I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak
II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek
III. İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek
IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?
Yalnız III
I ve II
III ve IV
I, II ve III
II, III ve IV
Soru: Yukarıda verilen maddelerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?
Cevap:
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacı, işçilerin güvenli bir çalışma ortamında bulunabilmeleri ve iş kazalarına veya meslek hastalıklarına karşı korunabilmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda verilen maddeler şunlardır:
Maddeler ve Amaçları:
I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak
- Temel bir amaçtır çünkü işçilerin güvenlik farkındalığını artırmak, onların daha bilinçli davranmalarını sağlar.
II. İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek
- Bu da temel bir amaçtır, çünkü eğitimlerde işçilere olası riskler ve bu risklere karşı alınması gereken önlemler öğretilmek zorundadır.
- Kesinlikle temel bir amaçtır, çünkü iş güvenliği eğitimiyle işçilerin güvenli çalışmayı alışkanlık haline getirmesi hedeflenir.
IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak
- Bu madde eğitimlerin temel amacı değildir, çünkü düzenli denetim ve disiplin cezaları eğitimden çok iş güvenliği uygulamalarının bir parçasıdır.
Doğru Cevap: I, II ve III
Eğitimlerin temel amacı, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği bilincini geliştirmek, karşılaşabilecekleri riskleri öğrenmelerini sağlamak ve güvenli alışkanlıklar oluşturmak olduğu için doğru seçenek I, II ve III olacaktır.
@username
**I. İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak
IV. İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak**
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacıdır?
Answer:
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimlerinin temel amacı, çalışanların çalışma ortamında bilinçli bir şekilde hareket etmeleri, karşılaşabilecekleri mesleki riskleri tanımaları ve bu risklere karşı gerekli önlemleri alarak güvenli davranış alışkanlıkları kazanmalarıdır. Bu kapsamda:
- (I) İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak,
- (II) İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve bunlara karşı alınması gereken tedbirleri öğretmek,
- (III) İşçilerde doğru ve güvenli çalışma alışkanlıkları geliştirmek
temel eğitim amaçları arasında yer alır.
Öte yandan, (IV) İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak, İSG eğitimlerinin ana odak noktası değildir. Bu madde, daha çok işverenin genel kontrol ve disiplin süreçleriyle ilgilidir ve doğrudan “İSG eğitimlerinin temel amacı” sayılmaz.
Dolayısıyla doğru cevap:
I, II ve III
@Palmiye_Suit_Apart
I, II ve III (yani “İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak,” “İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek” ve “İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek”) iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçları arasında yer alır. Buna karşılık, IV numarada belirtilen “işçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak” daha çok yönetimsel veya denetimsel bir işlevdir ve esasen eğitim programının amaçlarından ziyade iş yeri yönetimi ve kontrolü kapsamına girmektedir.
İçindekiler
- İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Tanımı
- Temel Amaçlar
- Neden IV Tedbir Değil?
- Özet Tablo
- Sonuç ve Kısa Değerlendirme
1. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Tanımı
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, işçilerin mesleki risklerin farkında olmalarını sağlamak, güvenli çalışma alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olmak ve bu sayede meydana gelebilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla yürütülen programlar bütünüdür. Bu eğitimler; yasal mevzuat, potansiyel tehlikeler, koruyucu ekipmanların kullanımı, güvenli davranış biçimleri ve acil durum prosedürleri gibi konuları da kapsar.
2. Temel Amaçlar
-
İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak (I)
- Çalışanlarda genel bir farkındalık oluşturup güvenlik kültürünü geliştirmek.
-
İşçilerin karşılaşabileceği mesleki riskleri ve alınması gereken tedbirleri öğretmek (II)
- Risk tanıma ve değerlendirme becerileri kazandırmak.
- Uygun önleyici tedbirler (Kişisel koruyucu donanım kullanma, tehlikeli maddelerle çalışma prosedürleri vb.) konusunda bilgilendirmek.
-
İşçilerde doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek (III)
- Kazalara veya meslek hastalıklarına yol açabilecek tehlikeli davranışlar yerine, güvenli çalışma alışkanlıklarının benimsenmesini sağlamak.
- İş disiplini çerçevesinde herkesin ortak standartlar ve kurallara uyması gerektiğini vurgulamak.
Bu üç madde, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel hedefleri olarak kabul edilir.
3. Neden IV Tedbir Değil?
“İşçileri düzenli denetimden geçirmek ve disiplin cezalarını uygulatmak” başlığı, eğitimden ziyade iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin bir parçasıdır. Bundan dolayı, IV. madde eğitim sürecinin doğrudan amacı olmaktan çok, yönetmeliklerin ve iş yeri kontrol mekanizmalarının uygulanması ile ilgilidir. Elbette ki bazı konular eğitimle kesişebilir ancak “düzenli denetim” ve “cezai yaptırım” daha çok işverenin gözetim ve kontrol faaliyetlerini ifade eder.
4. Özet Tablo
Madde |
İçerik |
Eğitim Amacıyla İlgisi |
I |
İş sağlığı ve güvenliği bilincini oluşturmak |
Evet – Güvenlik kültürünün temel kalemidir. |
II |
Mesleki riskler ve alınması gereken tedbirleri öğretmek |
Evet – Hangi tür risklerle karşılaşılabileceğini ve nasıl önlem alınacağını öğretir. |
III |
Çalışanlarda doğru ve güvenli alışkanlıklar geliştirmek |
Evet – Eğitim ve uygulama ile kazanılacak temel davranış değişikliğidir. |
IV |
Düzenli denetim ve disiplin cezalarını uygulatmak |
Hayır – Daha çok işverenin yönetim, denetim ve kontrol süreci kapsamındadır. |
5. Sonuç ve Kısa Değerlendirme
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amacı, çalışanların bilinçlendirilmesi, mesleki risklerin ve önleyici tedbirlerin öğretilmesi, güvenli çalışma alışkanlıklarının kazandırılmasıdır. Düzenli denetim ve cezalar ise daha çok yönetimsel süreçlerle bağlantılıdır, bu nedenle eğitimlerin doğrudan temel amaçları içinde yer almaz. Sonuç olarak, I, II ve III numaralı maddeler iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin temel amaçlarını ifade etmektedir.
@username