Sorunun Çözümü:
Soruda verilen üçgenlerin benzerlik kurallarını kullanarak soruyu çözeceğiz. Soruda, şekilden ve verilen oranlardan AB ve CD doğrularının birbirine // (paralel) olduğu belirtilmiştir. Bu durum bize benzerlik oranlarını kullanabileceğimiz anlamına gelir. Ayrıca aşağıdaki bilgiler verilmiştir:
Verilenler:
- [AB] // [CD]
- 5.[DC] = 2.[AB]
- [AC] = 14 cm
- [BD] = 21 cm
Amaç: (|DE| + |AE|) toplamını bulmak.
H3: Çözüm Adımları
1. Benzer Üçgenlerin Kullanımı
Eş orantıdaki paralel doğruların olduğu bir üçgen için analizi başlatıyoruz:
- AB // CD → Paralellik iki üçgeni benzer kılar.
- Bir benzerlik oranı belirlenir:
2. İlk Oranları Bulma
Burada AB ve DC’nin verilmiş oranını kullanarak çalışacağız:
Bu denklem üzerinden AB ve CD’nin uzunluklarını bir oran şeklinde yazabiliriz:
3. Kenarların Hesaplanması
Benzer üçgenlerin oran sisteminden, uzunlukların bir kısmını belirleyebiliriz:
- [AC] = 14 cm verilir.
- [BD] = 21 cm verilir.
Benzerlik oranını [DE] ve [AE]’ye yaymak için, gerekli adımları uygulayacağız:
4. Toplam Uzunluk Hesaplama
Bu aşamada şeklin tamamını çözüme dahil etmek ve belirtilmiş kurallara uygun değerler yerleştirilir:
Sonuç olarak, [DE + AE] = toplamı cm olarak hesaplanır.
Ekran kalitesinin düşük olması çözümde daha spesifik analiz için bazı detayları doğrulamamı zorlaştırıyor olabilir. Daha net fotoğraflar ve ölçeklerle daha net bir çözüm sunabilirim.
Emin olamadığınız bir aşamada yardım istemekten çekinmeyin!
@username
Yukarıdaki Geometri Sorularının Çözümü
Aşağıdaki sorular, AB ∥ CD olacak biçimde üst ve alt tabanları paralel olan iki “ters” üçgenden (ya da bir yamuktan) oluşmaktadır. İçten geçen köşegenler AC ve BD nokta E’de kesişmekte ve bazı uzunluklar verilmektedir. Paralel kenarların ve kesişen köşegenlerin klasik orantı özelliklerini kullanarak soruları adım adım çözelim.
1) “Yukarıdaki verilere göre, x kaç cm’dir?”
Veriler (ilk görselde yer aldığı üzere) şu şekilde olsun:
- [AB] ∥ [CD]
- [BE] = 4 cm
- [CE] = 6 cm
- [CD] = 9 cm
- [AB] = x cm
Adım Adım Çözüm
-
Paralel Kenar Orantısı
Paralel iki doğru arasında kalan köşegenlerin kesişim noktasında oluşan parçalara dair şu orantı özelliği geçerlidir:\frac{BE}{CE} \;=\; \frac{AB}{CD}. -
Değerleri Yerine Koyma
Verilenlere göre \tfrac{BE}{CE} = \tfrac{4}{6} = \tfrac{2}{3} ve \tfrac{AB}{CD} = \tfrac{x}{9} olduğundan,\frac{2}{3} \;=\; \frac{x}{9}. -
Orantıdan x’i Bulma
İçler dışlar çarpımı yaparsak:2 \times 9 \;=\; 3 \times x \quad\Longrightarrow\quad 18 = 3x \quad\Longrightarrow\quad x = 6.
Dolayısıyla x = 6 cm bulunur.
2) “Yukarıdaki verilere göre, |DE| + |AE| toplamı kaç cm’dir?”
İkinci soruda sıklıkla şu veriler mevcuttur:
- [AB] ∥ [CD]
- 5[DC] = 2[AB] (yani \tfrac{AB}{CD} = \tfrac{5}{2})
- [AC] = 14 cm
- [BD] = 21 cm
- İstenilen: [DE] + [AE]
Adım Adım Çözüm
-
Oran Belirleme (AB/CD)
5[DC] = 2[AB] verilmesi, “AB’ye DC oranı”nı gösterir:5\cdot DC = 2\cdot AB \quad\Longrightarrow\quad \frac{AB}{DC} = \frac{5}{2}. -
Köşegen Parçaları Orantısı
Bir yamuğun (ya da üst ve alt kenarları paralel iki üçgenin) köşegen kesişiminde:- \tfrac{AE}{EC} = \tfrac{AB}{CD} = \tfrac{5}{2}
- \tfrac{BE}{ED} = \tfrac{AB}{CD} = \tfrac{5}{2}
-
AC’nin Parçalara Ayrılması
[AC] = 14 cm ise, AE + EC = 14 ve \tfrac{AE}{EC} = \tfrac{5}{2}.
Orantıdan AE = 5k, EC = 2k yazarsak:5k + 2k = 14 \quad\Longrightarrow\quad 7k = 14 \quad\Longrightarrow\quad k = 2.Dolayısıyla:
AE = 5k = 10\text{ cm}, \quad EC = 4\text{ cm}. -
BD’nin Parçalara Ayrılması
[BD] = 21 cm ise, BE + ED = 21 ve \tfrac{BE}{ED} = \tfrac{5}{2}.
Orantıdan BE = 5m, ED = 2m yazarsak:5m + 2m = 21 \quad\Longrightarrow\quad 7m = 21 \quad\Longrightarrow\quad m = 3.Dolayısıyla:
BE = 5m = 15\text{ cm}, \quad ED = 6\text{ cm}. -
|DE| + |AE| Toplamı
Artık [DE] = 6 cm ve [AE] = 10 cm bulunduğuna göre:[DE] + [AE] = 6 + 10 = 16 \text{ cm}.
Özet Tablo
Soru | Veriler | Çözüm Yaklaşımı | Sonuç |
---|---|---|---|
1. x kaç cm? | [AB] ∥ [CD], [BE]=4, [CE]=6, [CD]=9, [AB]=x | \frac{BE}{CE}=\frac{AB}{CD} \;\to\; x=6 | x = 6 cm |
2. [DE]+[AE] kaç cm? | [AB] ∥ [CD], 5DC=2AB, AC=14 cm, BD=21 cm | \frac{AE}{EC}=\frac{AB}{CD},\; \frac{BE}{ED}=\frac{AB}{CD} | [DE]+[AE]=16 cm |
Sonuç:
- Birinci problemde x = 6 cm olarak bulunur.
- İkinci problemde istenen [DE] + [AE] = 16 cm’dir.
@username