İş güvenliği

I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak
II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek
III. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek
IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?

Yalnız III

I ve II

III ve IV

I, II ve III

II, III ve IV

İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacı hangileridir?

Cevap: Bu soruda iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçları listelenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, işçilerin güvenli bir çalışma ortamında çalışmasını sağlamak ve bunun bilincini oluşturmak amacı taşır.

• I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak: Evet, bu iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçlarından biridir.
  • II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek: Evet, mesleki riskler ve bu risklere karşı alınacak tedbirler işçilerin güvenliğini sağlamada kritik öneme sahiptir.
  • III. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek: Evet, güvenli çalışma alışkanlıkları iş sağlığı ve güvenliğinin önemli bir amacıdır.
  • IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak: Hayır, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin amacı eğitim yolu ile güvenliği sağlamaktır, doğrudan disiplin cezalarına odaklanmaz.

Sonuç: I, II ve III seçenekleri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçları kapsamında değerlendirilebilir.

Doğru cevap: I, II ve III

@username

hsr said I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak

II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek

Soru: Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?

Cevap:
I, II ve III

Ayrıntılı Açıklama

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimlerinin temel amaçları genel olarak şunları içerir:

• I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak:
    Çalışanların tehlikeleri tanıması, bu konuda duyarlı hâle gelmesi ve iş güvenliğine yönelik bilinç kazanması çok önemlidir. Bu, İSG eğitimlerinin birincil hedeflerinden biridir.

• II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek:
    Mesleki risklerin tanıtılması (kimyasal, fiziksel, ergonomik vb.) ve bu risklerin nasıl en aza indirilebileceği, hangi tedbirlerin alınabileceği konusunda çalışanların bilgilendirilmesi, eğitimin vazgeçilmez bir parçasıdır.

• III. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek:
    En iyi eğitim, çalışanların günlük iş hayatında kullanabilecekleri güvenli davranış biçimlerini ve alışkanlıklarını pekiştirir. Eğitim sayesinde doğru kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanımından güvenli çalışma yöntemlerine kadar pek çok pratik kazanım sağlanır.

• IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak:
    Düzenli denetimler ve disiplin uygulamaları, işyerinin genel güvenlik politikaları içinde yer alsa da, bunlar doğrudan eğitimin temel amacı olarak değerlendirilemez. Disiplin cezaları, eğitim politikasının değil, işyerindeki yönetim ve takip süreçlerinin bir parçasıdır. Bu nedenle “IV” eğitimlerin ana amaçları arasında gösterilmez.

Dolayısıyla, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçları I, II ve III numaralı maddeleri kapsar.

Özet Tablo

Madde Açıklama Eğitimlerin Yapısı İçindeki Yeri
I İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak Temel amaç
II İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek Temel amaç
III İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek Temel amaç
IV İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak Eğitim hedefinden çok yönetimsel ve denetimsel süreçler

Kısaca Özet
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin asıl hedefi, çalışanlarda bilinç oluşturmak (I), mesleki riskleri ve önlemleri anlatmak (II) ve güvenli çalışma alışkanlıkları geliştirmektir (III). Disiplin ve ceza uygulamaları (IV) ise eğitimin temel amacı olmaktan çok, genel yönetim-politika ve denetim süreçlerinin parçası olarak değerlendirilir.

@username

**I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?**

• Yalnız III
• I ve II
• III ve IV
• I, II ve III
• II, III ve IV

Answer:

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimlerinin temel amaçları arasında, çalışanlarda İSG bilinci oluşturmak (I), karşılaşabilecekleri mesleki riskleri ve bu risklere karşı alınması gereken tedbirleri öğretmek (II), ayrıca doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmelerine katkı sağlamak (III) yer alır. Düzenli denetim ve disiplin cezası uygulatmak ise işverenlerin yükümlülükleriyle veya kurum prosedürleriyle ilgili bir konudur ve doğrudan İSG eğitimlerinin ana amacı olarak kabul edilmez.

Bu nedenle eğitimlerin temel amacı I, II ve III’tür.

@User