Kimya Cevapp

Suda Çözünmüş Cıva(II) Nitratın Tepkimesi

Cıva(II) Nitrat ve Sodyum Sülfür Tepkimesi

Adım 1: Reaksiyon Denklemi

Öncelikle, verilen kimyasal tepkimeyi inceleyelim:

Cıva(II) nitrat Hg(NO3)2 (suda) ve sodyum sülfür Na2S (suda) tepkimeye girdiğinde, çözünmeyen cıva(II) sülfür HgS (katı) ve sodyum nitrat NaNO3 (suda) oluştururlar. Kimyasal denklem şu şekildedir:

\text{Hg(NO}_3\text{)}_2\text{(suda)} + \text{Na}_2\text{S(suda)} \rightarrow \text{HgS(k)} + 2\text{NaNO}_3\text{(suda)}

Adım 2: Tepkime Detayları

Bu tepkimede cıva(II) sülfür, suz katı olarak çökelir, böylece cıva iyonları sudan uzaklaştırılmış olur. Sülfür çöktürücü ajan olarak kullanılır.

Adım 3: Problem Çözümü

Amacımız su örneğinin içerdiği Hg(NO3)2 miktarını bulmaktır. Verilen su örneği ve tepkime bilgileri üzerinden çözüm yapılmalıdır.

Çözeltide elde edilen HgS miktarı ve verilen saflık ve kütle verilerini kullanarak, belirtilen verim şartlarında Hg(NO3)2 miktarı hesaplanır.

Verim ve Kütle İlişkisi

• Elde edilen HgS miktarı: 46.4 gram
  • Verim: %60

Verim, teorik olarak elde edilebilecek maksimum ürün miktarının bir yüzdesidir. Buradan hareketle önce teorik HgS miktarı bulunarak, başlangıçta kullanılan Hg(NO3)2 miktarına ulaşılmalıdır.

Adım 4: Molar Hesaplamalar

Molar Kütleler

• Hg(NO₃)₂: 200 + 62 = 262 g/mol
  • HgS: 200 + 32 = 232 g/mol

1. Teorik HgS Miktarı

%60 verime ulaştıysak, bu teori miktarın sadece %60’ını elde ettiğimizi gösterir. Teorik miktarı bulmak için %60 ilşkisini kullanırız:

\frac{\text{46.4 gram}}{0.60} = 77.33 \text{ gram - Teorik} \ HgS

2. Başlangıç Hg(NO₃)₂ Kütlesi

77.33 gram HgS üretmek için gereken Hg(NO₃)₂ miktarını mol oranları kullanarak hesaplayalım:

• HgS gramını mol cinsine çevirme:
\frac{77.33}{232} = 0.3339 \text{ mol }
  • Mol kesrine göre Hg(NO3)2’nin gerekliği:
0.3339 \text{ mol } \times 262 \text{ g/mol } = 87.55 \text{ gram }

Final Sonuç

Su örneğinin içerdiği Hg(NO₃)₂ miktarı su örneğinde teorik olarak 87.55 gram olarak hesaplanmıştır.