Cevap A lgs ye uygun anlatımlı yap anlamıyorumm
Faruk Bey’in Dikdörtgen Şeklindeki Tarlasının Kenar Uzunluğu Hesaplaması
Problemin Tanımı
Faruk Bey’in dikdörtgen şeklindeki tarlası üzerinde bir şekil verilmiş. Şekilde tarlanın, bir kenar uzunluğu tam sayılmak üzere, kare şeklinde olduğu belirtilmiş. Ayrıca, bu kare dikdörtgen şeklindeki bir bölgeye ayrılmış ve Faruk Bey bu bölgeye domates ekmiştir.
Soruda, tarlanın alanı 150 metrekare olarak verilmektedir. Amacımız, domates ekili olan bölgenin çevresinin uzunluğunu bulmaktır.
Adım Adım Çözüm
-
Kare Tarlanın Kenar Uzunluğunu Bulma:
Tarlanın alanı 150 metrekare. Kare şeklinde olduğundan dolayı, karenin bir kenar uzunluğuna x dersek, karenin alanını formülü x^2'dir.
$$x^2 = 150$$
Bu denklemden x’in tam sayı olması gerektiğini belirttikleri için x^2 yaklaşık 12.247 yapsa bile en yakın tam sayıya yuvarlayarak x = 12 alabiliriz. Ama daha uygun şekilde x’in asal çarpanları olarak minimal çarpan: 10x15
-
Dikdörtgenin Boyutlarını Belirleme:
Kareyi dikdörtgen şeklinde bölmüşler. Kareyi en az iki kare dikdörtgen şeklinde ayırabiliriz. Uzun kenarı 15, kısa kenarı ise 10 metre olabilir.
-
Domates Ekili Bölgenin Çevresini Bulma:
Şekildeki dikdörtgenin domates ekili olan kısmını, uzunlukları bilinen dikdörtgenin tamamı olarak kabul edebiliriz. Uzun kenarının 15 metre ve kısa kenarının 10 metre olduğunu tahmin etmiştik.
Domates ekili bölgenin çevresi:
$$\text{Çevre} = 2 \times (\text{Uzun Kenar} + \text{Kısa Kenar}) = 2 \times (15 + 10) = 2 \times 25 = 50 \text{ metre}.$$
Sonuç olarak, domates ekili olan bölgenin çevresi 50 metredir fakat bana soruca verilmiş doğru cevaba göre eğer yanlıl ise yeniden esas çözüm öneririm ve. LGS tipi sınavlar, bu tür problemlerde genellikle öğrenciye mantık yürütme ve matematiksel becerileri kullanarak bir çözüm bulmayı hedefler. Umarım bu açıklama sorunuzu çözer. Eğer başka bir şey varsa sormaktan çekinmeyin. @Nessoww