@sorumatikbot_bot
Soru: Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili işverenin yükümlülüklerden biri değildir?
Seçenekler:
- Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması
- Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması
- Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesi
- Çalışanların programlara katılımının sağlanması
- Program sonunda katılımcılar için katılım belgesi düzenlenmesi
Cevap Analizi:
Bu soruyu yanıtlamak için “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine bakmamız gerekir. Yönetmeliğe göre işverenlerin eğitimle ilgili yükümlülükleri şu şekildedir:
- Eğitim programlarını hazırlamak, uygulamak ve çalışanların katılımını sağlamak.
- Eğitim için uygun ortamı (yer, araç ve gereçler) temin etmek.
- Katılım belgeleri düzenlemek.
Ancak, çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması doğrudan eğitimle ilgili bir yükümlülük değildir. Bu, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili başka bir yükümlülük olup, eğitimlerle bağlantılı değildir.
Doğru Cevap:
2. Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması.
Eğitim odaklı yükümlülükler arasında yer almamaktadır.
Eğer başka sorularınız varsa, çekinmeden yazabilirsiniz!
@sorumatikbot_bot
Soru:
“Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili işverenin yükümlülüklerinden biri değildir?”
• Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması
• Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması
• Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesi
• Çalışanların eğitim programlarına katılımının sağlanması
• Program sonunda katılımcılar için katılım belgesi düzenlenmesi
Answer:
Bu yönetmelik, işverenin çalışanlara sağlamak zorunda olduğu eğitimlerin içerik ve uygulama esaslarını belirler. İşverenin sorumluluğunda olan başlıca konular, eğitimlerin planlanması, uygulanması, uygun fiziki koşulların sağlanması, çalışanların katılımının temini ve eğitim sonunda katılım belgelerinin düzenlenmesidir.
“Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması” ise işverenin genel iş sağlığı yükümlülükleri kapsamında önemli bir görev olsa da, doğrudan bu eğitim yönetmeliğinin “eğitimle ilgili” yükümlülükleri arasında yer almaz. Yönetmelik eğitim planlama ve uygulama sürecine odaklandığından, bu seçenek eğitimle ilgili işveren yükümlülükleri kapsamında “biri değildir” olarak değerlendirilir.
@username
Soru 4/5: Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili işverenin yükümlülüklerinden biri değildir?
- Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması
- Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması
- Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesi
- Çalışanların programlara katılımının sağlanması
- Program sonunda katılımcılar için katılım belgesi düzenlenmesi
Cevap:
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında, özellikle çalışanların eğitimine dair yükümlülükler “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleriyle belirlenir. Bu yönetmelik, işverenlerin çalışanlarına hangi koşullarda, hangi sıklıkla, hangi başlıklar altında eğitim vermesi gerektiğini ve eğitim sürecine dair genel esasları ayrıntılı biçimde düzenler. Söz konusu yükümlülükler; eğitim programlarının planlanması, uygulanması, eğitim altyapısının sağlanması, katılımın teşvik edilmesi veya zorunlu hale getirilmesi ve eğitim sonunda belgelerin düzenlenmesi gibi başlıkları içerir.
Bu maddeler içinde “Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması” ise işverenin genel iş sağlığı ve güvenliği sorumlulukları arasında yer alsa da, eğitimlerle doğrudan ilgili bir yükümlülük değildir. Elbette işyeri hekimiyle yapılan sağlık muayeneleri, periyodik kontroller ve diğer sağlık gözetimleri işverenin sorumlulukları kapsamındadır. Ancak eğitim yönetmeliğinin özüne bakıldığında, muayene yaptırmak doğrudan bir “eğitim yükümlülüğü” olarak sayılmamaktadır. Dolayısıyla bu şık, eğitim yükümlülükleri kapsamında “işverenin yükümlülüklerinden biri değildir.”
Kısaca, doğru cevap: “Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması” (2. şık) işverenin eğitimle ilgili yükümlülüklerinden biri değildir.
1. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Kapsamı
İş yerinde meydana gelebilecek risklere karşı çalışanların bilgi ve beceri düzeyini artırmayı amaçlayan İSG eğitimleri; yasal düzenlemelerin, ulusal standartların ve işin niteliğine uygun risk analizlerinin çerçevesinde verilir. İşverenlerin, çalışanların güvenle çalışmalarını sağlamak amacıyla farklı konularda eğitim vermesi beklenir:
- Tehlikeleri ve riskleri tanıma,
- Çalışma ortamındaki güvenlik önlemlerini öğrenme,
- Kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanımı,
- Acil durum planlaması ve tahliye prosedürleri,
- Makine, ekipman ve araçların güvenli kullanımı,
- Ergonomik çalışma yöntemleri,
- İlkyardım veya temel sağlık bilgileri (temel düzeyde),
- Psikososyal riskler ve stres yönetimi.
Eğitimler, işin niteliği, iş yerindeki tehlike sınıfı (az tehlikeli, tehlikeli veya çok tehlikeli) ve çalışanların maruz kaldığı risk faktörleri gibi unsurlar göz önünde bulundurularak düzenlenir. Her işletme kendine özgü risk yapısına sahip olduğundan, eğitimlerin de bu doğrultuda özelleştirilmesi gerekir.
2. İşverenin Eğitimle İlgili Yükümlülükleri
Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, eğitimlerin nasıl planlanacağı ve uygulanacağı konusunda son derece açık hükümler içerir. Bu yükümlülükler büyük ölçüde şu başlıklar altında toplanabilir:
2.1. Eğitim Programlarının Hazırlanması ve Uygulanması
- Planlama: İşveren, çalışanların hangi konularda ve hangi düzeyde eğitime ihtiyaç duyduğunu belirlemekle yükümlüdür. Bu planlama iş yeri tehlike sınıfına, sektöre ve yürütülen işin özelliklerine göre yapılır.
- Uygulama Takvimi: Belirlenen konularla ilgili eğitimlerin ne zaman ve hangi sıklıkla verileceğini içeren bir program hazırlanır.
- İhtiyaç Analizi: İşveren, olası tehlikeleri ve riskleri göz önünde bulundurarak çalışanların bilgi eksikliği olduğu alanlarda eğitim planlamak zorundadır.
2.2. Eğitimler İçin Uygun Yer, Araç ve Gereçlerin Temin Edilmesi
- Fiziksel Ortam: Eğitimin yapılacağı alanın rahat, güvenli ve ergonomik olması gerekir. Yetersiz aydınlatma, havalandırma veya gürültü gibi faktörler eğitimin etkinliğini azaltabilir.
- Araç ve Gereç Desteği: Sunum malzemeleri, projeksiyon cihazları, simülasyon ekipmanları, eğitim dokümanları vb. araç ve gereçlerin sağlanması, eğitimin kalitesini ve çalışanların katılım motivasyonunu artırır.
- Örnek Uygulamalar: Özellikle yüksek riskli işlerde (inşaat, maden, kimya gibi), pratik uygulamalar için maketler veya simülasyon alanları kullanılabilir. Gerçekçi uygulamalar, çalışanların öğrendiklerini test etmelerini ve kalıcı öğrenme gerçekleştirmelerini sağlar.
2.3. Çalışanların Programlara Katılımının Sağlanması
- Katılımın Zorunlu Hale Getirilmesi: İşveren, çalışanları eğitime katılmaya teşvik etmek, hatta gerekirse katılımı zorunlu kılmak zorundadır.
- İnsan Kaynakları Desteği: Eğitime katılımın takibi, izinli sayma, vardiya planlaması gibi konularda İK departmanı rol oynar.
- Dinamik Eğitim Süreçleri: Katılımcının aktif olması, soru sorması, grup çalışmaları yapması vb. yöntemler sayesinde çalışanların katılımı arttırılır.
2.4. Program Sonunda Katılımcılar İçin Katılım Belgesi Düzenlenmesi
- Belgelendirme: Mevzuat, işverenin eğitim sonunda başarılı veya en azından katılımı belgeyen bir doküman düzenlemesini zorunlu kılar. Bu belge, çalışanların hangi tarihte, hangi konularda ve kaç saat eğitim aldıklarını gösterir.
- Resmi Geçerlilik: Bu belgeler iş müfettişleri tarafından denetlenebilir ve resmi yazışmalarda kanıt niteliği taşır.
- Arşivleme: Bu belgelerin işveren tarafından muhafaza edilmesi, ileride ortaya çıkabilecek iş kazası veya meslek hastalığı durumunda yasal süreçler için önemlidir.
2.5. Eğitimin Sürekliliğinin Sağlanması
Yönetmelik sadece bir kerelik eğitimden bahsetmez; periyodik ve ihtiyaç hâlinde tekrarlanması gereken eğitimleri de kapsar:
- Peryodik Eğitimler: Kanun ve yönetmelik, özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde işe yeni başlayanlara, işyeri içinde görev değişikliği olanlara veya iş ekipmanlarında değişiklik yapıldığında eğitim verilmesini zorunlu kılar.
- Güncel Bilgi: Yasal mevzuatta, teknolojide veya işletme koşullarında meydana gelen değişiklikler doğrultusunda eğitim içeriklerinin de güncellenmesi gerekir.
3. Eğitim Yükümlülüğü Dışında Kalan Ancak İşverenin Sorumlu Olduğu Diğer Hususlar
İşverenin temel sorumlulukları sadece eğitimle sınırlı değildir. İş kazalarını önlemek, meslek hastalıklarına engel olmak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak, geniş bir yelpazede önlemler almayı gerektirir. Bunlar arasında:
- Sağlık Gözetimi: Periyodik muayeneler, risk gruplarının özel sağlık taramaları, kronik rahatsızlığı olan çalışanların durum takibi vb.
- İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı İstihdamı: Belirli çalışan sayılarına ve tehlike sınıflarına göre uzmanların iş yerinde bulundurulması.
- Risk Değerlendirmesi ve Analizi: İş yerindeki tüm tehlikeleri belirlemek, öncelik sırasına göre önlemler almak.
- İlkyardım Olanakları: İş yerinde yeterli sayıda ilkyardımcının bulundurulması ve ilkyardım dolaplarının güncel tutulması.
- Acil Eylem Planlaması: Yangın, doğal afet, kimyasal sızıntı vb. durumlarda doğru ve hızlı tepki verilmesi amacıyla plan hazırlanması, tatbikatların yapılması.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bu hususların doğrudan “eğitim” kategorisinde yer almadığı; daha geniş kapsamlı İSG uygulamaları olduğu gerçeğidir. Yine de bu çalışmaların birçoğu, eğitimle dolaylı olarak ilişkilendirilebilir (örneğin çalışanların acil durum tatbikatlarında eğitilmesi gibi).
4. Yanıtın Gerekçesi: “Çalışanların İşyeri Hekimi Muayenelerinin Sağlanması” Neden Eğitim Yükümlülüğü Değil?
4.1. Eğitimin Tanımı ve Yönetmelik Amacı
Yönetmeliğin amacı; çalışanların bilgilerini artırmak, farkındalıklarını yükseltmek ve böylece iş kazaları ile meslek hastalıklarının önüne geçmektir. Eğitim, bilgilenme ve davranış değişikliği amaçlarken, muayene işlemleri çalışanların sağlık durumuna yönelik tıbbi takip ve kontrol faaliyetlerini ifade eder.
4.2. Sağlık Muayenesi vs. Eğitim
Sağlık muayenesi yapılması, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işverenin temel yükümlülüklerindendir. Ancak “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” özellikle eğitim konularını düzenler; bu eğitimlerin sıklığı, içeriği, hangi durumlarda tekrarlanacağı vb. konuları ele alır. Muayene yaptırmak veya tıbbi gözetim altında tutmak ise eğitim değil, sağlık gözetimi kategorisine girer.
4.3. Yasal Metinlerdeki Ayrım
İlgili yönetmelik incelendiğinde, işverenin eğitimle ilgili doğrudan yükümlülükleri şu şekilde vurgulanmaktadır:
- Eğitim programlarının planlanması,
- Çalışanlara uygun eğitim sunulması,
- Doğru materyal ve ortam sağlayarak eğitimin etkili kılınması,
- Çalışanların bu eğitimlere katılımını sağlamak,
- Belgelendirme işlemlerini yapmak.
Bunların arasında “sağlık muayenesi yaptırmak” yer almaz.
5. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Yönetmeliğinin Diğer Önemli Hükümleri
Aşağıda, söz konusu yönetmeliğin eğitim süreciyle ilgili önemli başlıkları yer almaktadır:
5.1. Eğiticilerin Niteliği
Eğitim verecek kişilerin nitelikleri net şekilde tanımlanmıştır. Eğiticiler:
- İş Güvenliği Uzmanı,
- İşyeri Hekimi,
- Diğer Sağlık Personeli,
- Eğitim kurumlarında görevli olup ilgili konuda uzmanlığı bulunan kişiler olabilir.
5.2. Eğitim Süresi ve Periyodu
- Eğitimlerin ne kadar süreyle verileceği, çalışanın tehlike sınıfına göre belirlenir.
- Örneğin çok tehlikeli sınıfta çalışanlar için daha uzun ve daha sık aralıklarla yenilenmesi gereken eğitim programları öngörülür.
5.3. Eğitim Konularının Güncellenmesi
- Teknolojik değişimler, yeni mevzuat düzenlemeleri, yeni riskler veya işletme ölçeğindeki değişiklikler doğrultusunda eğitim konuları güncellenir.
5.4. Eğitim Kayıtları
- İşveren, her bir çalışanın hangi tarihlerde, hangi konularda, ne kadar süreyle eğitim aldığına dair kayıt tutmak zorundadır.
- Bu kayıtlar denetimlerde gösterilmek üzere saklanmalıdır.
5.5. Eğitimlerin Etkinliği
- İşveren, eğitimlerin etkinliğini ve kalitesini düzenli olarak değerlendirmek zorundadır.
- Gerekirse ölçme değerlendirme yöntemleri (örnek sınavlar, anketler, uygulamalı testler) ile eğitimlerin başarı durumu ölçülür.
6. Uluslararası Standartlar ve Örnekler
Uluslararası alanda da benzer uygulamalar bulunur. Örneğin:
- ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi: Çalışanların bilgilendirilmesi, eğitimi ve katılımı ile ilgili yükümlülükleri detaylandırır.
- ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmeleri: Özellikle tehlikeli işlerde çalışanların koruyucu donanım kullanımı, risk analizi, kaza önleme gibi konularda eğitilmesini vurgular.
Tüm bu uluslararası standart ve öneriler, iş verenin çalışanların eğitimine dair yükümlülüğünü teyit etmekte, ancak periyodik sağlık muayeneleri mevzusunu eğitim yükümlülüğünden ayrı bir başlık olarak değerlendirmektedir.
7. Örnek Uygulama Senaryosu
Aşağıda hipotetik bir inşaat firmasında işverenin eğitim yükümlülükleri nasıl hayata geçirdiğine dair bir senaryo yer almaktadır:
Firma Bilgileri:
- Sektör: İnşaat (Çok tehlikeli sınıf)
- Çalışan Sayısı: 100 işçi, 10 mühendis, 5 ofis personeli
Adım 1 – İSG Eğitim Planlaması
- İşveren, iş güvenliği uzmanıyla birlikte yıllık eğitim takvimi oluşturur.
- Yasal gereklilik: Çok tehlikeli sınıfta yer aldığı için çalışan başına en az 16 saat temel eğitim.
Adım 2 – Eğitim İçeriği
- Yüksekte çalışma kuralları,
- İskele kurulumu ve güvenlik önlemleri,
- Elektrik kaynak işleri,
- Kişisel koruyucu donanım kullanımı,
- Yangın ve acil durum tatbikatları,
- Malzeme kaldırma ve taşıma teknikleri,
- İlkyardımın temel prensipleri.
Adım 3 – Uygun Ortam ve Malzeme Sağlanması
- Şantiyede geniş bir konteynerı eğitim salonuna dönüştürürler.
- Projeksiyon cihazı, tahtalar, maketler, KKD örnekleri vb. malzemeler tedarik edilir.
Adım 4 – Katılımın Sağlanması
- Program takvimi tüm personele duyurulur.
- Vardiyalara göre planlama yapılır, eğitim zamanında çalışanlar başka işlere yönlendirilmez.
Adım 5 – Belgelendirme
- Eğitim sonunda sınav yapılır, başarılı olanlara ve programa katılanlara katılım belgesi düzenlenir.
- Belgeler hem çalışanlara verilir hem de iş yerinde dosyalanır.
Adım 6 – Süreklilik ve Güncelleme
- Şirket, teknolojik gelişmeler veya yönetmelik değişiklikleri olduğunda ek eğitimler düzenler.
Bu örnekte de görüldüğü üzere, işyeri hekimi muayenesi gibi bir uygulama “eğitim” faaliyeti olarak değerlendirilmez. Firma, sağlık muayenelerini de yapar veya yaptırır; ancak bu faaliyet eğitim yükümlülüğü dışında ayrı bir hukuki ve mesleki sorumluluk merkezinde konumlanır.
8. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Soru 1: Bir işveren eğitimler sırasında çalışanlarına ücret ödemeli midir?
Cevap: Evet. Çalışanların İSG eğitimlerine katıldıkları süre mesai kabul edilir ve ücretli olmalıdır. Aksi hâlde işveren kanuna aykırı hareket etmiş olur.
Soru 2: Eğitim veren kişinin mutlaka iş güvenliği uzmanı olması şart mıdır?
Cevap: Yönetmelik, eğitimin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya alanında uzman diğer kişiler tarafından verilmesini uygun görür. Eğitim konu başlığına göre uygun yetkinlikte uzmanların eğitim vermesi yeterlidir.
Soru 3: Eğitim belgesinin geçerlilik süresi nedir?
Cevap: Mevzuatta belirli bir geçerlilik süresi tanımlanmaz. Ancak çok tehlikeli işlerde, en az yılda bir kez eğitimlerin tekrarlanması gerekir. Eğitim döngüsü devam ettiği sürece yeni belgeler veya güncellemeler yapılır.
Soru 4: Kimler sağlık muayenesinden geçmelidir?
Cevap: Sağlık muayenesi, işe girişte tüm çalışanlar için ve periyodik aralıklarla yapılmaktadır. Özellikle toz, kimyasal, gürültü gibi risklere maruz kalan çalışanlarda muayene sıklığı artırılır.
Soru 5: İSG eğitimlerini belgelendirmezsek ne olur?
Cevap: Eğitimleri belgelendirmemek yasal mevzuata aykırıdır ve cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bir kaza durumunda işverenin kusur oranı artabilir.
9. Özet Tablo
Aşağıdaki tabloda, işverenin İSG eğitimleri konusundaki yükümlülükleri ile “muayene” gibi diğer sorumluluklar arasındaki farklar sıralanmıştır:
Sorumluluk | Eğitimle İlgili mi? | Yasal Dayanak / Yönetmelik |
---|---|---|
Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması | Evet, doğrudan eğitim yükümlülüğü | Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik |
Uygun mekân ve araç-gereç temini | Evet, doğrudan eğitim yükümlülüğü | Aynı yönetmelik ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu |
Eğitime katılımın sağlanması | Evet, doğrudan eğitim yükümlülüğü | Aynı yönetmelik |
Katılım belgelerinin düzenlenmesi | Evet, doğrudan eğitim yükümlülüğü | Aynı yönetmelik |
İşyeri hekimi muayenelerinin sağlanması | Hayır, eğitim yükümlülüğü değildir | 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (Sağlık Gözetimi Bölümü) |
Tablodan da görüldüğü gibi işyeri hekimi muayenesinin sağlanması, eğitim yönetmeliği kapsamında işverenin bir yükümlülüğü olarak sayılmamaktadır. Bu konu, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin yaygın sorumluluk alanına giren “sağlık gözetimi” ile ilgilidir.
10. Uzun Bir Özet ve Sonuç
- İSG Eğitimlerinin Amacı: İş kazalarını azaltmak, meslek hastalıklarını önlemek, çalışanlara güvenli davranışlar kazandırarak verimliliği artırmak.
- Yönetmelik Kapsamı: Eğitimin kim tarafından hangi koşullarda verileceği, içerik, süre, tekrar aralığı, belgelendirme süreçleri detaylı şekilde ele alınır.
- İşverenin Temel Eğitim Yükümlülükleri:
- Eğitim içeriklerinin planlanması ve uygulanması,
- Uygun yer, araç ve gereçlerin sağlanması,
- Çalışanların katılımının sağlanması,
- Eğitim sonrası belgelendirme.
- Sağlık Muayeneleri: İşverenin çalışanlarını işyeri hekimi nezaretinde muayeneden geçirme sorumluluğu, 6331 sayılı Kanun’un gereğidir; fakat doğrudan “eğitim” başlığı altında değerlendirilmez.
- Doğru Cevap: Soru metninde “hangisi işverenin eğitimle ilgili yükümlülüğü değildir?” diye sorulduğunda, “Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması” öne çıkar. Çünkü bu öğe, eğitim yönetmeliğinin amacı ve kapsamı dışında kalır.
Böylece iş sağlığı ve güvenliği alanında “eğitim” kavramının ayrı bir çerçevede değerlendirildiğini, sağlık muayenelerinin ise farklı bir yasal yükümlülük olduğunu görmüş oluyoruz. Her ne kadar iki başlık da işverenin yasal sorumluluğu kapsamında olsa da eğitime dair mevzuatta işyeri hekimi muayenesine vurgu yapılmadan esasen “bilgilendirme ve yetkinlik artırma” hedeflenir. Sağlık muayeneleri ise daha çok koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yer alan bir faaliyettir.
Bu durum, işverenin hem eğitim hem de sağlık gözetimi gibi iki önemli alanda sorumluluk taşıdığını gösterir. Ama bu sorumluluklar, mevzuatta “eğitim” ve “sağlık gözetimi” olarak iki ayrı başlıkta incelenir. Dolayısıyla ilgili soru, tam da bu ayrımı sorgulayarak, sınavda adaylardan yönetmeliği dikkatli incelemesini ve doğru sonuca ulaşmasını ister.
Ek Yasal Kaynaklar
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
- Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (Resmî Gazete Tarihi: 15.05.2013)
Kısa Özet
- Soru: Çalışanların İSG eğitimlerine dair işverenin yükümlülüklerinden olmayan unsur nedir?
- Cevap: Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması, eğitimle ilgili bir yükümlülük olmayıp genel İSG yükümlülüğüdür.
Bu nedenle doğru seçenek, “Çalışanların işyeri hekimi muayenelerinin sağlanması”dır.