Matematıkkk

9.sınıf matematık kıtabı 157.sayfa perforans ödevi yapılış ve cevapları

9. Sınıf Matematik Kitabı 157. Sayfa Performans Ödevi Yapılışı ve Cevapları

Cevap:

1. sınıf matematik müfredatında konular genellikle denklem çözme, fonksiyonlar, geometri ve sayılar gibi temel matematik kavramlarını içerir. 157. sayfanın konusu genellikle belirli bir matematiksel kavram ya da problem olabilir. Aşağıda, genel hatlarıyla bu konuların nasıl ele alınabileceği ve çözüm yolları üzerinde durulacaktır.

Adım 1: Mevcut Konunun Anlaşılması

• Konunun Tanımı: 157. sayfada verilen ödevin konusu önce dikkatlice okunmalı ve anlaşılmalıdır. Örneğin, konu denklem çözme ise, verilen denklemlerin türü (birinci derece, ikinci derece vb.) belirlenmelidir.
  • Gerekli Ön Bilgilerin Hazırlanması: İlgili konuyla bağlantılı olarak daha önce öğrenilen bilgiler gözden geçirilmelidir. Örneğin, bir fonksiyon grafik çizimi söz konusuysa, grafik çizim teknikleri hatırlanmalıdır.

Adım 2: Adım Adım Çözüm Süreci

• Verilen Problemler Üzerinde Çalışma: Her sorun veya alıştırma için, hangi formüllerin veya mantıksal adımların kullanılacağı belirlenir. Örneğin, bir geometri problemiyse, gerekli teoremler ve postulatlar hatırlanmalıdır.

Örnek Problemler:

• Denklem Çözme: Verilen denklemi her iki tarafı eşit olacak şekilde çözmeye çalışın. Aritmetik işlemlerle bilinmeyeni izole edin.
    • Fonksiyonlar: Fonksiyonun grafiği çizilecekse, önce fonksiyonun tanım kümesi ve değer kümesi belirlenmeli, ardından x ve y eksenleri üzerinde değerler hesaplanarak grafik oluşturulmalıdır.
    • Geometri: Bir üçgenin alanını bulmak gibi bir problem varsa, temel formüller kullanılarak sonuç elde edilmelidir.

Adım 3: Cevapların Kontrol Edilmesi

• Sonuçların Gözden Geçirilmesi: Her adımın doğru yapıldığından emin olun. Hesaplamaların kontrol edilmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması.
  • Çözümlerin Doğruluğunun Denetlenmesi: Elde edilen sonuçların geçerliliği sorgulanmalı ve eğer çözümler kesin sonuçlar içeriyorsa, bu durum doğrulanmalıdır.

Final Cevap:

Her konu için kapsamlı bir çalışma ve doğru yöntemi uygulayarak, kitabınızın 157. sayfasındaki performans ödevinin başarılı bir şekilde tamamlanması sağlanabilir. Çözümler, doğru yöntemleri uygulayarak ve dikkatlice adım adım ilerleyerek elde edilir. Bu şekilde, matematik bilgisi pekişirken aynı zamanda ödev etkin bir şekilde tamamlanmış olur.

Eğer çözmeniz gereken belirli bir soru varsa veya daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sorunun detaylarını paylaşarak daha özelleşmiş bir yardım talep edebilirsiniz.

Örnek yapar mısın

Örnek Problem Çözümü: 9. Sınıf Matematik Performans Ödevi

Cevap:

Örnek olarak, ikinci dereceden bir denklemin köklerini bulma konusunu ele alabiliriz.

Adım 1: Problemin Tanımı

Örnek problem: x^2 - 5x + 6 = 0 denkleminin köklerini bulun.

Adım 2: Çözüm Süreci

1. Denklemin Yapısı: İkinci derece bir denklem genelde ax^2 + bx + c = 0 şeklinde olur. Burada:

• a = 1
    • b = -5
    • c = 6
  2. Kök Bulma Formülü: İkinci derece denklemlerin köklerini bulmak için kullanılan formül:

x = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a}
  3. Diskriminant Hesaplaması:

• b^2 - 4ac = (-5)^2 - 4 \cdot 1 \cdot 6
    • = 25 - 24
    • = 1
  4. Köklerin Bulunması:
    Diskriminant pozitif olduğundan, iki farklı gerçek kök vardır.

x_1 = \frac{-(-5) + \sqrt{1}}{2 \cdot 1} = \frac{5 + 1}{2} = \frac{6}{2} = 3
    x_2 = \frac{-(-5) - \sqrt{1}}{2 \cdot 1} = \frac{5 - 1}{2} = \frac{4}{2} = 2

Adım 3: Sonuçların Kontrolü

• x_1 = 3
  • x_2 = 2

Denklemi kontrol edelim:

• 3 yerine koyduğumuzda: 3^2 - 5(3) + 6 = 0 \rightarrow 9 - 15 + 6 = 0
  • 2 yerine koyduğumuzda: 2^2 - 5(2) + 6 = 0 \rightarrow 4 - 10 + 6 = 0

Her iki durumda da denklemi sağladığı görülmektedir.

Final Cevap:

Verilen x^2 - 5x + 6 = 0 denkleminin kökleri x_1 = 3 ve x_2 = 2 olarak bulunur. Bu adımları izleyerek, benzer ikinci derece denklemleri de çözebilirsiniz. Eğer başka bir problem veya konsepte yardım ihtiyaç duyarsanız, sorularınızı paylaşabilirsiniz.