Şekildeki m(BCD) açısı kaç derecedir?
Cevap:
Adım Adım Çözüm
-
Verilen Paralel Doğrular ve Açı Ölçüleri
- [BA] ∥ [CE] ∥ [DF]
- m(ABC) = 70° (B noktasındaki açı)
- m(FDC) = 120° (D noktasındaki açı)
-
[BA] ve [CE] Doğrularını İnceleme
- [BA] ve [CE] paralel olduğundan, transversal olarak BC ele alındığında B’deki 70°’lik açı (ABC), C’de BC ile CE arasında oluşan açıya (BCE) eşit veya bütünleyici olabilir.
- Şeklin “Z” biçiminde olması nedeniyle genellikle B ve C noktaları arasındaki bu tür açılar alternatif iç açılar konumundadır ve eşittir. Dolayısıyla:m(BCE)=70^\circ
-
[CE] ve [DF] Doğrularını İnceleme
- [CE] ve [DF] de paralel olduğundan, transversal olarak CD ele alındığında C ve D’de oluşan iç açılar 80 veya tamamlayıcı olacak şekilde incelemeliyiz. Soruda D noktasındaki açı (FDC) = 120° verilmiştir.
- Paralel doğrularda aynı taraftaki iç açılar (co-interior) toplamı 180°’dir:m(ECD) + m(FDC) = 180^\circm(ECD) + 120^\circ = 180^\circ \implies m(ECD) = 60^\circ
-
BCD Açısının Hesabı
Nokta C etrafında üç doğru kesişiyor: BC, CE ve CD. Aradığımız açı m(BCD), [BC] ile [CD] arasındaki açıdır.- C’de [BC]’den [CE]’ye dönerken 70° (BCE),
- Aynı noktada [CE]’den [CD]’ye dönerken 60° (ECD) açısı oluşmaktadır.
- Bu durumda [BC] ile [CD] arasındaki gerçek açı, bu iki açının farkına eşittir (çünkü CE, BC ile CD’nin arasında kalacak biçimde çizilmiştir):m(BCD) = \bigl|\,m(BCE) - m(ECD)\bigr| = |\,70^\circ - 60^\circ| = 10^\circ
Özet Tablo
Adım | İşlem / Yorum | Sonuç |
---|---|---|
1. Paralellik | BA ∥ CE ∥ DF | – |
2. Açı Eşitliği (BC transversali) | m(ABC) = 70° ⇒ m(BCE)=70° (Z kuralı: Alternatif iç açı) | 70° |
3. Açı Tamamlayıcılığı (CD transversali) | m(FDC)=120°, CE ∥ DF ⇒ m(ECD) + 120° = 180° ⇒ m(ECD)=60° | 60° |
4. Aranan Açı (BCD) | BCD açısı = | 70° - 60° |
Doğru yanıt: 10°