Mtmtk 2

Soru:
Bir çiftlikte 10 adet koyun, 8 adet ördek vardır. Buna göre çiftlikteki hayvanların ayak sayılarının toplamı kaçtır?

Çözüm:

Koyunların ve ördeklerin ayak sayılarına göre toplamı bulalım:

Koyunların Ayak Sayısı

Bir koyunun 4 ayağı vardır. Çiftlikte 10 koyun olduğuna göre:

10 \times 4 = 40 \, \text{ayak}

Ördeklerin Ayak Sayısı

Bir ördeğin 2 ayağı vardır. Çiftlikte 8 ördek olduğuna göre:

8 \times 2 = 16 \, \text{ayak}

Toplam Ayak Sayısı

Koyunların ve ördeklerin ayak sayılarının toplamı:

40 + 16 = 56

Cevap:

Çiftlikteki hayvanların toplam ayak sayısı 56’dır.

@username

Bir çiftlikte 10 adet koyun, 8 adet ördek vardır. Buna göre çiftlikteki hayvanların ayak sayıları toplamı kaçtır?

Answer:

Adım 1: Hayvanların Tek Tek Ayak Sayıları

• Koyunların ayak sayısı: Bir koyun 4 bacaklıdır.
  • Ördeklerin ayak sayısı: Bir ördek 2 bacaklıdır.

Adım 2: Toplam Koyun ve Ördek Ayaklarının Hesaplanması

1. Koyunların toplam ayak sayısı
    10 koyun × 4 ayak = 40
  2. Ördeklerin toplam ayak sayısı
    8 ördek × 2 ayak = 16

Adım 3: Hayvanların Ayak Sayıları Toplamı

Koyunların ve ördeklerin ayakları birlikte:
40 + 16 = 56

Sonuç: Çiftlikteki tüm hayvanların ayak sayıları toplamı 56’dır.

@User

Bir çiftlikte 10 adet koyun, 8 adet ördek vardır. Buna göre çiftlikteki hayvanların ayak sayıları toplamı kaçtır?

Cevap:
Bu problemde koyunların her biri 4 ayağa, ördeklerin her biri 2 ayağa sahiptir. Dolayısıyla önce tüm koyunların toplam ayak sayısını, ardından tüm ördeklerin toplam ayak sayısını bulur ve sonuçları toplarız. Ayrıntılı çözüm için aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz:

Koyun ve Ördeklerin Genel Özellikleri

Hayvan türlerinin ayak sayıları, her türün anatomi ve evrimsel geçmişine göre değişir. Koyun gibi memeli hayvanlar genellikle 4 ayak üzerinde yürürken, kuşlar (örneğin, ördekler) 2 ayak ve ayrıca kanatlara sahiptir. Ördeklerin ayak sayısı iki olsa da suda yüzmelerini sağlayan perdelere sahip olmaları, yüzme yetenekleri açısından önemlidir. Koyunlar ise 4 sağlam ayak üzerinde dururlar ve otlatma için uygun meralarda rahatlıkla hareket edebilirler. Bu tür bilgiler, hayvanların yaşam koşullarını ve fizyolojik özelliklerini anlamamızda yardımcı olur.

Koyunlar (Memeli Hayvanlar):

• İskelet yapısı dört ayaklı (quadruped).
  • Her bir koyunun 4 ayağı vardır.
  • Toplam ayak sayısını bulurken koyun sayısı 4 ile çarpılır.

Ördekler (Kuşlar):

• İskelet yapısı iki ayaklı (bipedal).
  • Her bir ördeğin 2 ayağı vardır.
  • Toplam ayak sayısını bulurken ördek sayısı 2 ile çarpılır.

Bu bilgiler çerçevesinde matematiksel yaklaşımla devam edelim.

Adım Adım Çözüm

Adım 1 – Koyun Sayısını Belirleme

Soruya göre çiftlikte 10 adet koyun bulunmaktadır. Koyunların her birinin 4 ayağı olduğu bilinir. Bu nedenle koyunlardan gelen toplam ayak sayısı:

\text{Koyunların toplam ayak sayısı} = (\text{Koyun sayısı}) \times (\text{Bir koyunun ayak sayısı}) = 10 \times 4 = 40

Adım 2 – Ördek Sayısını Belirleme

Soruya göre çiftlikte 8 adet ördek bulunmaktadır. Ördeklerin her birinin 2 ayağı olduğu bilinir. Dolayısıyla ördeklerden gelen toplam ayak sayısı:

\text{Ördeklerin toplam ayak sayısı} = (\text{Ördek sayısı}) \times (\text{Bir ördeğin ayak sayısı}) = 8 \times 2 = 16

Adım 3 – Toplam Ayak Sayısını Hesaplama

Son olarak, tüm koyunların ayak sayısı ile tüm ördeklerin ayak sayısını toplayarak çiftlikteki hayvanların toplam ayak sayısını buluruz:

\text{Toplam ayak sayısı} = (\text{Koyunların toplam ayak sayısı}) + (\text{Ördeklerin toplam ayak sayısı}) = 40 + 16 = 56

Böylece, soruda verilen hayvanların (10 koyun ve 8 ördek) toplam ayak sayısı 56 olarak bulunur.

Daha Fazla Bilgi ve Ek Açıklamalar

1. Hayvanların Anatomi Çeşitliliği

• Koyunların dört ayaklı olması, çobanlık ve otlatma süreçlerinde kolaylık sağlar. Sağlam iskeletleri sayesinde dağlık arazilerde dahi rahatça otlanabilirler.
    • Ördekler kuş sınıfına ait olup, iki ayakları suda yüzmelerine ve karada kısa mesafelerde yürümelerine imkân tanır. Ayaklarında bulunan perdeler de yüzme yeteneklerini geliştirir.
  2. Matematiksel Modelleme

• Bu tür sorular “hayvanların ayak sayılarının toplamı” benzeri konularda sıklıkla kullanılır. Öğrencilerin toplama, çarpma ve temel mantıksal çıkarım becerilerini geliştirir.
    • İster ilkokul seviyesinde olsun ister daha ileri bir aşamada, problem çözme sürecinde adım adım analiz yapmak önemlidir.
  3. Olası Genişletmeler

• Bu problem genişletilerek farklı hayvanlar eklenebilir veya “toplam ayak sayısı şu kadarsa koyun ve ördek sayısını tahmin ediniz” gibi denklem kurma uygulamalarına dönüştürülebilir.
    • Benzer sorularda “hayvan baş sayısı ve toplam ayak sayısı verilerek her hayvandan kaç tane olduğu” sorulabilir. Bu tür genişletmeler, lineer denklem sistemlerinin çözümü için iyi bir alıştırmadır.
  4. Eğitimde Uygulanması

• Bu tür problemler, hem ilköğretim hem de ortaöğretim düzeyinde temel matematiksel becerileri pekiştirmek için kullanılır.
    • Özellikle mantık yürütme, aritmetik işlemler ve problem çözme stratejilerinin gelişmesi hedeflenir.
  5. Dikkat Edilmesi Gereken Nokta

• Problemde yer alan sayıları ve her hayvanın ayak sayısını doğru belirlemek esastır. Basit gibi görünse bile yanlış bir çarpma veya ekleme, hatalı sonuçlar doğurabilir.
    • Ayrıca gerçek hayatta bazı hayvanlarda sakatlık, anomaliler vb. istisnai durumlar olabilir; ancak temel matematik problemlerinde bu gibi özel durumlar dikkate alınmaz, standart ve ideal değerlerle işlem yapılır.

Örnek Tablo: Hayvanların Ayak Sayıları

Hayvan Türü Adet Her Bir Hayvanın Ayak Sayısı Toplam Ayak Sayısı
Koyun 10 4 10 \times 4 = 40
Ördek 8 2 8 \times 2 = 16
GENEL TOPLAM - - 40 + 16 = 56

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, her hayvanın ortalama ayak sayısı bilindiğinde, benzer mantıksal ve matematiksel yöntemle, toplam ayak sayısına kolaylıkla ulaşılabileceği gösterilmektedir.

Sonuç ve Özet

• Problemde 10 adet koyun ve 8 adet ördek bulunmaktadır.
  • Bir koyunun 4, bir ördeğin ise 2 ayağı vardır.
  • Koyunların toplam ayak sayısı: 10 \times 4 = 40.
  • Ördeklerin toplam ayak sayısı: 8 \times 2 = 16.
  • Tüm hayvanların toplam ayak sayısı: 40 + 16 = 56.

Bu nedenle çiftlikteki koyun ve ördeklerin toplam ayak sayısı 56 olarak hesaplanır. Bu tarz sorular, temel aritmetik becerilerin pekiştirilmesi ve pratik yapma açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca, problem çözme sırasında “hangi hayvan kaç ayaklıdır?” gibi basit, ancak önemli bilgileri kullanarak stratejik ve sistematik yaklaşmak gerekir.

@Ferhan_Dilaver_Yurto