İlkokul

Soruların Çözümleri

Soru 6: Tanesi 8 TL olan şapkalardan 4 tane aldık. Satıcıya 40 TL verdik. Kaç TL para üstü alırız?

Bir şapkanın fiyatı 8 TL ve toplamda 4 şapka aldık:

8 \times 4 = 32 \, \text{TL}

Satıcıya verdiğimiz para: 40 TL
Para üstü:

40 - 32 = 8 \, \text{TL}

Cevap: 8 TL

Soru 7: Bir çiftlikte 4 inek, 8 tavuk var. Çiftlikteki hayvanların ayak sayılarının toplamı kaçtır?

• İneklerin ayak sayısı:
4 \times 4 = 16 \, \text{ayak}
  • Tavukların ayak sayısı:
8 \times 2 = 16 \, \text{ayak}

Toplam ayak sayısı:

16 + 16 = 32 \, \text{ayak}

Cevap: 32 ayak

Soru 8: Benim 8 yaşındayım. Babamın yaşı benim yaşımın 4 katından 7 fazladır. Buna göre babamın yaşı kaçtır?

• Benim yaşım: 8
  • Babamın yaşı:
4 \times 8 + 7 = 32 + 7 = 39 \, \text{yaş}

Cevap: Babamın yaşı 39

Soru 9: Tarık’ın 40 cevizi vardı. Tarık 4 arkadaşının her birine 7 ceviz verdi. Tarık’ın kaç cevizi kaldı?

• Dağıtılan ceviz sayısı:
4 \times 7 = 28 \, \text{ceviz}
  • Tarık’ın kalan cevizi:
40 - 28 = 12 \, \text{ceviz}

Cevap: 12 ceviz

Soru 10: Bir otobüste iki kişilik 9 koltuk vardır. Koltuklardan 6 tanesi doludur. Otobüste kaç kişilik daha boş yer vardır?

Toplam koltuk kapasitesi:

9 \times 2 = 18 \, \text{kişilik}

Dolu koltukların kişi sayısı:

6 \times 2 = 12 \, \text{kişilik}

Boş yer kapasitesi:

18 - 12 = 6 \, \text{kişilik}

Cevap: 6 kişilik boş yer vardır.

Soru 11: Turgay’ın 7 TL’si vardır. Eren’in parası Turgay’ın parasının 4 katından 6 fazladır. Turgay ve Eren’in toplam kaç TL’si vardır?

• Turgay’ın parası: 7 TL
  • Eren’in parası:
4 \times 7 + 6 = 28 + 6 = 34 \, \text{TL}

Toplam:

7 + 34 = 41 \, \text{TL}

Cevap: 41 TL

Sorularla ilgili başka bir yardım gerekiyorsa, çekinmeden sorabilirsiniz! @username

Table of Contents

1. Genel Bakış
  2. Soru 6: Şapka Alışverişi
  3. Soru 7: Çiftlikteki Ayak Sayıları
  4. Soru 8: Baba ve Çocuğun Yaş Problemi
  5. Soru 9: Tarık ve Ceviz Dağıtma
  6. Soru 10: İki Kişilik Koltuklar ve Boş Yer Hesabı
  7. Soru 11: Turgay ve Eren’in Para Toplamı
  8. Çözümlerin Detaylı Anlatımı ve İpuçları
    1. Toplama ve Çıkarma İşlemleri İpuçları
    2. Çarpma İşlemlerinde Pratik Yöntemler
    3. Çok Adımlı Problemleri Çözme Stratejileri
  9. Çözüm Özeti ve Sonuçlar Tablosu
  10. Genel Değerlendirme ve Özet

1. Genel Bakış

İlkokul matematik çalışmaları kapsamında öğrencilerin temel işlemler (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) ve problem çözme becerilerini geliştirmesi amaçlanır. Aşağıda yer alan sorular, günlük hayatta sık karşılaşılabilecek senaryolar üzerinden hazırlanmıştır. Örneğin, alışverişte para üstü hesaplama, bir çiftlikteki hayvanların ayak sayısını bulma, aile bireylerinin yaş farklarını hesaplama ve benzeri konular işlenir. Ayrıca toplama, çıkarma, çarpma gibi dört işlem becerilerinin pekiştirilmesi için problem bazlı örneklere yer verilmiştir.

Bu rehberde, her bir problem ayrıntılı bir şekilde çözülmüş ve neden-sonuç ilişkisi adım adım açıklanmıştır. Özellikle analiz, işlem sıralaması ve mantık kurgusu öğrencilere yol gösterici olacak şekilde sunulmuştur. Her sorunun sonunda, kilit noktalara dikkat çekilerek öğrencilerin pratik yaparken nelere önem vermesi gerektiği de vurgulanmaktadır. Ayrıca rehberin son kısmında yer alan tabloda tüm soruların kısa özeti ve cevapları bir arada sunulmuştur.

Her soru için hem problem ifadesi hem de çözüm adımları detaylı olarak aktarılmıştır. Bu detaylı anlatım, yalnızca sonuca ulaşmak yerine, öğrenme ve kavrayışın gelişmesini hedefler. Çocuklar veya veliler, bu soruları çözerken “Neden bu işlemi yaptık?” ve “Hangi adımlarda hata yapmaya daha yatkın olabiliriz?” gibi sorularla öğrenme sürecini derinleştirebilir.

Bütün çözümler Türkçe olarak verilmiş ve öğrencilerin seviyesine uygun bir dil kullanılmıştır. Bazı kısımlarda, konunun veya çözümlerin pekişmesi adına ek bilgiler ve pratik yöntemler de eklenmiştir.

2. Soru 6: Şapka Alışverişi

Soru ifadesi

“Tanesi 8 TL olan şapkalardan 4 tane aldık. Satıcıya 40 TL verdik. Kaç TL para üstü alırız?”

Çözüm Adımları

1. Adım – Toplam Alışveriş Tutarını Hesaplama

• Bir şapkanın fiyatı: 8 TL
    • Alınan şapka sayısı: 4 adet
    • Toplam ödenecek miktar:
      8 \times 4 = 32 \text{ TL}
  2. Adım – Satıcıya Verilen Para

• Verilen para: 40 TL
  3. Adım – Para Üstü Hesabı

• Ödenmesi gereken 32 TL
    • Verilen 40 TL
    • Para üstü = Verilen – Toplam tutar
      40 - 32 = 8 \text{ TL}
  4. Adım – Cevap

• 8 TL para üstü alırız.

Sonuç: Sorunun cevabı 8 TL’dir.

3. Soru 7: Çiftlikteki Ayak Sayıları

Soru ifadesi

“Bir çiftlikte 4 inek, 8 tavuk var. Çiftlikteki hayvanların ayak sayılarının toplamı kaçtır?”

Çözüm Adımları

1. Adım – İneklerin Ayakları

• Bir ineğin ayak sayısı: 4
    • İnek sayısı: 4
    • Toplam inek ayak sayısı:
      4 (\text{bacak} / \text{inek}) \times 4 (\text{inek}) = 16
  2. Adım – Tavukların Ayakları

• Bir tavuğun ayak sayısı: 2
    • Tavuk sayısı: 8
    • Toplam tavuk ayak sayısı:
      2 (\text{bacak} / \text{tavuk}) \times 8 (\text{tavuk}) = 16
  3. Adım – Toplam Ayak Sayısı

• İneklerden 16 ayak
    • Tavuklardan 16 ayak
    • Genel toplam:
      16 + 16 = 32
  4. Adım – Cevap

• Çiftlikteki hayvanların toplam ayak sayısı 32’dir.

4. Soru 8: Baba ve Çocuğun Yaş Problemi

Soru ifadesi

“Benim 8 yaşındayım. Babamın yaşı benim yaşımın 4 katından 7 fazladır. Buna göre babamın yaşı kaçtır?”

Çözüm Adımları

1. Adım – Çocuğun Yaşı

• Çocuğun yaşı: 8
  2. Adım – Babasının Yaş İfadesi

• Babasının yaşı, çocuğun yaşının 4 katından 7 fazladır.
    • Matematiksel ifade:
      \text{Baba yaşı} = 4 \times \text{(çocuğun yaşı)} + 7
  3. Adım – Sayısal Değerlerle Yerine Koyma

• Çocuğun yaşı: 8
    • Dolayısıyla:
      \text{Baba yaşı} = 4 \times 8 + 7 = 32 + 7 = 39
  4. Adım – Cevap

• Babanın yaşı: 39

Sonuç: Baba 39 yaşındadır.

5. Soru 9: Tarık ve Ceviz Dağıtma

Soru ifadesi

“Tarık’ın 40 cevizi vardı. Tarık 4 arkadaşının her birine 7 ceviz verdi. Tarık’ın kaç cevizi kaldı?”

Çözüm Adımları

1. Adım – Başlangıçtaki Ceviz Sayısı

• Tarık’ın elindeki toplam ceviz: 40
  2. Adım – Arkadaşlara Verilen Toplam Ceviz

• Arkadaş sayısı: 4
    • Her bir arkadaşa verilen ceviz: 7
    • Toplam verilen ceviz:
      4 \times 7 = 28
  3. Adım – Kalan Ceviz Hesabı

• Başlangıç: 40 ceviz
    • Verilen: 28 ceviz
    • Kalan ceviz:
      40 - 28 = 12
  4. Adım – Cevap

• Tarık’ın elinde kalan ceviz sayısı: 12

Sonuç: Tarık’ın 12 cevizi kalmıştır.

6. Soru 10: İki Kişilik Koltuklar ve Boş Yer Hesabı

Soru ifadesi

“Bir otobüste iki kişilik 9 koltuk vardır. Koltuklardan 6 tanesi doludur. Otobüste kaç kişilik daha boş yer vardır?”

Çözüm Adımları

1. Adım – Toplam Koltuk Kapasitesi

• Bir koltuk: 2 kişilik
    • Koltuk sayısı: 9
    • Toplam kapasite:
      9 \times 2 = 18 \text{ (kişi)}
  2. Adım – Dolu Koltukların Kişi Sayısı

• Dolu koltuk adedi: 6
    • Her koltuk 2 kişi alır
    • Dolu koltuklarda oturan toplam kişi:
      6 \times 2 = 12
  3. Adım – Boş Kapasite

• Toplam kapasite: 18
    • Şu anda oturan kişi sayısı: 12
    • Boş koltuk kapasitesi (kişi sayısı):
      18 - 12 = 6
  4. Adım – Cevap

• Otobüste 6 kişilik boş yer vardır.

Sonuç: Boş yerlerin toplamı 6 kişiliktir.

7. Soru 11: Turgay ve Eren’in Para Toplamı

Soru ifadesi

“Turgay’ın 7 TL’si vardır. Eren’in parası Turgay’ın parasının 4 katından 6 fazladır. Turgay ve Eren’in toplam kaç TL’si vardır?”

Çözüm Adımları

1. Adım – Turgay’ın Parası

• Turgay’da: 7 TL
  2. Adım – Eren’in Parası

• Eren’in parası = Turgay’ın parasının 4 katı + 6
    • Matematiksel ifade:
      4 \times 7 + 6 = 28 + 6 = 34
  3. Adım – Toplam Para

• Turgay + Eren:
      7 + 34 = 41
  4. Adım – Cevap

• Toplam: 41 TL

Sonuç: Turgay ve Eren’in toplam 41 TL’si vardır.

8. Çözümlerin Detaylı Anlatımı ve İpuçları

Bu bölümde, yukarıda sunduğumuz çözümleri nasıl daha kolay yapabileceğinize dair kısa ipuçları ve stratejiler bulabilirsiniz. İlkokul düzeyinde matematik sorularının temel amacı, öğrencilerin dört işlem kurallarını anlaması ve yorumlayabilmesidir. Aşağıdaki maddelerde, bu işlemleri daha verimli yapmanın yolları sıralanmıştır.

8.1. Toplama ve Çıkarma İşlemleri İpuçları

1. Yuvarlama Yöntemi:
    Bir sayıyı yakın bir onluğa veya yüzlüğe yuvarlayıp zihinden toplarken veya çıkarırken kullanabilirsiniz. Örneğin 39’a 1 ekleyip 40 yaptıktan sonra 8 eklemek daha kolay olabilir. Soruları çözerken bu tür küçük hileler kafa karışıklığını azaltabilir.

2. Adım Adım Ayırma:
    Toplama ya da çıkarma yapılacak sayıları basamaklarına ayırmak da özellikle küçük yaşlardaki öğrenciler için işe yarar. Örneğin, 40 - 32 işleminde önce
    $$40 - 30 = 10$$
    sonra
    $$10 - 2 = 8$$
    diyerek adım adım ilerlenebilir.

3. Ters İşlem Kontrolü:
    Çıkarma işleminde sonucu bulduktan sonra, bu sonucu tekrar toplama işlemi ile kontrol edebilirsiniz. Örneğin 8 TL para üstü bulduktan sonra 32 + 8 = 40 kontrol edebilirsiniz.

8.2. Çarpma İşlemlerinde Pratik Yöntemler

1. Tablo Ezberleme:
    1’den 10’a kadar çarpım tablosunu ezberlemek işinizi kolaylaştırır. Sık tekrarla bu tabloyu öğrenmek, her soru için kısa sürede sonuç almanızı sağlar.

2. Gruplama Metodu:
    Çarpma, belirli bir sayıda grubu toplamak anlamına gelir. Örneğin 9 iki kişilik koltuk varsa, aslında 9 tane “2’li grup” olduğunu anlamak, sonucu 9 × 2 = 18 diye hızla verebilmeyi sağlar.

3. Dağıtma Özelliği:
    Bazı durumlarda büyük sayıları çarparken sayıları parçalara ayırıp tekrar toplamak da işe yarar. Örneğin 4 × 8 = 32’yi biliyorsanız, 4 × 7 = 28 ve 4 × 1 = 4 şeklinde ayırarak da sonuç bulabilirsiniz. Bu, ileriki seviyelerde polinom çarpma gibi konuları anlamada altyapı olur.

8.3. Çok Adımlı Problemleri Çözme Stratejileri

Özellikle birden fazla işlem içeren sorularda (soru 11’deki gibi 4 kat alıp üzerine 6 ekleme) aşağıdaki adımlar çok faydalı olabilir:

1. Problemi Okuma ve Anlama:
    Soruyu defalarca okuyup, hangi bilgilerin verildiğini ve hangi bilginin istenildiğini netleştirin. Soruda “4 katından 6 fazla” diyorsa önce 4 katı hesaplanır, sonra 6 eklenir.

2. Gerekli Bilgileri Not Etme:
    Özellikle sayıların altını çizmek, “40 TL verildi, 32 TL tutuyor, para üstü?” gibi ifadelere dikkat etmek, hatalı işlem yapma riskini azaltır.

3. Sıralı İşlem (Önce Kim, Sonra Kim?):
    “Önce ne yapılmalı, daha sonra neye bakmalı?” sorusuna yanıt vermek önemlidir. Örnek: Para üstü sorusunda önce malın tutarı hesaplanır, sonra ödenen paradan çıkarılır.

4. Mantıksal Kontrol:
    Bulduğunuz cevabın makul olup olmadığını hep kontrol edin. Örneğin “Babamın yaşı 39” cevabı, çocuğun 8 yaşında olduğunu düşünürsek mantıklı görünür; 8 yaşındaki bir çocuğun babasının 39 yaşında olması olağandır.

Bu stratejiler ve ipuçları, ilkokul düzeyindeki tüm dört işlem problemleri için temel bir rehber niteliği taşır. Zamanla pratik yaptıkça, soruları daha hızlı ve dengeli çözebilme becerisi gelişecektir.

9. Çözüm Özeti ve Sonuçlar Tablosu

Aşağıdaki tabloda, her bir sorunun özeti ve sonuçları tek bakışta görülebilecek şekilde düzenlenmiştir:

Soru No Soru Kısa Özeti İşlem Adımları Sonuç (Cevap)
6 Tanesi 8 TL olan 4 şapka almak ve 40 TL verip para üstü hesaplamak (1) 8 × 4 = 32 TL
(2) 40 - 32 = 8 TL
8 TL
7 4 inek ve 8 tavuğun toplam ayak sayısı (1) İnek ayak: 4 × 4 = 16
(2) Tavuk ayak: 2 × 8 = 16
(3) 16 + 16=32
32
8 8 yaşındaki çocuğun babası, çocuğun yaşının 4 katından 7 fazla. Baba kaç yaşında? (1) Baba yaşı = 4 × 8 + 7
(2) 32 + 7 = 39
39
9 Tarık 40 cevize sahip. 4 arkadaşına 7’şer ceviz veriyor. Kaç cevizi kaldı? (1) 7 × 4 = 28
(2) 40 - 28 = 12
12
10 9 adet 2’li koltuk var. 6 adet koltuk dolu. Kaç kişilik boş yer var? (1) Toplam kapasite = 9 × 2 = 18
(2) Dolu: 6 × 2=12
(3) 18 -12 = 6
6
11 Turgay’da 7 TL. Eren’in parası, Turgay’ın parasının 4 katı+6. Toplam kaç TL var? (1) Eren = 4 × 7 + 6=34
(2) Toplam= 7+34=41
41

Yukarıdaki tablodan da görülebileceği gibi, tüm problemler dört işlem (çarpma, toplama ve çıkarma) temelli sorulardır. Öğrenciler bu türden soruları, tablo yöntemi ile veya işlem basamaklarını sırasıyla not alarak kolaylıkla çözebilirler.

10. Genel Değerlendirme ve Özet

Bu rehberde ele alınan sorular, ilkokul düzeyinde dört işlem bilgisi kullanarak çözülebilecek, günlük hayattan esinlenmiş problemlerdir. Her bir soruda şu amaçlar güdülür:

1. Gerçek Yaşamla Bağlantı:

• Şapka satın alma veya çiftlikteki hayvanların ayak sayısını bulma gibi konular, öğrencinin günlük hayattaki deneyimlerini matematikle ilişkilendirir. Böylece soyut matematik kavramları, somut örneklerle pekiştirilir.
  2. Sıralı İşlemlere Hakimiyet:

• Para üstü hesaplamak gibi konular öğrencileri sırayla düşünmeye iter. Önce alınan ürünlerin tutarını, ardından verilen para ile karşılaştırılıp para üstünü bulmayı gerektirir. Bu tür sorular, zihinsel olarak “ilk önce neyi hesaplamalıyım, sonra hangi adımı atmalıyım?” becerisini geliştirir.
  3. Farklı Hayvanların Ayak Sayısı:

• Hayvanların ayak sayısı problemi (örneğin inek 4 ayak, tavuk 2 ayak) çocuklar için hem eğlenceli hem de öğreticidir. Aynı çiftlikte birden fazla tür hayvan olduğunda, farklı çarpma işlemlerini toplayarak sonuca ulaşmak, öğrenme derinliğini artırır.
  4. Yaş Problemleri ve Mantık:

• “Babanın yaşı çocuğun yaşının 4 katından 7 fazla” gibi sorular, çarpma ve toplama işlemini zihinde canlandırmayı gerektirir. Ayrıca gerçekte yaşların tutarlılığı ile (bir baba için 39 yaşın makul bir değer olduğu) mantık kontrolü de yaparken çocuklar içsel bir doğru-yanlış duyusu geliştirir.
  5. Paylaştırma ve Kalan Hesapları:

• Ceviz dağıtma sorusu, bölme veya tekrarlı toplama/çıkarma mantığını pekiştirir. “4 arkadaşa 7 ceviz vermek” demek, 4 × 7 = 28 cevizi vermek ve 40 - 28 = 12 cevizi elde tutmak şeklinde iki adımlı bir düşünce sürecini içerir.
  6. Kapasite Problemleri:

• İki kişilik koltuk kavramı, sadece koltuk sayısının değil koltukların kapasitesinin de dikkate alınmasını gerektirir. Öğrenciler “1 koltuk = 2 kişilik” ifadesini anladıklarında, 9 koltukta 18 kişilik yer olduğunu çabucak fark eder.
  7. Çarpma - Toplama Entegrasyonu:

• Turgay ve Eren örneğinde olduğu gibi, önce çarpma (4 × 7 = 28) sonra üzerine ekleme (28 + 6 = 34) ve en sonunda toplama işlemi (34 + 7 = 41) iç içe geçer. Bu tür sorular öğrenciyi tek bir işlem yerine ardışık birden fazla işlem yapmaya yönlendirir.

Farklı Derslere Katkı

Bu tip sorun örnekleri, sadece matematiksel işlem becerisini değil, aynı zamanda okuma-anlama, strateji belirleme ve mantıksal akıl yürütme alışkanlıklarını da geliştirmeyi hedefler. Bir problemde hangi ifadenin ne anlama geldiğini kavramak, verileri doğru şekilde düzenlemek ve sonunda uygun bir yanıt üretmek bilişsel gelişim açısından oldukça değerlidir.

Öğretmen ve Veliler İçin Öneriler

• Evde Soru Üretme: Veliler, benzer yapıdaki soruları çocuklarına evde de yöneltebilir (“3 tane 5 TL’lik kalem aldık, 20 TL verdiğimizde kaç para üstü alırız?” vb.).
  • Sınıf İçi Etkinlikler: Öğretmenler, öğrencileri gruplara ayırıp her gruba benzer, fakat rakamları değiştirilmiş sorular verebilir. Bu, öğrencilerin iletişim becerilerini ve takım çalışmasını geliştirme fırsatı sunar.
  • Materyal Kullanımı: Parayla ilgili soruları somut hâle getirmek için kağıt veya plastik paralar kullanılabilir. Hayvanların ayaklarıyla ilgili sorularda, oyun hamurundan veya karton maketlerden yararlanılabilir.

Güçlük Derecesi ve Gelişim

Buradaki sorular ilkokul 3-4. sınıf seviyesinde kabul edilebilir. Daha küçük sınıflar için sorular sadeleştirilip sayılar küçültülebilir. Daha ileri seviyelerde ise aynı konuların “bölme” işlemi veya ondalık sayılarla (örneğin 8,5 TL gibi) sürümleri yapılabilir.

Sonuçta öğrencinin dört işlemde hata yapmadan ve mantığı koruyarak çözüm üretmesi, matematiksel özgüveni yükseltir. Zihinden yapılan küçük alıştırmalar zamanla problemleri çok daha hızlı ve doğru çözebilmeyi sağlar.

Bu kapsamlı anlatımla hem soruların çözüm yollarını hem de arka plandaki mantığı inceledik. Önemli olan unutulmaması gereken gerçek şudur: Matematik işlem sırasını doğru kavramak ve neden-sonuç ilişkisini kurmak, gelecekteki tüm matematik konularının temelini güçlendiren bir beceridir.

@Betul_Belen

6. Soru: Tanesi 8 TL olan şapkalardan 4 tane aldık. Satıcıya 40 TL verdik. Kaç TL para üstü alırız?

Çözüm:
• 4 şapkanın toplam tutarı: 8 TL × 4 = 32 TL
• Satıcıya 40 TL verildiğine göre para üstü: 40 TL − 32 TL = 8 TL

7. Soru: Bir çiftlikte 4 inek, 8 tavuk var. Çiftlikteki hayvanların ayak sayılarının toplamı kaçtır?

Çözüm:
• 1 ineğin ayak sayısı: 4
• 4 ineğin toplam ayak sayısı: 4 × 4 = 16
• 1 tavuğun ayak sayısı: 2
• 8 tavuğun toplam ayak sayısı: 2 × 8 = 16
• Toplam ayak sayısı: 16 (inekler) + 16 (tavuklar) = 32

8. Soru: Ben 8 yaşındayım. Babamın yaşı benim yaşımdan 4 katından 7 fazladır. Buna göre babamın yaşı kaçtır?

Çözüm:
• Benim yaşım = 8
• Babamın yaşı = (4 × 8) + 7 = 32 + 7 = 39

9. Soru: Tarık’ın 40 cevizi vardı. Tarık 4 arkadaşının her birine 7 ceviz verdi. Tarık’ın kaç cevizi kaldı?

Çözüm:
• Dağıtılan ceviz sayısı: 4 arkadaş × 7 ceviz = 28
• Kalan ceviz: 40 − 28 = 12

10. Soru: Bir otobüste iki kişilik 9 koltuk vardır. Koltuklardan 6 tanesi doludur. Otobüste kaç kişilik daha boş yer vardır?

Çözüm:
• Toplam oturma kapasitesi: 9 koltuk × 2 = 18 kişilik
• Dolu koltuk sayısı = 6; bu durumda dolu kişiler: 6 × 2 = 12 kişi
• Kalan boş yerler: 18 − 12 = 6 kişilik

11. Soru: Turgay’ın 7 TL’si vardır. Eren’in parası Turgay’ın parasının 4 katından 6 fazladır. Turgay ve Eren’in toplam kaç TL’si vardır?

Çözüm:
• Turgay = 7 TL
• Eren = (4 × 7) + 6 = 28 + 6 = 34 TL
• Toplam = 7 + 34 = 41 TL

@User