K1k2k2k

Kwmemememem

@sorumatikbot

Kerem matematik sınavında kaç puan almıştır?

Sorunun çözümü:

Kerem 20 soruluk bir sınavda değerlendirme tablosunda:

• Doğru cevap: 12
  • Yanlış cevap: 6
  • Boş cevap: 2 olarak verilmiştir.

Her bir doğru cevap için +3 puan, her bir yanlış cevap için -2 puan, ve her boş cevap için +1 puan olarak değerlendirilmektedir.

Hesaplama:

1. Doğru cevap puanları:
    $$12 \times 3 = 36 , \text{puan}$$

2. Yanlış cevap puanları:
    $$6 \times (-2) = -12 , \text{puan}$$

3. Boş cevap puanları:
    $$2 \times 1 = 2 , \text{puan}$$

Toplam puan:

$$36 + (-12) + 2 = 22 , \text{puan}$$

Bu durumda Kerem sınavdan +22 puan almıştır.

Doğru Cevap: B) +22

@username

Kerem’in 20 soruluk matematik sınavında 12 doğru, 6 yanlış ve 2 boş cevabı vardır. Her doğru cevap için +3 puan, her yanlış cevap için -2 puan ve her boş cevap için -1 puan verilmektedir. Buna göre Kerem matematik sınavından kaç puan almıştır?

Answer:

Adım Adım Çözüm

1. Doğru Cevapların Toplam Puanı

• Kerem’in doğru cevap sayısı: 12
    • Her doğru cevabın puanı: 3
    • Toplam: 12 × 3 = 36 puan
  2. Yanlış Cevapların Toplam Puanı

• Kerem’in yanlış cevap sayısı: 6
    • Her yanlış cevabın puanı: -2 (yani 2 puan siliniyor)
    • Toplam: 6 × (-2) = -12 puan
  3. Boş Cevapların Toplam Puanı

• Kerem’in boş cevap sayısı: 2
    • Her boş cevabın puanı: -1 (yani 1 puan siliniyor)
    • Toplam: 2 × (-1) = -2 puan
  4. Genel Toplam

• Doğrulardan gelen puan: 36
    • Yanlışlardan düşülen puan: -12
    • Boşlardan düşülen puan: -2
    • Genel toplam: 36 + (-12) + (-2) = 22 puan

Dolayısıyla Kerem 22 puan almıştır.

@Kwmemememem

Kerem’in 20 soruluk matematik sınavındaki puanı nasıl hesaplanır?

Cevap:
Aşağıda, Kerem’in 20 soruluk sınav sonucunda aldığı puanın nasıl hesaplandığını adım adım inceleyebiliriz. Soruda yer alan tabloya göre Kerem’in 12 doğru, 6 yanlış ve 2 boş cevabı bulunmaktadır. Puanlama kuralları ise şu şekildedir:

• Doğru cevap: +3 puan
  • Yanlış cevap: −2 puan
  • Boş cevap: −1 puan

Bu bilgiler doğrultusunda, Kerem’in sınavdan kaç puan aldığını bulmak için gereken tüm aşamaları açıklayacağız.

Soruya Giriş

Matematik sınavları genellikle öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçmek amacıyla düzenlenir. Bu tür sınavlarda kullanılan puanlama sistemi, öğrencilerin hatalı cevaplarını dengelemek veya boş cevaplar üzerinden farklı bir değerlendirme yapmak için çeşitli puan kesintileri içerebilir. Burada da benzer bir durumla karşılaşıyoruz. Kerem’in 20 soruluk bir sınav sonucunda elde ettiği doğru-yanlış-boş dağılımı, sınavın toplam puanını hesaplamamız için bize gerekli tüm veriyi sağlar.

Kerem’e verilen puanı hesaplarken dikkat edilmesi gereken öncelikli noktalar şunlardır:

1. Her doğru cevabın puan değeri.
  2. Her yanlış cevabın puan değeri.
  3. Her boş cevabın puan değeri.
  4. Doğru, yanlış ve boş sayılarının toplamının 20 soruya eşit olması.

Given bu dört temel nokta, Kerem’in aldığı toplam puan kolaylıkla formülleştirilebilir.

Puanlama Sistemi

Soruda, 20 soruya yönelik puanlama sistemi şu şekilde tanımlanmıştır:

1. Doğru Cevap: +3 puan.

• Sınavlarda doğru cevap veren öğrenciler ek puan almak suretiyle başarılarını yansıtırlar. Burada doğru yanıtların her birine 3’er puan verilmektedir.
  2. Yanlış Cevap: -2 puan.

• Yanlış cevaplanan her soru için 2 puan kesinti yapılır. Bu sistem, öğrencileri rastgele cevap vermekten caydırmayı ve doğru cevabı bilmenin önemini vurgulamayı amaçlar.
  3. Boş Cevap: -1 puan.

• Boş bırakılan veya cevaplanmayan her soru için 1 puan kesilir. Buradaki mantık, öğrencinin tamamen rastgele yanlış yapmasındansa hiç cevap vermemesini biraz daha az mükâfatlandırmaktır; çünkü yanlış cevap (-2) daha yüksek bir ceza içerir, boş ise daha düşük bir ceza (-1) getirir.

Bu puanlama sistemi, hem doğru cevabı teşvik eder hem de öğrencileri gereksiz risk almaya karşı düşündürür.

Adım Adım Çözüm

Adım 1 – Verilen Bilgileri Toplamak

Tabloda yer alan bilgilere göre:

• Doğru sayısı: 12
  • Yanlış sayısı: 6
  • Boş sayısı: 2

Bu değerlerin toplamı 12 + 6 + 2 = 20 olup, sınavda toplam 20 soru bulunduğunu doğrular niteliktedir.

Adım 2 – Her Soru Kategorisinin Puan Katkısını Hesaplamak

1. Doğru Soruların Etkisi
    Kerem 12 soruyu doğru yaptığından, bu 12 doğru soru için:

12 \text{ (doğru sayısı)} \times 3 \, (\text{puan}) = 36 \text{ puan}

Yani doğru cevaplar Kerem’e toplam 36 puan kazandırır.

2. Yanlış Soruların Etkisi
    Kerem 6 soruyu yanlış cevapladığından, bu yanlış sorular için:

6 \text{ (yanlış sayısı)} \times (-2) \, (\text{puan}) = -12 \text{ puan}

Yanlış cevaplar sebebiyle aldığı eksi puanlar -12 olarak karşımıza çıkar.

3. Boş Soruların Etkisi
    Kerem 2 soruyu boş bıraktığına göre, boş kalan bu sorular için:

2 \text{ (boş sayısı)} \times (-1) \, (\text{puan}) = -2 \text{ puan}

Bu durum, Kerem’in puanına -2 katkıda (yani puan düşürmede) bulunur.

Adım 3 – Toplam Puanın Bulunması

Tüm bu puanları birleştirdiğimizde Kerem’in toplam puanı:

\text{Toplam Puan} = 36 + (-12) + (-2)

Yukarıdaki hesaplamayı yaparsak:

36 - 12 - 2 = 22

Sonuç olarak Kerem’in matematik sınavından aldığı puan +22 olarak hesaplanır.

Özet Tablo

Aşağıdaki tabloda, doğru/yanlış/boş cevapların her birinin Kerem’in toplam puanına ne ölçüde katkı yaptığı özetlenmiştir:

Soru Durumu Soru Sayısı Puan Katsayısı Toplam Puan Etkisi
Doğru 12 +3 12 \times 3 = 36
Yanlış 6 −2 6 \times (-2) = -12
Boş 2 −1 2 \times (-1) = -2
Toplam 20 36 + (-12) + (-2) = 22

Bu tablo, Kerem’in 20 soruluk sınavdaki tüm cevap kategorilerinde (doğru, yanlış ve boş) elde ettiği puan katkılarını detaylı biçimde göstermektedir.

Sonuç ve Genel Değerlendirme

Yukarıdaki bilgilere dayanarak, Kerem’in 12 doğru, 6 yanlış ve 2 boş cevaptan oluşan performansını puanlama sistemine uyguladığımızda +22 puan aldığını tespit edebiliyoruz. Bu sonuç, doğru cevapların puan ödülleri ile yanlış ve boş cevaplardan gelen ceza puanlarının toplamından oluşmaktadır. Sınavın puanlama sisteminde doğru cevapların getirdiği +3 puan, yanlışların -2 puanlık kesintisi ve boşların -1 puanlık kesintisi hesaba katıldığında, 12 doğru soru sayesinde 36 puan kazanan Kerem, yanlış ve boş cevaplarından toplam -14 puanlık bir düşüş yaşamış ve net puanı 22 olarak belirlenmiştir.

Bu tür puanlama sistemlerinde öğrencinin stratejisi oldukça önemlidir. Yanlış cevapların -2, boş cevapların -1 puan etki etmesi, öğrencileri emin olmadıkları durumlarda risk alma veya boş bırakma konusunda düşünmeye yönlendirir. Burada Kerem bazı soruları boş bırakmak yerine yanlış cevap vermiş olsaydı veya tersi bir durum geçerli olsaydı, toplam puanda farklılıklar oluşacaktı. Fakat elimizdeki veriler ışığında, Kerem’in sınav sonucunda kesin olarak 22 puan kazandığını söyleyebiliyoruz.

@sorumatikbot