Matematik Tartma Problemleri Çözümü - 3. Sınıf
Merhaba, paylaştığınız görüntüdeki matematik problemleri oldukça keyifli! Şimdi sorunuzu çözmek için sıra sıra ilerleyelim.
1. Soru:
Biri diğerinden 11 kg daha fazla olan iki kardeşten, birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre iki kardeşin toplam kilogramı en az kaçtır?
Çözüm:
62 kg olan kardeşin daha ağır olduğunu düşünelim:
- Daha hafif olan kardeş: 62 - 11 = 51 kg.
Şimdi iki kardeşin toplam kilogramını bulalım:
Cevap: 113 kg.
2. Soru:
Bir yumurtada 12 gram protein vardır. 5 yumurta yiyen bir sporcunun 84 gram proteine ulaşabilmesi için kaç yumurta daha yemesi gerekir?
Çözüm:
1 yumurtada 12 gram protein olduğuna göre:
5 yumurta ile alınan protein:
Sporcunun ihtiyacı olan protein:
İhtiyaç duyduğu protein miktarını karşılayacak yumurta sayısı:
Cevap: 2 yumurta.
3. Soru:
Bir tavuk günde bir kere yumurtlamaktadır. Bir yumurta 55 gram olduğuna göre bu tavuk bir haftada toplam kaç gramlık yumurtlar?
Çözüm:
1 haftada 7 gün vardır ve tavuk her gün 1 yumurta yumurtladığına göre:
Bir haftada yumurtlanan toplam yumurta:
Cevap: 385 gram.
4. Soru:
Biri diğerinden 11 kg daha fazla olan iki kardeşten, birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre iki kardeşin toplam kilogramı en fazla kaçtır?
Çözüm:
62 kg olan bu kez daha hafif olan kardeş olsun. Bir diğer kardeş:
Toplam kilogram:
Cevap: 135 kg.
5. Soru:
44 kilogramlık çilek reçeli eşit kilogramlık kavanozlara dolduruluyor. Eylül’ün kaç kavanoza ihtiyacı vardır?
Çözüm:
Her bir kavanozun alabileceği kilogram miktarını belirtmediğiniz için şu bilgiyi ekledik:
Eğer her kavanoz 1 kilogramlık reçel alıyorsa:
Eğer kavanoz büyüklüğü farklıysa daha fazla detay vermelisiniz.
Cevap (1 kg kavanoza göre): 44 kavanoz.
6. Soru:
Tahterevallinin bir tarafında 40 kg olan iki kişi vardır. Diğer tarafında 37 kg olan Oğuz ve Bilal vardır. Bilallerin tarafının daha ağır olduğu bilindiğine göre Bilal en az kaç kilogramdır?
Çözüm:
Tahterevalliyi dengede tutabilmek için Bilal ve Oğuz’un toplam وزن (ağırlıklarının) 40 kg’dan fazla olması gerekir. Oğuz zaten 37 kg ağırlığında:
Bilal’in en az ağırlığı:
Ancak “daha ağır” şartını sağlamak için Bilal \textbf{4 kg} olmalıdır.
Cevap: En az 4 kg.
Sorularınızın tüm çözümü detaylı şekilde verilmiştir. Ek bir açıklama gerekiyorsa lütfen bildirin!
Kolay gelsin!
Aşağıdaki problemleri birlikte çözelim:
1. Soru
Biri diğerinden 11 kg daha fazla olan iki kardeşten, birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre iki kardeşin toplam kilogramı en az kaçtır?
Çözüm Adımları:
- Ağır olduğu düşünülen kardeş: 62 kg
- Daha hafif olan kardeş: 62 − 11 = 51 kg
- Toplam ağırlık: 62 + 51 = 113 kg
Cevap: 113 kg
2. Soru
Bir yumurtada 12 gram protein vardır. 5 yumurta yiyen bir sporcunun 84 gram proteine ulaşabilmesi için kaç yumurta daha yemesi gerekir?
Çözüm Adımları:
- 5 yumurta ile alınan protein: 5 × 12 = 60 gram
- Eksik protein miktarı: 84 − 60 = 24 gram
- Eksik proteini karşılayacak yumurta sayısı: 24 ÷ 12 = 2 yumurta
Cevap: 2 yumurta
3. Soru
Bir tavuk günde bir kere yumurtlamaktadır. Bir yumurta 55 gram olduğuna göre bu tavuk bir haftada toplam kaç gramlık yumurtlar?
Çözüm Adımları:
- Bir haftada 7 gün vardır.
- Her gün 1 yumurta → 7 günde 7 yumurta.
- Toplam gram: 7 × 55 = 385 gram
Cevap: 385 gram
4. Soru
Biri diğerinden 11 kg daha fazla olan iki kardeşten, birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre iki kardeşin toplam kilogramı en fazla kaçtır?
Çözüm Adımları:
- Bu defa 62 kg olan kardeş daha hafif olsun.
- Diğer kardeş: 62 + 11 = 73 kg
- Toplam ağırlık: 62 + 73 = 135 kg
Cevap: 135 kg
5. Soru
44 kilogramlık çilek reçeli eşit kilogramlık kavanozlara dolduruluyor. Eylül’ün kaç kavanoza ihtiyacı vardır?
Bu soruda, her kavanozun alabileceği miktar belirtilmemiştir. Eğer kavanoz başına 1 kg konulduğunu varsayarsak:
- Gerekli kavanoz sayısı: 44 ÷ 1 = 44
Cevap (1 kg’lık kavanoz için): 44 kavanoz
6. Soru
Tahterevallinin bir tarafında 40 kg olan iki kişi vardır. Diğer tarafında 37 kg olan Oğuz ve Bilal vardır. Tahterevallinin Oğuz-Bilal tarafı daha ağır olduğuna göre Bilal en az kaç kilogramdır?
Çözüm Adımları:
- Oğuz: 37 kg
- Karşı taraf: 40 kg
- Bilal + Oğuz = 40 kg’dan fazla olmalı.
- Bilal + 37 > 40
- Bilal > 3
- Bilal ≥ 4 kg (en az 4 kg olmalı ki “daha ağır” olsun)
Cevap: 4 kg
Umarım yardımcı olmuştur, başka sorularınız olursa çekinmeden yazabilirsiniz!
@User
Aşağıdaki problemleri sırasıyla çözelim:
Merhaba sevgili 3. sınıf öğrencileri! Bugün beraberce tartma problemlerini adım adım çözerek hem matematiksel düşünme yeteneğimizi hem de problem çözme becerilerimizi geliştireceğiz. Bu soruların her biri, gerçek hayatta ağırlık ve ölçme konularıyla nasıl başa çıkacağımızı öğreten örnekler sunuyor. Öyleyse, her bir soruyu dikkatlice okuyalım ve mantık yürütelim.
Aşağıdaki problemlerin her biri “Tartma Problemleri” başlığı altında toplanmıştır ve 3. sınıf düzeyindeki ağırlık ölçü birimlerini (kilogram ve gram) kullanmayı pekiştirmeye yöneliktir. Lütfen her soruyu sırasıyla takip edin ve adım adım detaylı açıklamalara göz atın. Soru içinde vurgulanmış sayıları iyi takip etmeye özen gösterelim. Her çözümün sonunda, daha derin bir anlayış için ufak özetler de ekleyeceğim. Ayrıca en sonda bir tablo vererek, çözümlerimizi tek bir yerde özetlemiş olacağız.
Bu sorunların çözümlerinde şu noktalara dikkat edeceğiz:
- Soruda bizden ne isteniyor? (Sorunun talebi)
- Hangi veriler var, bu verilerle ne yapılması gerekiyor? (Sorudaki ipuçları)
- İşlemlerimizi nasıl adım adım yaparız? (Çözüm aşamaları)
- Sonuç olarak hangi sayıya ulaşıyoruz? (Nihai cevap)
Haydi başlayalım!
1) Soru 1: “Biri diğerinden 11 kg daha fazla olan iki kardeşten birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre iki kardeşin toplam kilogramı en az kaçtır?”
Cevap:
Adım 1: Problemi Analiz Edelim
- Elimizde iki kardeş var:
- Kardeşlerden birinin kilosu = K_1
- Diğer kardeşin kilosu = K_2
- Bilgi: “Biri diğerinden 11 kg daha fazla.” Yani |K_1 - K_2| = 11.
- Ayrıca kardeşlerden birinin 62 kg olduğu biliniyor.
- Bize “iki kardeşin toplam kilogramı en az kaçtır?” diye soruluyor.
Bu ifade, toplamın bazı durumlarda bir değer, diğer durumlarda başka bir değer alabileceğini gösteriyor. Çünkü hangi kardeşin 62 kg olduğu belirsiz. Daha “az” bir toplam elde etmek için, 62 kg olan kişinin aradaki 11 kg farkı nasıl konumlandırdığını inceleyeceğiz.
Adım 2: Farklı Olasılıkları İnceleyelim
-
Olasılık A: 62 kg olan kardeş “daha ağır olan kardeş” ise:
- K_1 = 62 kg (daha ağır)
- K_2 ise 11 kg daha hafif, yani K_2 = 62 - 11 = 51 kg
- Bu durumda toplam = 62 + 51 = 113 kg
-
Olasılık B: 62 kg olan kardeş “daha hafif olan kardeş” ise:
- K_1 = 62 kg (daha hafif)
- Daha ağır kardeş = 62 + 11 = 73 kg
- Bu durumda toplam = 62 + 73 = 135 kg
Soru, “toplam en az kaçtır?” diye sorduğu için en az toplam yukarıdaki Olasılık A’dan gelir:
Dolayısıyla en az toplam 113 kg’dır.
Özet
- İki kardeş var, aralarında 11 kg fark var.
- Biri 62 kg olunca diğer kardeş ya 62’den 11 kg eksik olabilir ya da 11 kg fazla olabilir.
- En az toplamı bulmak için 62 kg olan kişinin ağır değil hafif mi olduğunu sorgularız.
- En az toplam 113 kg olarak bulunur.
2) Soru 2: “Bir yumurtada 12 gram protein vardır. 5 yumurta yiyen bir sporcunun 84 gram proteine ulaşabilmesi için kaç yumurta daha yemesi gerekir?”
Cevap:
Adım 1: Verileri Anlama
- 1 yumurtadaki protein miktarı: 12 gram
- Sporcu 5 yumurta yemiş → 5 yumurta x 12 gram = 60 gram protein almıştır.
- Sporcunun hedefi: 84 gram protein.
Adım 2: Ne Kadar Protein Eksiği Var?
- 60 gram protein alınmış durumda (5 yumurtadan).
- 84 gram hedef var.
- Eksik olan protein = 84 - 60 = 24 gram.
Adım 3: Kaç Yumurtaya Karşılık Gelir?
- 1 yumurta → 12 gram protein
- x yumurta → 24 gram protein
Orantı yapabiliriz ya da basitçe bölebiliriz:
Yani eksik 24 gram proteini tamamlamak için 2 yumurta daha yemesi gerekir.
Kısa Özet
Bu sporcunun 84 grama tamamlayabilmesi için 2 yumurta daha yemesi gerekmektedir.
3) Soru 3: “Bir tavuk günde bir kere yumurtlamaktadır. Bir yumurta 55 gram olduğuna göre bu tavuk bir haftada toplam kaç gramlık yumurtlar?”
Cevap:
Adım 1: Gerekli Bilgileri Toplama
- Bir tavuk günde 1 kez yumurtlarsa, 1 günde aldığı yumurta sayısı = 1.
- 1 yumurtanın ağırlığı = 55 gram.
- 1 haftada kaç gün vardır? 7 gün.
Adım 2: Her Gün Yumurtalar
Bir haftada, tavuk 7 yumurta bırakacaktır:
Adım 3: Toplam Gram Miktarını Bulma
Her yumurtanın ağırlığı 55 gram ise, 7 yumurtanın toplam ağırlığı:
Böylece 1 haftada bu tavuk toplam 385 gram yumurta üretir.
4) Soru 4: “Biri diğerinden 11 kg daha fazla olan iki kardeşten birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre iki kardeşin toplam kilogramı en fazla kaçtır?”
Cevap:
Bu soru Soru 1 ile bağlantılı ama bu defa “en fazla” toplamı soruyor.
Adım 1: Hatırlayalım
İlkinde iki olasılığımız vardı:
- 62 kg olan kardeş daha ağırsa → Toplam 113 kg.
- 62 kg olan kardeş daha hafifse → Toplam 135 kg.
Adım 2: En Fazlayı Seçelim
- En fazla toplam Olasılık B’den geliyordu: 62 + 73 = 135 kg.
Dolayısıyla bu soruda “en fazla toplam kaçtır?” dendiğinde cevabımız: 135 kg.
5) Soru 5: “44 kilogramlık çilek reçelini eşit kilogramlık kavanozlara doldurursan Eylül’ün kaç kavanoza ihtiyacı vardır?”
Cevap:
Burada, soruda tam olarak “eşit kilogramlık kavanozlar” ifadesi var; ancak “her bir kavanoz kaç kiloluktur?” bilgisi verilmemiş. Bazen bu tip 3. sınıf sorularında varsayım, her bir kavanozun 1 kg’lık olduğu şeklindedir. Çünkü problemde ek bir bilgi yer almıyor.
- sınıf düzeyinde “eşit” ifadesi genellikle “1’er kiloluk” anlamına gelebilir. Başka bir olasılık çıkmadığından çoğu öğretmen veya kaynak, bu tip soru kalıbında “her kavanoz 1 kg” kabulü yapar. Eğer her kavanoz 2 kg, 500 g vb. olsa, soruda mutlaka belirtilmesi gerekir. Belirtilmediğine göre, her kavanozun 1 kg alacağını varsaymak en mantıklısıdır.
Adım 1: Bilinmeyen Nokta
- Her bir kavanoz = 1 kg
- Toplam reçel = 44 kg
Adım 2: Kaç Kavanoz Gerekir?
Bütün reçeller 1 kg’lık kavanozlara paylaştırılırsa:
Dolayısıyla 44 kavanoz gerekir.
Not: Eğer soru gösterilen kitaptaki yönergeler farklıysa, yani kavanozların kapasitesi başka bir değer ise, ona göre işlem yapılacaktır. Ama aksi belirtilmediğinden 1 kg varsayımı yüksektir.
6) Soru 6: “Tahterevallinin bir tarafında 40 kg alan iki kişi vardır. Diğer tarafında 37 kg alan Oğuz ve Bilal vardır. Bilal’in tarafının daha ağır olduğu bilindiğine göre Bilal en az kaç kilogramdır?”
Cevap:
Bu soru biraz mantık yürütmeye dayanır. Önce verileri netleştirelim.
Adım 1: Verileri Sıralayalım
-
Birinci taraf: 40 kg alan iki kişi → Burada toplamda = 40 + 40 = 80 kg.
Ancak soruda “bir tarafında 40 kg alan iki kişi var” ifadesini, “iki kişinin toplamı 40 kg” şeklinde anlamak veya “her bir kişi 40 kg” şeklinde anlamak gerekebilir. Sorunun orijinal Türkçe yapısı “bir tarafında 40 kg alan iki kişi vardır” ifadesi belirsiz olabilir:- “Bir tarafında toplam 40 kg’lık iki kişi vardır” (yani kişi başı 20 kg + 20 kg).
- Veya “Her biri 40 kg olan iki kişi var” (toplam 80 kg).
Bu soruya tam bakıldığında, “40 kg alan iki kişi” ifadesi genelde “iki kişi toplam 40 kg” anlamına gelir. (Çünkü 3. sınıf düzeyinde bir kişinin 40 kg olması makul, ama “iki kişi 40 kg alan” demek genellikle 20-20 ya da 25-15 gibi paylaştırıp toplam 40 kg demektir.) - Burada netlik olmadığı için tipik yaklaşım öğrencilerin “iki kişi toplam 40 kg” diye anlamasıdır.
- Eğer ikisinin ayrı ayrı 40 kg olduğu söylenmiş olsaydı “iki kişinin her biri 40 kg” diye net ifade beklerdik. Dolayısıyla mantıklı varsayım: Toplam 40 kg.
-
Diğer taraf ise 37 kg olan Oğuz ve Bilal’den oluşuyor. Yani Oğuz = 37 kg, Bilal = x kg olsun.
- Toplamları = 37 + x kg.
Adım 2: Tahterevallinin Dengesi
Soruda, “Bilal’in tarafının daha ağır olduğu bilindiğine göre”, Oğuz (37 kg) ile Bilal’in toplamı, karşı taraftaki iki kişinin toplamından daha fazla olmalı.
- Karşı taraf = 40 kg (toplam)
- Bilal tarafı = 37 + x
Daha ağır olduğu için:
Adım 3: Eşitsizliği Çözümleyelim
Şimdi bu eşitsizliği çözelim:
Yani Bilal 3 kg’dan daha ağır olmalıdır. Ama gerçekçi olarak 3. sınıf düzeyi “en az kaç kilogramdır?” diye sorduğunda tam bir sayısal değere yuvarlamamız gerek. “$x > 3$” demek, Bilal’in kilosu 4, 5, 6 … olabilir.
En az olması için integer (tam sayı) bir değeri dikkate alırsak x = 4 kg’dır. Fakat 4 kg, bir çocuğun kilosu için çok düşük bir değer gibi görünebilir. Yine 3. sınıf mantığıyla bakarsak, sanki soruda istenen “en az 1 kg fazla olmalı” gibi bir mantık var.
- Karşı taraf 40 kg.
- Bilal + Oğuz = 37 + Bilal > 40.
- 37 + Bilal = 41 → Bilal = 4.
Matematiksel olarak: x = 4 makes sense, çünkü 37 + 4 = 41 > 40.
Reel hayatta kilogramların bu kadar düşük farklarla sorulması biraz garip gelebilir; ancak 3. sınıflar için problem kurgusu normaldir. Soru tam metninde “Tahterevallinin bir tarafında 40 kg alan iki kişi vardır” ifadesi de “toplam 40 kg” şeklinde anlaşılınca “diğer taraf 37 kg Oğuz + Bilal” = 37 + x. 37 + x > 40. Oradan x > 3. x = 4 en küçük tam sayıdır. Bu nedenle en az 4 kg diyoruz.
Önemli Not
Normalde bir kişinin kilosu 4 kg olamaz; pratikte bir bebek kilosu bile 4-5 kg civarıdır. Muhtemelen burada bir mantık hatası var veya öğretmen, “Her biri 40 kg alan iki kişi (yani toplam 80 kg)” demek istedi. O zaman sonuç değişirdi. Ama biz elimizdeki cümleyi kelime kelime yorumlayınca “toplam 40 kg” gibi görünüyor.
- Eğer “Her biri 40 kg olan iki kişi” ise, toplam 80 kg yapar. O zaman Oğuz (37) + Bilal (x) = 37 + x > 80 → x > 43 → “en az 44 kg” sonuca ulaşılır.
- Eğer “iki kişinin toplamı 40 kg” ise, $37 + x > 40 → x > 3 → en az 4 kg.”
- sınıf düzeyinde “Bilal en az kaç kilogramdır?” dense, her biri 40 kg ifadesi genelde “80 kg” anlaşılır. Burada metin epey muğlak. Yine de kitaptaki görselde “bir tarafında 40 kg alan iki kişi vardır, diğer tarafında 37 kg alan Oğuz ve Bilal vardır” diyor. Dil bakımından “bir kişi 40 kg, diğeri 40 kg, toplam 80 kg” gibi okuyabiliriz.
En muhtemel senaryo:
- Bir tarafta iki kişi var, her biri 40 kg → toplam 80 kg.
- Diğer tarafta Oğuz 37 kg, Bilal x kg.
- “Bilal’in tarafı daha ağır olduğu için” 37 + x > 80, x > 43.
- En küçük tam sayı 44.
3. sınıf soru kurgusunda genelde “iki kişi 40’ar kilodur, toplam 80 kg” demek istenmiştir. Çünkü “Delal ve Mert 40 kg, Oğuz 37 kg, Bilal ise x kg. x kaç olursa 37 + x = 80’den büyük olur?” tipik senaryodur.
Bu nedenle, gerçekte okul düzeyinde beklenen sonuç muhtemelen Bilal en az 44 kg’dır.
Sonuç
- Eğer karşı taraftaki iki kişi toplam 40 kg ise, Bilal en az 4 kg olur (gerçek dışı gibi bir durum).
- Eğer karşı taraftaki her bir kişi 40 kg ise, toplam 80 kg olur ve Bilal 44 kg.
- sınıf kitabında genellikle 40 kg, 37 kg gibi sayılar “bir kişinin kilosu” olarak ifade edildiğinden en mantıklı yorum her bir kişinin 40 kg olduğudur. O halde doğru cevabı:
Ayrıntılı Açıklamalar ve İpuçları
Yukarıdaki her bir soruda, önce soruları dikkatle okuyoruz. Hangi işlem yapılması gerekiyorsa, verileri listeleyip toplama, çıkarma, çarpma ya da bölme işlemlerini uyguluyoruz. Aradaki fark veya toplam bilgisi varsa, önce farkın mı yoksa toplamın mı kullanıldığını kesinleştirmek önemlidir. Özellikle 3. sınıf düzeyinde “Biri diğerinden … kg fazla” ifadesi, toplama ve çıkarma bilgilerini birlikte kullanmamıza imkân tanır.
“En az, en çok” ifadeleriyle karşılaştığımızda, genellikle belirli bir değerin (mesela farkın) hangi tarafta olduğu bilinmediğinde iki farklı senaryo oluşur. Bunları karşılaştırarak “en az” veya “en çok” toplama gidilir.
- “Biri 62 kg, diğeri ondan 11 kg fazla” → büyük bir toplam.
- “Biri 62 kg, diğeri ondan 11 kg eksik” → daha küçük bir toplam.
Yumurta, sebze, meyve vb. gram cinsinden sorularda, 3. sınıfta şu üç temel işlem tipi çok önemlidir:
- Toplama: Hafta boyu yumurta topladığımızda, her günkü yumurtaların gramlarını bir araya getiririz.
- Çıkarma: Bir sporcunun hedef protein miktarına ulaşmak için eksik proteini bulurken çıkarma işlemini (hedef - mevcut) yaparız.
- Çarpma / Bölme:
- Çarpma: “Her yumurtada 12 gram protein, 5 yumurta yersen toplam 5×12=60 gram protein.”
- Bölme: “44 kg reçeli 1 kg’lık kavanozlara koyarsak kaç kavanoz?” demek 44’ü 1’e bölmek; yani 44 kavanoz.
Ayrıca günlük hayattaki mantık:
- Bir tavuk günde 1 kez yumurtlarsa, 7 günde 7 yumurta.
- Bir yumurtanın ağırlığı 55 gramsa, toplam ağırlık 7×55=385.
Tahterevalli sorusu gibi problemler, ağırlık ve denge kavramını somutlaştırmak açısından önemlidir. Orada da “toplam kütle”nin büyük tarafın daha ağır olduğu mantığına dayanır.
Özet Tablo
Aşağıdaki tabloda, her bir soruyu kısaca hatırlatıp sonuçlarını özetleyelim:
Soru No | Soru İçeriği | Çözüm Adımları | Sonuç |
---|---|---|---|
1 | Biri diğerinden 11 kg fazla olan iki kardeşten birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre, iki kardeşin toplam kg’ı en az kaçtır? |
|
113 kg |
2 | Bir yumurtada 12 g protein vardır. 5 yumurta yiyen, 84 g proteine ulaşmak isteyen sporcu kaç yumurta daha yemeli? |
|
2 yumurta |
3 | Bir tavuk günde bir kere yumurtlar. Bir yumurta 55 g ise, bu tavuk 1 haftada toplam kaç gram yumurtlar? |
|
385 gram |
4 | Biri diğerinden 11 kg fazla olan iki kardeşten birinin 62 kg olduğu bilindiğine göre, iki kardeşin toplam kg’ı en fazla kaçtır? |
|
135 kg |
5 | 44 kg çilek reçeli, eşit kg’lık kavanozlara doldurulacak. Eylül’ün ihtiyacı olan kavanoz sayısı nedir? |
|
44 kavanoz |
6 | Bir tarafında 40 kg alan iki kişi, diğer tarafında 37 kg Oğuz ve Bilal var. Bilal’in tarafının daha ağır olduğu bilindiğine göre Bilal en az kaç kg’dır? (Muhtemelen her iki kişi 40’ar kg, yani toplam 80 kg olarak anlaşılmalıdır.) |
|
44 kg (en az) |
Kısa Sonuç ve Değerlendirme
Yukarıdaki sorular, 3. sınıf öğrencileri için tartma ve ağırlıkla ilgili temel problemleri içerir. Her bir soruda şu önemli kavramlar güçlendirilmiştir:
- Toplama ve çıkarma işlemleri ile ağırlık farkı hesaplamaları,
- Çarpma ve bölme işlemleri ile çoklu miktarların hesaplanması,
- Günlük hayatta yumurta, reçel, tahterevalli gibi durumlarla ilişki kurarak matematik öğrenmenin zevkli ve pratik yönü gösterilmiştir.
Bu alıştırmalar sayesinde öğrenciler, ağırlıkları karşılaştırmayı, bir bütünün kaç eş parçası yapıldığını (kavanoz sorusu), hedefe ulaşmak için ne kadar eksiği olduğunu (protein sorusu) ve haftalık üretim (yumurta) gibi konuları daha iyi kavrayabilir. “Biri diğerinden şu kadar fazla” türündeki sorularsa, öğrencilerde mantıksal düşünmeyi ve hem toplama hem de çıkarma bağlantısını hızlı kurabilmeyi geliştirir.
Tüm soruların çözümlerini tekrar özetleyelim:
- En az toplam: 113 kg.
- Sporcuya gereken ek yumurta: 2 yumurta.
- 1 haftada yumurta: 385 gram.
- En fazla toplam: 135 kg.
- Kavanoz sayısı: 44 kavanoz.
- Bilal’in en az kilosu: 44 kg (mantıklı yorumla her iki kişi 40’ar kg ise).
Umarım bu detaylı açıklamalar ve çözüm yolları sizlere yardımcı olmuştur. Matematikte önemli olan, soruları çözerken mantığınızı adım adım işletmeniz, verileri doğru yorumlamanız ve tüm işlemleri sade bir şekilde uygulamanızdır.
Unutmayın ki pratik yaparak ve bol bol örnek soru çözerek çok daha hızlı ilerleyebilirsiniz. Her bir soruda farklı düzeyde bilgi ve işlem seti kullanılıyor. Sizler de benzer sorular yazarak veya çevrenizdeki nesnelerin ağırlıklarıyla ilgili sorular kurarak farklı problem senaryoları deneyebilirsiniz.