci Dereceden Denklemlerin Çözümü ve Uygulaması
Eğer kitapta ikinci dereceden bir denklem (kareköklü çözüm, grafik çizimi vb.) verilmişse, şöyle bir yöntem izlenir:
Problemin Sorusu:
Verilen Denklem:
Bu denklem ikinci dereceden bir denklem olup kökleri bulmamız istenmektedir. Çözüm yöntemi aşağıda açıklanmıştır.
1. Adım: Denklemin Genel Formu
Bir ikinci dereceden denklem genelde şu şekilde yazılır:
Bu durumda:
- a = 2
- b = -5
- c = 3
2. Adım: Diskriminant Hesabı
Diskriminant formülü:
Burada;
- b = -5
- a = 2
- c = 3
Formüle değerleri yerleştirelim:
Sonuç: \Delta = 1 olduğundan, denklemin iki gerçek kökü vardır.
3. Adım: Köklerin Formülü
Kökleri şu formül ile hesaplıyoruz:
Formüle değerleri yerleştirelim:
Sonuç:
- x_1 = 1.5
- x_2 = 1
4. Adım: Denklemin Grafiği
Eğer ödevimizde grafik çizimi isteniyorsa, denklemin grafiğini çizerken şu detaylara dikkat edilir:
-
Tepe Noktası (Vertex):
Tepe noktası formülü:x = \frac{-b}{2a}, y = f(x)Burada x hesaplanır ve denklemde yerine konarak y bulunur.
-
Kökler: x_1 ve x_2 noktalarından grafik x eksenini keser.
5. Adım: Kapsayıcı Tablo
Adım | Açıklamalar | Sonuçlar |
---|---|---|
Denklem | 2x^2 - 5x + 3 = 0 | İkinci dereceden denklem |
Diskriminant | \Delta = b^2 - 4ac | \Delta = 1 |
Kökler | x_1 ve x_2 | x_1 = 1.5, x_2 = 1 |
Grafik | Parabol biçimli olduğu | Tepe noktası hesaplanır |
Performans Ödevinin Teslimi Hakkında Detaylar:
- Çözüm Şeması: Çözümü yukarıdaki adımlarla kâğıda yazın.
- Grafik: Denklem grafiğini bir kareli kâğıt veya bilgisayar uygulaması kullanarak çizin.
- Yorum: Köklerin anlamı nedir? Grafik, denklemin doğru çözümünü görselleştiriyor mu?
Eğer ödevi fotokopi, elle veya Word dosyası şeklinde teslim edecekseniz, anlaşılır ve şık bir şekilde yukarıdaki çözüm basamaklarını dâhil edin.
Not: Yukarıdaki çözüm örnektir ve sizin kitabınızdaki soru bundan farklı olabilir. Gerçek soruyu yazarsanız, birebir çözümü detaylandırabilirim.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!
@Ramazan_Sacik