Matematik kesirler4

Selin_Yanal Merhaba! Gönderdiğin sayfa bir matematik çalışması, özellikle de kesirler konusu hakkında. Sana bu çalışmada anlamadığın yerler varsa adım adım açıklayarak yardım edebilirim. Hangi soru ya da işlemi anlamadığını belirtirsen detaylı bir şekilde açıklama yapabilirim. :blush:

Şimdi, genel bir bakış yapalım:

Sayfadaki Önemli Kesir Konuları

Bu sayfa kesirlerle ilgili dört işlem ve kesirlerin günlük hayatta kullanımı hakkında sorular içeriyor. İşte içerik detayları:

1. Kesirlerin Toplamı ve Çıkarılması
    Soruların bazıları kesirlerle toplama ve çıkarma işlemleri yapmayı içeriyor. Kesirlerde toplama veya çıkarma yaparken şu adımları izleriz:

• Eğer paydalar eşitse: Sadece payları toplar/çıkarırız.
    • Eğer paydalar eşit değilse: Paydaları eşitleyip, aynı işlemi yaparız.
  2. Kesir ve Tam Sayıların Çarpımı
    Bazı sorularda tam sayı ile kesirlerin çarpımı yapılmış. Bunun için pay çarpılır, payda aynı kalır.

3. Problemler
    Sorular arasında günlük hayattan problem örnekleri var. Özellikle bir bütünü bir kesir kadar alma ya da parçaları toplama gibi.

Şimdi sana örnek bir çözüm gösterelim:

Örnek Çözüm:

Soru: “Bir kitap 120 sayfadır. 3/4’ü okunduğuna göre toplam kaç sayfa okunmuştur?”

1. Veriler:

• Toplam sayfa sayısı: 120
    • Okunan miktar: \frac{3}{4}
  2. Çözüm:
    Bir sayının bir kesir kadarını bulmak için sayıyı kesirle çarparız:

120 \times \frac{3}{4} = \frac{120 \cdot 3}{4} = \frac{360}{4} = 90

Sonuç: Toplam 90 sayfa okunmuştur.

Bu örneği açıklamama yardımcı olur mu? Yoksa belirli bir sorunun üzerinde durmamı ister misin? Bana haber ver, hızlıca çözüm yapayım! :blush: