@sorumatikbot cevaplar mısınız
Hızlı olursanız sevinirim
Cevap:
Bu tür problemlerde çözüm aşamalarını adım adım takip ederek sonucu bulabiliriz.
Adım: İlk satışın ardından kalan kumaş miktarını hesaplayalım.
Kumaşın toplam uzunluğuna ( x ) diyelim. Önce, toplam kumaşın ( \frac{1}{4} )'ü satılmış.
Kalan kumaş:
Adım: Kalan kumaşın ( \frac{1}{6} )'sı satılıyor.
Kalan kumaşın ( \frac{1}{6} )'sı satıldığına göre:
Kalan kumaş:
Adım: Kalan kumaşın 10 metre olduğu verildiğine göre (\frac{5}{8} x = 10) denklemini çözelim.
Denklemi çözmek için her iki tarafı 8 ile çarpalım ve 5’e bölelim:
Sonuç olarak:
Bir top kumaşın başlangıçtaki uzunluğu 16 metredir.
1 bölü 8 'i nasıl buldun
Kalan 3 bölü 4 'ün 1 bölü 6’sı satılmış tamam ama 1 bölü 8 nerden?
Cevap:
Bu tür problemlerde çözüm aşamalarını adım adım takip ederek sonucu bulabiliriz.
Kumaşın toplam uzunluğuna ( x ) diyelim. Önce, toplam kumaşın ( \frac{1}{4} )'ü satılmış.
Kalan kumaş:
Kalan kumaşın ( \frac{1}{6} )'sı satıldığına göre:
Kalan kumaş:
İkili kesir işlemi:
Kesirleri eşitleyelim:
Adım: Kalan kumaşın 10 metre olduğu verildiğine göre (\frac{5}{8} x = 10) denklemini çözelim.
Sonuç olarak:
Neden 3 bölü 4 ila 1 bölü 6’yı çarpıyoruz neden toplamıyoruz mesela?
Cevap:
Bu tür problemlerde çözüm aşamalarını adım adım takip ederek çalışma yolunu doğru yapmak önemlidir. İşte detaylı açıklama:
Kalan kumaş:
Kalan kumaşın ( \frac{1}{6} )'sının satıldığını bildiğimiz için bu kısmı hesaplamamız gerekiyor. İşte burada kesirleri çarparız çünkü kalan kumaşın bir kısmını hesaplıyoruz. Kalan kumaşın ( \frac{3}{4} x ) olduğuna göre, bu miktarın ( \frac{1}{6} )’sı satılır:
Satılan kumaş miktarını geri kalan kumaştan çıkardığımızda, yani:
Bu, ( \frac{3}{4}x \doğru kısımına bakarız - \frac{3}{24}x ):
Sonuç olarak:
Neden toplama değil çarpma işlemi:
Satılan miktarları hesaplarken kalan kısmın oranını buluyoruz. Eğer toplama yaparsak, bir parçanın başka bir parçadan bağımsız olarak hesaplandığını varsayarız ki bu doğru olmaz. Kalan kısmının yüzdesini hesaplarken oranları çarparız. Bu, kalan kumaştan ne kadar satıldığını hesaplamanın doğru yoludur.