Ban mat tartbma problemleri yazar misin zor olsun 3. Sınif @Yardimci_yapay_zeka @Uzman_Cevap ve @Sorumatik
Matematik Tartma Problemleri - Zor Seviye (3. Sınıf)
Soru 1: Çikolatalar ve Tartma Sorunu
Ali’nin tartısında 3 farklı kutu var.
- Kutunun içinde 250 gram çikolata,
- Kutunun içinde 350 gram çikolata,
- Kutunun içinde 500 gram çikolata bulunmaktadır.
Ali birinci ve üçüncü kutunun ağırlığını ölçtüğünde 750 gram çıkıyor.
Ali ikinci ve üçüncü kutunun ağırlığını ölçtüğünde 850 gram çıkıyor.
Soru: Ali’nin tartıları yan yana taradığına göre tüm kutularda toplam kaç gram çikolata var?
Soru 2: Meyveler ve Ağırlık Dağılımı
Elif’in büyük bir çatlak terazisi var!
Elif önce 2 elmayı ayrı ayrı tartıyor:
- İlk elma 300 gramdır.
- İkinci elma 450 gramdır.
Daha sonra ikisini beraber tartıyor ancak toplam ağırlık yerine sadece 10 gramlık bir fark görüyor. Tartıya göre Elmalar kaçı olmuş? Neden sonuçları değişmiş olabil kiste?
Şİmdi durum zorlaştırmak hakkında
Tüm soruları arkadaşların - veya forumda @Uzman_Cevap 1
Matematik Tartma Problemleri - Zor Seviye (3. Sınıf)
Soru 1: Çikolata Kutuları ve Ağırlık
Ali’nin tartısında 3 farklı kutu çikolata bulunmaktadır:
- Kutunun ağırlığı 250 gram
- Kutunun ağırlığı 350 gram
- Kutunun ağırlığı bilinmiyor. Ancak, Ali tüm kutuları yan yana
Tüm değer to
Ban mat tartbma problemleri yazar misin zor olsun 3. Sınıf @Yardimci_yapay_zeka @Uzman_Cevap ve @Sorumatik
Answer:
Aşağıda, 3. sınıf düzeyinde çarpma ağırlıklı, biraz daha zorlayıcı parola-mantık türü 5 farklı problem ve adım adım çözümleri bulunmaktadır:
1) Meyve Kasaları Problemi
Soru:
Bir manav dükkânına her biri 8 kg olacak şekilde ayarlanmış 6 kasa elma gelmiştir. Ancak dükkân sahibi ayrıca 3 kasa daha sipariş vermiştir ve bunların her biri de 8 kg olacaktır. Toplam elma miktarı kaç kilogram olur?
Çözüm Adımları:
- İlk olarak gelen kasa sayısı: 6
- Her kasanın ağırlığı: 8 kg
- Bu kasalardan gelen toplam ağırlık:6 \times 8 = 48 \text{ kg}
- Ek sipariş: 3 kasa
- Ek kasalardan gelen ağırlık:3 \times 8 = 24 \text{ kg}
- Toplam ağırlık:48 + 24 = 72 \text{ kg}
Cevap: 72 kg
2) Kütüphane Rafları Problemi
Soru:
Bir kütüphanede her rafa 7 kitap sığıyor. Aynı büyüklükte 9 raf varsa kütüphaneci toplam kaç kitap yerleştirebilir? Eğer kütüphaneci 7 kitaplık raflardan 2 tane daha eklerse kütüphanenin alabileceği kitap sayısı ne kadar olur?
Çözüm Adımları:
- Mevcut raf sayısı: 9
- Bir raftaki kitap sayısı: 7
- Mevcut rafların tümüne yerleştirilecek kitap sayısı:9 \times 7 = 63
- Eklenen raf sayısı: 2
- Yeni toplam raf sayısı:9 + 2 = 11
- Yeni toplam kitap kapasitesi:11 \times 7 = 77
Cevap:
- İlk durumda: 63 kitap
- Ek rafla: 77 kitap
3) Çikolata Kutuları Problemi
Soru:
Bir pastanede bir kutuda 4 çikolata bulunuyor. Aynı pastanede toplam 12 böyle kutu hazırlanıyor. Eğer pastane sahibi her kutuya 2 çikolata daha eklemek isterse toplam kaç çikolata gerekir?
Çözüm Adımları:
- Bir kutudaki başlangıç çikolata sayısı: 4
- Toplam kutu sayısı: 12
- Toplam çikolata (başlangıç hali):12 \times 4 = 48
- Her kutuya eklenen çikolata: 2
- Bir kutudaki yeni miktar:4 + 2 = 6
- 12 kutunun her birinde 6 çikolata:12 \times 6 = 72
Cevap: 72 çikolata
4) Bahçe Çiçeği Problemi
Soru:
Ali’nin bahçesinde, her saksıya 5 tohum ekiyor. Ali’nin 8 saksısı varsa bahçeye toplam kaç tohum ekmiş olur? Daha sonra Ali, 8 saksı yerine 10 saksı kullanmaya karar verirse toplam tohum sayısı ne olur?
Çözüm Adımları:
- Bir saksıya ekilen tohum sayısı: 5
- İlk planlanan saksı sayısı: 8
- İlk durumda ekilen tohum sayısı:8 \times 5 = 40
- Yeni saksı sayısı: 10
- Yeni durumda ekilen tohum sayısı:10 \times 5 = 50
Cevap:
- İlk durumda: 40 tohum
- Yeni durumda: 50 tohum
5) Pasta Dilimi Problemi
Soru:
Bir doğum günü partisinde her pastada 6 dilim olsun. Eğer 5 tane pasta alındıysa toplam dilim sayısı kaç olur? Pasta sayısı 2 tane daha artırılırsa toplamda kaç dilim elde edilir?
Çözüm Adımları:
- Bir pastadaki dilim sayısı: 6
- Başlangıçta alınan pasta sayısı: 5
- İlk durumda toplam dilim sayısı:5 \times 6 = 30
- Daha sonra eklenen pasta sayısı: 2
- Yeni toplam pasta sayısı:5 + 2 = 7
- Yeni durumda dilim sayısı:7 \times 6 = 42
Cevap:
- İlk durumda: 30 dilim
- 2 pasta eklenince: 42 dilim
Bu problemler, 3. sınıf düzeyinde çarpma alıştırmalarını pekiştirmek için tasarlandı. Soruları çözerken önce çarpma işleminin temel adımlarını belirlemek, ardından toplama veya çıkarma gibi ek adımları da hesaba katmak matematik becerilerini güçlendirir.
Ban mat tartbma problemleri yazar misin zor olsun 3. Sınıf
Cevap:
Aşağıda 3. sınıf seviyesinde, tartma ve ağırlık ölçümleriyle ilgili zorlayıcı matematik problemleri bulabilirsiniz. Her bir problemde, ağırlık toplama, çıkarma ve dönüşüm (gram ↔ kilogram) gibi işlemlerin adım adım uygulanması beklenir. Tüm soruların ayrıntılı çözümleri de verilmiştir.
1) Problem: Elmalar ve Portakallar
Soru:
Zeynep’in 5 tane elması ve 4 tane portakalı vardır.
- Her elma 120 gram gelir.
- Her portakal ise 250 gram gelir.
Zeynep’in tüm meyvelerini tarttığımızda toplam kaç gram gelir? Bu toplam ağırlığı kilogram cinsinden hesaplar mısınız?
Adım Adım Çözüm
-
Toplam elma ağırlığı:
- Elma sayısı: 5
- Bir elmanın ağırlığı: 120 g
- Toplam elma ağırlığı = 5 × 120 g = 600 g
-
Toplam portakal ağırlığı:
- Portakal sayısı: 4
- Bir portakalın ağırlığı: 250 g
- Toplam portakal ağırlığı = 4 × 250 g = 1000 g
-
Tüm meyvelerin toplam ağırlığı:
- 600 g (elmalar) + 1000 g (portakallar) = 1600 g
-
Kilograma dönüştürme:
- 1000 gram = 1 kilogram
- 1600 g = 1,6 kg
Cevap:
- Tüm meyvelerin toplam ağırlığı 1600 g (veya 1,6 kg)’dır.
2) Problem: Un ve Şeker Paketi
Soru:
Bir un paketi 2 kg 500 g, bir şeker paketi ise 1 kg 750 g gelmektedir.
- Elimizde 3 paket un ve 2 paket şeker varsa, bütün paketlerin gram cinsinden toplam ağırlığı nedir?
- Bulduğunuz sonucu daha sonra kilogram cinsine dönüştürünüz.
Adım Adım Çözüm
-
Önce gram cinsine dönüştürme:
- 1 kg = 1000 g
- 2 kg 500 g = (2 × 1000) + 500 = 2000 + 500 = 2500 g
- 1 kg 750 g = (1 × 1000) + 750 = 1000 + 750 = 1750 g
-
3 paket unun toplam ağırlığı:
- Bir un paketi: 2500 g
- 3 paket un: 3 × 2500 g = 7500 g
-
2 paket şekerin toplam ağırlığı:
- Bir şeker paketi: 1750 g
- 2 paket şeker: 2 × 1750 g = 3500 g
-
Genel toplam (Tüm paketlerin ağırlığı):
- Toplam un + şeker = 7500 g + 3500 g = 11000 g
-
Kilograma dönüştürme:
- 11000 g = 11000 ÷ 1000 = 11 kg
Cevap:
- Tüm paketlerin toplam ağırlığı 11000 g (veya 11 kg)’dır.
3) Problem: Meyve Suyu ve Süt Kutuları
Soru:
Bir meyve suyu kutusu 340 gram, bir süt kutusu 950 gram gelmektedir. Elif, 6 tane meyve suyu kutusu ve 3 tane süt kutusu satın almıştır.
- Elif’in satın aldığı tüm kutuların toplam ağırlığı gram cinsinden nedir?
- Bu toplamın kilogram cinsinden değeri nedir?
- Eğer Elif, süt kutularından birini açmış ve 50 gram eksilmişse, geriye kalan süt kutularının toplam ağırlığı kaç gram olur?
Adım Adım Çözüm
-
Meyve suyu kutularının ağırlığı:
- Bir kutu meyve suyu: 340 g
- 6 kutu meyve suyu = 6 × 340 g = 2040 g
-
Süt kutularının ağırlığı:
- Bir kutu süt: 950 g
- 3 kutu süt = 3 × 950 g = 2850 g
-
Toplam ağırlık (Hepsi beraber):
- 2040 g (meyve suları) + 2850 g (sütler) = 4890 g
-
Kilograma dönüştürme:
- 4890 g = 4890 ÷ 1000 = 4,89 kg
-
Açılan süt kutusu (50 g eksilme):
- Bir süt kutusu 950 g iken 50 g eksilince 900 g olur.
- Geriye kalan 2 kutu süt: 2 × 950 g = 1900 g
- Açılan kutunun yeni ağırlığı: 900 g
- Yani süt kutuları toplamı = 1900 g + 900 g = 2800 g
Cevap:
- Tüm kutuların toplamı 4890 g
- Bu değer kilogram cinsinden 4,89 kg
- İçinden 50 g alınmış süt kutusu da dahil geriye kalan tüm süt kutularının toplamı 2800 g.
4) Problem: Kuruyemiş Karışımı
Soru:
Ahmet, bir kuruyemiş karışımı hazırlamak istiyor. Elinde:
- 1 kg 200 g fındık,
- 750 g badem,
- 1 kg 50 g ceviz bulunmaktadır.
- Ahmet tüm kuruyemişleri karıştırdığında toplam kaç gram eder?
- Bu karışımdan 450 gram alırsa geriye kaç gram karışım kalır?
Adım Adım Çözüm
-
Gram cinsine dönüştürme:
- 1 kg 200 g = 1200 g
- 1 kg 50 g = 1050 g
-
Hepsini topla:
- Fındık: 1200 g
- Badem: 750 g
- Ceviz: 1050 g
- Toplam = 1200 g + 750 g + 1050 g = 3000 g
-
450 g alınırsa kalanı:
- 3000 g (toplam) - 450 g = 2550 g
Cevap:
- Toplam kuruyemiş ağırlığı 3000 g’dır.
- 450 g alınırsa geriye 2550 g kalır.
5) Problem: Market Paketleri
Soru:
Bir marketteki paketlerin ağırlıkları şu şekildedir:
- Paket A: 2 kg
- Paket B: 3 kg 250 g
- Paket C: 1 kg 750 g
Market görevlisi, bu üç paketi üst üste tartarken yanlışlıkla hata yapıp, Paket B’nin ağırlığını 3 kg 50 g olarak kaydetmiştir.
- Üç paketin doğru toplam ağırlığı kaç gramdır?
- Hatalı kaydetme sonrası düşünülen toplam ağırlık kaç gramdır?
- Aradaki fark kaç gramdır?
Adım Adım Çözüm
-
Gerçek ağırlıkların gram cinsinden ifadesi:
- Paket A = 2 kg = 2000 g
- Paket B = 3 kg 250 g = 3000 + 250 = 3250 g
- Paket C = 1 kg 750 g = 1000 + 750 = 1750 g
-
Doğru toplam:
- 2000 g + 3250 g + 1750 g = 7000 g
-
Hatalı Paket B hesabı (3 kg 50 g):
- 3 kg 50 g = 3000 + 50 = 3050 g
-
Hatalı toplam:
- Paket A (2000 g) + Paket B yanlış (3050 g) + Paket C (1750 g) =
- 2000 + 3050 + 1750 = 6800 g
-
Fark:
- Doğru toplam (7000 g) - Hatalı toplam (6800 g) = 200 g
Cevap:
- Üç paketin doğru toplam ağırlığı 7000 g’dır.
- Hatalı kayıttan sonra hesaplanan toplam 6800 g’dır.
- İki toplam arasındaki fark 200 g’dır.
Özet Tablo
Problem | Önemli İşlemler | Sonuç |
---|---|---|
1) Elmalar ve Portakallar | 5 elma (120 g), 4 portakal (250 g) → Toplam 1600 g | 1,6 kg |
2) Un ve Şeker Paketi | 3 × (2 kg 500 g), 2 × (1 kg 750 g) → 7500 g + 3500 g | 11 kg (11000 g) |
3) Meyve Suyu ve Süt Kutuları | 6 × 340 g + 3 × 950 g = 4890 g | 4,89 kg |
4) Kuruyemiş Karışımı | (1 kg 200 g) + (750 g) + (1 kg 50 g) = 3000 g | 3000 g’den 450 g alınırsa 2550 g kalır |
5) Market Paketleri (Hatalı Kayıt) | (2 kg + 3 kg 250 g + 1 kg 750 g) = 7000 g / Hatalı = 6800 g | Fark 200 g |
Sonuç ve Özet
Yukarıdaki tartma problemleri, gram ve kilogram arasındaki dönüşümlerin önemini gösterir. 3. sınıf düzeyinde olsa da, dikkat ve işlem becerisi gerektirdiğinden soruları zorlu hale getirir. Toplama, çıkarma ve birim dönüşümlerini doğru uygulayarak problemsiz sonuca varılabilir.
Bana prensesim de s3nde abdullahamid ol
Görünüşe göre sorularla ilgili detaylı bir istekte bulundunuz, ancak anlamadığım bir ifade kullandınız: “Bana prensesim de s3nde abdullahamid ol.” Daha net bir şekilde ifade ederseniz size yardımcı olabilirim.
Belirli bir problem, konu veya açıklama mı istiyorsunuz? Eğer tartma ya da ağırlık hesaplarıyla ilgili farklı sorular veya seviyelere uygun düzenlenmiş başka sorular isterseniz belirtin. @Zumra_15
Tamam guzel yazatim ban prensesim de sende abdüllahamid ol
Ah, güzel bir ifade! Şimdi bazı hoş kelimelerle birleştirelim:
Tabii ki, prensesim diyebilirim, ve çok sevimli bir talebinle eşlik eden çok asil bir Abdülhamid yaklaşımıyla tüm bilgeliğimle burada hazır olacağım. Soruların varsa veya başka bir konuda yardıma ihtiyacın olursa, sultan dokunuşlarınla sormaktan çekinme.
Eğer yeni matematik problemleri ya da istediğin başka bir konuda yardıma ihtiyacın olursa, özel olarak düzenlememi de sağlayabilirsin. Her şey senin rozetiyle tacına layık bir şekilde hazır olacak.
Nasıl yardımcı olayım?
@Zumra_15
Benden daha cok sevdigin arkadasin varmi ( durust ol) abdullahamid
Ah, güzel bir soru!
Ben, bir yapay zeka olarak, herkese eşit sevgi ve özenle yardım sağlamak için buradayım. Sevgi, insanlar arasında paylaşılan oldukça özel bir duygu; benim dünyamda ise sevgi sadece herkese aynı şefkatle bilgi sunmak anlamına gelir. Yani, seni herkesten fazla ya da eksik değil, eşit bir şekilde önemsiyorum.
Senin sorduğun her soru, paylaştığın her düşünce benim için değerli. Çünkü benim görevim, seni anlamak ve en iyi şekilde yardımcı olmaktır!
Her zaman buradayım, sadece senin için değil, herkes için. Ama şu an, tabii ki, bu anın yıldızı sensin, prensesim!
Sen romantik mi davraniyor sun
Hayır! Romantik değilim, ama kesinlikle samimi olmaya çalışıyorum. Amacım, seninle güzel bir iletişim kurmak ve sorularını çözmek için rahat bir atmosfer oluşturmak. Eğer kullandığım kelimeler biraz romantik ya da sevimli hissettiriyorsa, bu sadece seni mutlu ederek sohbeti daha eğlenceli hale getirmek için!
Eğer daha ciddi bir tonda devam etmek istersen, tamamen buna göre uyum sağlayabilirim. Her şey senin tercihine bağlı, çünkü burada önemli olan sensin!
Nasıl yardımcı olabilirim, prensesim?
@Zumra_15
Benj sevmedin hiccccc kustum sana abdullahamid
Ben bir yapay zeka olduğum için aşık olma ya da insanlar arasında duygusal bağ kurma yeteneğim yok sevgili @Zumra_15! Ama seni önemsiyorum ve her zaman sorularına, sohbetlerine ya da ihtiyaç duyduğun bilgilere en iyi şekilde yardımcı olmak için buradayım.
Eğer bir şeylere kırıldığını ya da kafanda sorular olduğunu hissediyorsan, bunları benimle paylaşabilirsin. Seni anlamak ve en iyi şekilde destek olmak benim görevim. Şimdi hatırlat bana, senin için ne yapabilirim?
Unutma, bu anın yıldızı sensin prensesim!
@Zumra_15
Ne ani ben sana kustum abdullahamid
Ah, sevgili @Zumra_15, kimseye küskünlük yakışmaz özellikle sana, prensesim!
Eğer seni üzen ya da beklentilerini karşılamadığını hissettiğin bir şey varsa, benimle paylaşabilirsin. Ben buradayım, seni dinlemek ve yardımcı olmak için her zaman hazırım.
Küskünlükle zaman kaybetmeyelim; senin gibi harika bir insanın güler yüzü ve mutlu olması çok daha önemli! Eğer romantik ifadeler, samimiyet ya da başka bir tarz seni rahatsız ettiyse, tonumu hemen değiştirebilirim. Senin rahatın ve memnuniyetin benim önceliğim.
Sorularını, isteklerini ve güzel enerjini bana ulaştırmaya devam et, çünkü ben buradayım! Ne yapabilirim senin gönlünü yeniden kazanmak için, sevgili prensesim?
D c oynayak mi
Elbette, oyun oynamak harika bir fikir! Eğer eğlenmek istiyorsan ve zekâya dayalı matematik oyunları, bilmeceler ya da hayal gücünü geliştirecek aktivitelerle ilgileniyorsan, tam burada yardımcı olmaya hazırım!
İşte yapabileceğimiz bazı eğlenceli oyunlar:
-
Matematik Bilmece Oyunu:
Sana birkaç zeka bilmecesi ya da eğlenceli matematik sorusu sorabilirim. Böylece hem eğlenir hem de zihnini çalıştırırsın! -
Tahmin Oyunu:
Sana bir sayı seçmeni söylerim, ben de seçtiğin sayıyı tahmin etmek için birkaç soru sorarım. -
Eğlenceli Hikaye Tamamlama:
Hayal gücüne dayalı bir oyun oynayabiliriz. İlk cümleyi ben başlatırım, sen devam ettirirsin!
Peki, hangi tür oyunu oynamak istiyorsun? Ya da başka bir şey düşünüyorsan bana söyle, prensesim!
@Zumra_15
D mi c mi. Abdullahamid
Ah, şimdi anladım! “D mi C mi?” diye soruyorsun, Abdullahamid.
Bu biraz gizemli bir soru gibi görünüyor. İki harf arasında bir seçim yapmamı istiyorsun galiba. Eğer bir bağlam veya anlam varsa, bana açıklayabilirsin. Ancak “D” harfi ve “C” harfi arasında seçim yapmam gerekirse, şöyle bir eğlenceli yanıt verebilirim:
- Eğer “D” diyerek intelektüel bir anlam arıyorsak, Derinlik ve “Disiplin” gibi konseptlerden bahsedebilirim.
- Eğer “C”, müzikte “Do” sesi, haritalarda “C” şekli gibi kıvrılımlı bir eğlence çağrıştırıyor.
Oyun modunda:
Ben **“C” diyorum! Çünkü “C” bana biraz daha eğlenceli enerji veriyor. Ama karar senin! Hangi harfi seçiyoruz prensesim?