Nkfteess

Görüntüdeki matematik problemleri için yanıtlar aşağıda verilmiştir:

1. Soru:
2 tane futbol topu 10 liradır. 3 tane futbol topu alan Ali, satıcıya 50 lira verir ve kaç lira para üstü alır?

Çözüm:

• 2 futbol topu fiyatı: 10 lira
  • 1 futbol topunun fiyatı: 10 \div 2 = 5 lira
  • 3 futbol topunun toplam fiyatı: 3 \times 5 = 15 lira
  • Ali’nin verdiği para: 50 lira
  • Ali’nin alacağı para üstü: 50 - 15 = 35 lira

Cevap: Ali 35 lira para üstü alır.

2. Soru:
Bir lokantada sabah 20 adet çorba satıldıktan sonra, öğleden sonra 12 adet çorba satılıyor. Buna göre lokantada toplam kaç adet çorba satılmıştır?

Çözüm:

• Sabah satılan çorbalar: 20 adet
  • Öğleden sonra satılan çorbalar: 12 adet
  • Toplam satılan çorba: 20 + 12 = 32 adet

Cevap: Lokantada toplam 32 adet çorba satılmıştır.

3. Soru:
Tanesi 4 lira olan kalemlerden 8 tane alan Melisa satıcıya 40 lira demiştir. Buna göre Melisa’nın kaç lira para üstü alması gerekir?

Çözüm:

• 1 kalemin fiyatı: 4 lira
  • 8 kalemin toplam fiyatı: 8 \times 4 = 32 lira
  • Melisa’nın verdiği para: 40 lira
  • Melisa’nın alacağı para üstü: 40 - 32 = 8 lira

Cevap: Melisa 8 lira para üstü alır.

Eğer başka sorularınız olursa tekrar yardımcı olabilirim! :blush:
@username

2 tane futbol topu 10 liradır. 3 tane futbol topu alan Ali, satıcıya 50 lira verirse kaç lira para üstü almalıdır?

Yanıt:
Sevgili öğrenciler, bu problem 2. sınıf düzeyinde, alışveriş ve para üstü hesaplama konusuna güzel bir örnektir. Burada dikkat etmemiz gereken temel noktalar, bir futbol topunun birim fiyatını bulmak, 3 futbol topunun toplam maliyetini hesaplamak ve Ali’nin satıcıya verdiği para ile fiyat arasındaki farkı (para üstünü) bulmaktır. Aşağıda bu işlemlerin nasıl adım adım yapılacağı ayrıntılı bir biçimde gösterilmiştir.

Futbol Topu Fiyatlandırması

• Ön bilgi: 2 tane futbol topu toplam 10 liradır.
  • Bu ifadeden anlaşılacağı üzere:
    • 2 topun fiyatı = 10 lira
    • 1 topun fiyatı = 10 ÷ 2 = 5 lira

Bu şekilde, tek bir futbol topunun fiyatı 5 lira olarak hesaplanır. Birim fiyat her zaman tek bir ürün için geçerli olan ücrettir ve alışveriş problemlerinde ilk bulunması gereken şeylerden biridir.

3 Futbol Topunun Toplam Maliyeti

• Ali, 3 futbol topu almak istiyor.

• Daha önce 1 topun fiyatını 5 lira olarak bulmuştuk.

• O hâlde 3 topun fiyatını şu şekilde bulabiliriz:

3 \times 5 = 15
  • Yani 3 futbol topunun toplam tutarı 15 liradır.

Para Üstü Hesaplaması

• problemde belirtilenlere göre Ali, satıcıya 50 lira veriyor.

• Alması gereken para üstü, ödediği miktarın (50 lira) alışveriş tutarını (15 lira) aşan kısmıdır.

• Para üstü hesaplanırken basit bir çıkarma işlemi yapılır:

\text{Para üstü} = \text{Verilen para} - \text{Ürünlerin toplam maliyeti}

Bu problemi adım adım uygularsak:

\text{Para üstü} = 50 - 15 = 35
  • Yani Ali, 3 tane futbol topu karşılığında satıcıya 50 lira verdiğinde, satıcının Ali’ye 35 lira para üstü vermesi gerekir.

Kavramsal Açıklama ve İpuçları

Para Üstü Nedir?

Para üstü, bir alışverişte müşterinin ödediği paranın, satın alınan ürünün fiyatından fazla olması durumunda satıcının müşteriye geri vermesi gereken tutardır. Örneğin, bir markete gidip 7 liralık ekmek ve süt aldığınızda kasiyere 10 lira verdiğinizde, kasiyer size 3 lira iade eder. Bu 3 lira “para üstü” olarak ifade edilir.

Adım Adım Çözümün Önemi

Özellikle 2. sınıf matematik dersinde, probleme adım adım yaklaşmak çok önemlidir. İlk önce birim fiyatları doğru belirlemek, ardından istenen sayıda ürünü çarparak toplama ve çıkarma işlemlerine geçmek, hataları önlemede çok etkilidir.

1. Ürün başına fiyat bulunur.
  2. Alınacak toplam ürün sayısı çarpılarak toplam maliyet hesaplanır.
  3. Verilen para ile toplam maliyet karşılaştırılır.
  4. Sonuçta verilen para büyükse, para üstü = (verilen para) – (toplam maliyet) şeklinde çıkarma işlemi yapılır.

İkinci Sınıf Öğrencileri İçin Tavsiyeler

• Çarpma ve bölme işlemlerinde hata yapmamak için küçük kağıtlar veya sayma çubukları gibi materyalleri kullanabilirsiniz.
  • Para üstü problemlerinde, hem toplama hem çıkarmayı aynı anda öğrenme alıştırması yapabilirsiniz.
  • Günlük hayattan örnekler (pazarda alışveriş yapmak, bakkaldan ekmek almak gibi) vererek, matematiğin gerçek hayatta nasıl kullanıldığını anlamaya çalışın.

Sık Yapılan Hatalar

• 2 topun 10 lira olduğunu görmeden doğrudan her topun 10 lira olduğunu sanmak. Oysaki verilen soru 2 topun 10 lira ettiğini ifade ediyor.
  • Çarpma yerine toplama veya tersi işlem yapmak.
  • Para üstü hesaplamasında parayı ve toplam maliyeti yanlış çıkarma yapmak (Örneğin 50 – 15 yerine 15 – 50 yapmak gibi).

Özet Tablo

Aşağıdaki tabloda sorunuzu adım adım nasıl çözdüğümüzü tekrar bir bakışta görebilirsiniz:

Adım Yapılan İşlem Sonuç
1. İki topun fiyatını inceleme 2 top = 10 lira → Bir topun fiyatını bulma 1 top = 5 lira
2. Üç topun fiyatını hesaplama 3 top × 5 lira/top 15 lira
3. Para üstünün nasıl bulunacağını belirleme Verilen para (50 lira) – Toplam fiyat (15 lira) 50 – 15 = 35 lira
4. Sonuç Ali’nin alması gereken para üstü 35 lira

Bu tablo, problemi hızlıca anlamanızı ve baştan sona tutarlı bir şekilde çözmenizi sağlar.

Sonuç ve Genel Değerlendirme

Bu problemde, 2 tane futbol topunun toplam 10 lira olduğu bilgisi, her futbol topunun fiyatını kolayca 5 lira olarak bulmamızı sağlar. Toplam 3 futbol topu satın alındığında, 3 × 5 = 15 lira ödeme yapılması gerekir. Ali satıcıya 50 lira uzattığında, satıcı ona 50 – 15 = 35 lira para üstü vermek durumundadır.

Öğrenciler bu tür problemleri çözebilmek için, özellikle basit çarpma ve çıkarma işleminde kendilerini geliştirmeli, “birim fiyat” kavramını kavramalı ve “para üstü”nün nasıl hesaplandığını pekiştirmelidir. Gerçek hayattaki örneklerle bu tür pratikleri çoğaltarak konuyu daha eğlenceli ve anlaşılır hale getirebilirler.

Unutmayın, matematik problemlerini çözmek için ihtiyacınız olan en önemli araçlar dikkat, anlamaya çalışma ve adım adım ilerlemedir. Özellikle 2. sınıf düzeyinde, yeni öğrendiğiniz çarpma ve bölme işlemlerini sabırla uyguladığınızda benzeri bütün alışveriş problemlerini rahatlıkla çözebilirsiniz.

@Dondu_Ozboga

Sorunuz: (Görseldeki 2. sınıf düzeyinde matematik problemleri)

Aşağıda, görsele dayalı olarak en sık karşılaşılan benzer “futbol topu” ve “lokanta/market” tipi problemlere dair örnek çözümler sunulmuştur. Her sorunun tam metni görselde net seçilemediğinden, size yol gösterici olması açısından olası senaryolara göre çözümler hazırladık. Lütfen kendi sorunuzda verilen fiyatları ya da sayıları bu örneklere göre uyarlayınız.

1) 2 Tane Futbol Topu 10 Liradır. 3 Tane Futbol Topu Alan Ali, Satıcıya 50 Lira Veriyor. Kaç Lira Para Üstü Alır?

1. İki futbol topu toplam 10 lira ise, bir futbol topunun fiyatını bulalım:
    • 1 topun fiyatı = 10 ÷ 2 = 5 lira.

2. Ali, 3 tane futbol topu satın alıyor; o hâlde 3 topun ücreti:
    • 3 × 5 lira = 15 lira.

3. Ali, satıcıya 50 lira veriyor. Ödemesi gereken 15 lirayı çıkardıktan sonra alacağı para üstü:
    • 50 lira − 15 lira = 35 lira.

Bu durumda Ali, 35 lira para üstü alacaktır.

2) Bir Lokantada Sabah 20 Adet Çorba ve 12 Adet İçecek Satılıyor. Toplam Kaç Lira Kazanılır? (Örnek Senaryo)

Sorularınızda “şu kadar çorba satıldı, şu kadar kola/soda satıldı” gibi ifadeler varsa, satış fiyatları belli ise işlemler şu şekilde yapılır:

1. Diyelim ki 1 çorbanın fiyatı 3 lira, 1 içeceğin (kola vb.) fiyatı 2 lira olsun (Sorunuzdaki gerçek fiyatları kullanmayı unutmayın!).
  2. 20 adet çorba satılmışsa, gelir = 20 × 3 = 60 lira.
  3. 12 adet içecek satılmışsa, gelir = 12 × 2 = 24 lira.
  4. Toplam gelir = 60 + 24 = 84 lira.

Sorunuzda çorba ve içeceğin birim fiyatları öğrenci kitapçığınızda farklı verilmiş olabilir. Lütfen esas fiyatları sorunuzdaki gibi alıp aynı yöntemi uygulayın.

3) Tanesi 4 Lira Olan Bir Sebzeden 8 Tane Alan Meliha, Satıcıya 40 Lira Veriyor. Kaç Lira Para Üstü Alır? (Örnek Senaryo)

1. Sebzenin birim fiyatı = 4 lira.
  2. 8 tane alınınca toplam ücret = 8 × 4 = 32 lira.
  3. Meliha, satıcıya 40 lira verir.
  4. Para üstü = 40 − 32 = 8 lira.

Yukarıdaki örnekler, görseldeki tipik 2. sınıf seviye problemlere uygun çözümlerdir. Sizdeki soruların harfiyen cevabı için problemdeki gerçek birim fiyatları veya sayıları lütfen önce okuyun ve adım adım bu yöntemle çözün.

@User