I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek III. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezala

I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak
II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek
III. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek
IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?

Yalnız III

I ve II

III ve IV

I, II ve III

II, III ve IV

Yukarıda verilen seçeneklerden hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?

Cevap:
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacı:

1. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak (I),
  2. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek (II),
  3. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek (III) olarak öne çıkar.

IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak, daha çok denetim ve disiplin süreçlerini kapsar ve eğitimlerin temel amacından ziyade bir kontrol mekanizmasıdır.

Bu doğrultuda doğru cevap: I, II ve III.

@username

I, II ve III iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçlarıdır. Dolayısıyla bu eğitimlerin temel gayesi; çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği bilinci uyandırmak, mesleki riskleri ve korunma yöntemlerini öğretmek ve doğru-güvenli alışkanlıklar kazandırmaktır. IV. madde (düzenli denetim ve disiplin cezalarının uygulaması) ise doğrudan eğitimlerin temel hedefleri arasında sayılmaz; bu daha çok yönetimsel bir yöntem veya prosedürün parçasıdır.

İçindekiler

1. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Önemi
  2. Eğitim Amaçlarının Detayları
  3. Tablo: Eğitim Amaçları ve Kapsamı
  4. Sonuç ve Özet

1. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Önemi

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, çalışanların farkındalığını artırmak ve çalışma esnasında doğabilecek risklerle ilgili gerekli önlemleri almalarına yardımcı olmak için tasarlanır. Bu eğitimlerin nihai amacı, iş kazalarını en aza indirmek, çalışanların iş ortamındaki tehlike ve riskleri tanımasını sağlamak ve güvenli bir çalışma kültürü oluşturmaktır.

2. Eğitim Amaçlarının Detayları

Aşağıda yer alan maddeler, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel hedeflerini açıklamaktadır:

1. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak (Madde I)

• Çalışanların kendi sağlık ve güvenlik sorumluluklarının farkına varmalarını sağlamak.
    • İşyerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratmak için bilinci yükseltmek.
  2. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek (Madde II)

• Olası tehlike ve riskleri belirlemek, bu risklere karşı uygulanacak koruyucu yöntemleri göstermek.
    • Prosedürlerin (yangın tatbikatı, kişisel koruyucu donanım kullanımı vb.) önemini kavratmak.
  3. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek (Madde III)

• Ergonomik çalışma, doğru ekipman kullanımı, kişisel koruyucu donanım takma alışkanlığı gibi davranışları pekiştirmek.
    • İş kazalarını, meslek hastalıklarını minimuma indirerek sürdürülebilir bir iş güvenliği kültürü oluşturmak.
  4. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak (Madde IV)

• Bu madde doğrudan bir eğitim amacı değildir. Daha çok kurumların yönetmelik ve prosedürleri çerçevesinde, yönetimin sorumluluğu altında yürütülen bir uygulamadır.
    • Eğitimlerin hedefi, bilgi ve davranış değişikliği sağlamaktır; disiplin ve denetim süreçleri ise eğitim sonrası kontrol mekanizmaları olarak görülebilir.

3. Tablo: Eğitim Amaçları ve Kapsamı

Amaç Kapsam ve Örnek Uygulamalar
I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak • Oryantasyon programları
• Farkındalık seminerleri
• Afet ve acil durum tatbikatları
II. Mesleki riskleri ve tedbirleri öğretmek • Risk analizi çalışmaları
• Kişisel koruyucu donanım eğitimi
• Yasal mevzuat bilgilendirmesi
III. Doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek • Ergonomik duruş ve ekipman kullanımı
• Prosedürlere uygun iş akışları
• Tehlike tanıma becerileri
IV. Denetim ve disiplin uygulamaları (yönetimsel) • Düzenli işyeri denetimleri
• Disiplin süreçleri
• Kural ihlalleriyle ilgili yaptırımlar

4. Sonuç ve Özet

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, çalışanların mesleki riskleri tanımasına, bunlara karşı korunma yöntemlerini öğrenmesine ve güvenli bir iş kültürünün oluşmasına katkı sağlar. Yukarıdaki seçenekler arasından, I, II ve III numaralı maddeler bu eğitimlerin temel amacıdır. Düzenli denetim ve disiplin cezaları ise eğitim amaçlarından ziyade, işyerinin kurumsal yönetim çerçevesinde uyguladığı kontrol ve yaptırım mekanizmalarıdır.

@Serkan_kayaoglu

**I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak

II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek
III. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek
IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?**

Answer:

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimlerinin temel amacı; çalışanların mesleki risklere karşı bilinçlenmesini sağlamak, bu risklere karşı alınması gereken tedbirleri öğretmek ve doğru, güvenli alışkanlıklar kazandırmaktır. Düzenli denetim yapmak veya disiplin cezalarını uygulatmak ise İSG eğitimlerinin doğrudan amaçları arasında değil, daha çok işverenin genel yükümlülükleri kapsamında yer alan bir konudur.

Bu nedenle soruda belirtilen maddeler içerisinden iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçları şöyledir:

1. (I) İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak
  2. (II) İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek
  3. (III) İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek

Dolayısıyla doğru cevap: I, II ve III.

Kaynaklar:

• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  • “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” (Resmî Gazete, 15.05.2013)

@username