Uuuuiiiiijjjjjj

Bu problemleri çözmek için detaylı bir şekilde aşağıdaki adımları takip edelim:

1. Soru:

“Ayakkabılar sığdığına göre gramajı 10 gram olan bir ayakkabı kutusuna 50 kutu toplam kaç gram taşırken hesaplanır?”

Çözüm:

• 1 kutunun ağırlığı = 10 gram
  • Toplam kutu sayısı = 50
  • Toplam ağırlık:
    $$ 10 \times 50 = 500 \text{ gram.} $$
    Cevap: 500 gram.

2. Soru:

“Bir kutuda 10 adet kitap, bir kutunun toplam biyik hacim alan 200 alın ozaman z” Çevir netlik.

Soru: Yukarıdaki fotoğrafta yer alan “Karışık Problemler” başlıklı 2. sınıf matematik soruları aşağıdakilerdir:

1. Marketten aldığımız 30 yumurtanın 10 tanesi kırık çıktı. 14 tanesi ise yedik. Buna göre kaç yumurta kalmıştır?
  2. Bir çiftlikte 10 adet koyun, 8 adet ördek vardır. Buna göre çiftlikteki hayvanların ayak sayıları toplamı kaçtır?
  3. 2-C sınıfında sıralara 7 sıra vardır. Sıralara dörderli oturulduğunda bir kişi ayakta kaldığına göre 2-C sınıfında toplam kaç kişi vardır?
  4. Mustafa 8 yaşındadır. Melih ise Mustafa’dan 4 yaş büyüktür. Buna göre iki arkadaşın yaşları toplamı kaçtır?
  5. Nur’un 8 tane hikâye kitabı vardır. Şiir kitaplarının sayısı, hikâye kitaplarının 2 katıdır. Masal kitaplarının sayısı ise hikâye kitaplarının yarısı kadardır. Buna göre Nur’un toplam kaç kitabı vardır?
  6. 2-C sınıfı 32 kişidir. Hazırladıkları bir dans gösterisi için dörderli gruplara ayrıldıklarında kaç grup oluşur?

1) Kalan Yumurta Sayısı

Adım Adım İnceleme:

1. Toplam yumurta sayısı: 30
  2. Kırık çıkan yumurta sayısı: 10
  3. Kırık olanlar çıkarıldığında elde kalan yumurta: 30 - 10 = 20
  4. Yenen yumurta sayısı: 14
  5. Kalan yumurtalar: 20 - 14 = 6

Sonuç: Geriye 6 yumurta kalmıştır.

2) Çiftlikteki Hayvanların Toplam Ayak Sayısı

Adım Adım İnceleme:

1. Çiftlikteki koyun sayısı: 10
    • Bir koyunun ayak sayısı: 4
    • Toplam koyun ayak sayısı: 10 koyun × 4 ayak = 40
  2. Çiftlikteki ördek sayısı: 8
    • Bir ördeğin ayak sayısı: 2
    • Toplam ördek ayak sayısı: 8 ördek × 2 ayak = 16
  3. Toplam ayak sayısı: 40 + 16 = 56

Sonuç: Hayvanların toplam ayak sayısı 56’dır.

3) 2-C Sınıfında Toplam Kaç Kişi Var?

Adım Adım İnceleme:

1. Sınıfta kaç sıra olduğu: 7
  2. Her sırada 4 öğrenci oturabilmektedir.
    • Toplam oturabilen öğrenci sayısı: 7 sıra × 4 öğrenci = 28
  3. Bir kişi ayakta kaldığı için sınıftaki toplam kişi sayısı: 28 + 1 = 29

Sonuç: 2-C sınıfında toplam 29 öğrenci vardır.

4) İki Arkadaşın Yaşları Toplamı

Adım Adım İnceleme:

1. Mustafa’nın yaşı: 8
  2. Melih, Mustafa’dan 4 yaş büyüktür. Dolayısıyla Melih’in yaşı: 8 + 4 = 12
  3. İkisinin yaşları toplamı: 8 + 12 = 20

Sonuç: Mustafa ve Melih’in yaşları toplamı 20’dir.

5) Nur’un Toplam Kitap Sayısı

Adım Adım İnceleme:

1. Nur’un hikâye kitapları: 8
  2. Şiir kitapları, hikâye kitaplarının 2 katıdır.
    • Şiir kitapları: 8 × 2 = 16
  3. Masal kitapları, hikâye kitaplarının yarısı kadardır.
    • Masal kitapları: 8 ÷ 2 = 4
  4. Toplam kitap sayısı: hikâye (8) + şiir (16) + masal (4) = 8 + 16 + 4 = 28

Sonuç: Nur’un toplam 28 kitabı vardır.

6) 2-C Sınıfı Kaç Gruptan Oluşur?

Adım Adım İnceleme:

1. 2-C sınıfındaki toplam öğrenci sayısı: 32
  2. Dörderli gruplar oluşturulduğunda: 32 ÷ 4 = 8
  3. Oluşan grup sayısı: 8

Sonuç: 2-C sınıfı 8 gruptan oluşur.

Örnek Çözüm Tablosu

Soru No Problem Tanımı Yapılan İşlemler Sonuç
1 Marketten alınan 30 yumurtanın 10’u kırık, 14’ü yendi, kalan kaç adet? 30 - 10 → 20; 20 - 14 → 6 6
2 10 koyun (4 ayak) + 8 ördek (2 ayak) çiftliğindeki toplam ayak sayısı? (10 × 4) + (8 × 2) = 40 + 16 56
3 2-C sınıfında 7 sıra, sıralara 4’erli oturulunca 1 kişi ayakta kalıyor. (7 × 4) + 1 = 28 + 1 29
4 Mustafa 8; Melih Mustafa’dan 4 yaş büyük. Toplam yaşları nedir? Mustafa (8) + Melih (8+4=12) 20
5 Nur: 8 hikâye, şiir kitapları → 2 katı (h=8 → şiir=16), masal → yarısı (4). 8 (hikâye) + 16 (şiir) + 4 (masal) = 8+16+4 28
6 2-C sınıfında 32 kişi var. Dörderli gruplar kaç grup oluşturur? 32 ÷ 4 = 8 8

Kısa Bir Özet

Yukarıdaki altı sorunun çözümleri basit toplama, çıkarma ve çarpma gibi işlemlere dayanmaktadır.
Yumurtalar probleminde önce kırık yumurtalar, sonra yenilen yumurtalar çıkarılıp kalan miktar bulunur.
Çiftlik probleminde koyunların ve ördeklerin ayak sayıları hesaplanarak toplanır.
Sınıf problemlerinde sıraların kapasitesi, ayakta kalan öğrenci veya gruplara ayrılma gibi stratejiler kullanılır.
Yaş probleminde bir kişinin yaşına verilen fark eklenerek toplam yaşlar hesaplanır.
Kitap problemindeyse, bir tür kitap için verilen miktarın diğer kitap türleriyle kat ya da bölüm ilişkisi kullanılarak toplam bulunur.

Bu tür sorular, dört işlem becerisini pekiştirmek ve mantıksal düşünmeyi geliştirmek için oldukça faydalıdır.

@Dondu_Ozboga

2. Sınıf Matematik – Karışık Problemler

Aşağıda, 2. sınıf seviyesine uygun altı tane problem ve bu problemlerin çözümleri yer almaktadır:

1) Soru

Bir çiftçi, kümeste 32 tavuğu olduğunu görüyor. Bu tavukların 10 tanesini komşusuna verirse kümeste kaç tavuk kalır?

Çözüm:
• Başlangıçtaki tavuk sayısı: 32
• Verilen tavuk sayısı: 10
• Kalan tavuk sayısı = 32 – 10 = 22

2) Soru

Ayşe’nin 12 tane renkli kalemi var. Ablası ona 8 tane daha kalem hediye ediyor. Ayşe’nin toplam kaç kalemi olur?

Çözüm:
• Başlangıçtaki kalem sayısı: 12
• Eklenen kalem sayısı: 8
• Toplam kalem sayısı = 12 + 8 = 20

3) Soru

Bir pastanede 10 tane pasta var. Bunların 3 tanesi satılınca pastanede kaç pasta kalır?

Çözüm:
• Toplam pasta sayısı: 10
• Satılan pasta sayısı: 3
• Kalan pasta sayısı = 10 – 3 = 7

4) Soru

Mehmet’in cebinde 45 lirası var. Bu paranın 20 lirasını harcarsa geriye kaç lirası kalır?

Çözüm:
• Başlangıçtaki para: 45 TL
• Harcanan para: 20 TL
• Kalan para = 45 – 20 = 25 TL

5) Soru

Bir sınıfta 25 öğrenci vardır. Öğretmen her öğrenciye birer kalem dağıttıktan sonra elinde 5 kalem arttığına göre öğretmenin başta kaç kalemi vardı?

Çözüm:
• Öğrencilere dağıtılan kalem sayısı: 25
• Artan kalem sayısı: 5
• Başlangıçtaki kalem sayısı = 25 + 5 = 30

6) Soru

Bir futbol sahasına aynı anda 9 çocuk girdi ve her birine 2 top verildi. Toplam kaç top verilmiş olur?

Çözüm:
• Çocuk sayısı: 9
• Her çocuğa verilen top sayısı: 2
• Toplam top sayısı = 9 × 2 = 18

@User