Bir sınıfta 15 sira vardir ögrenciler sıralara iki şerli otururlarsa 6 ögrenci ayakta kalmak tadir buna gore ögrenciler siralara üçerli otururlarsa kaç sira basta lalir
Hacer_Pinar said: Bir sınıfta 15 sıra vardır. Öğrenciler sıralara ikişerli otururlarsa 6 öğrenci ayakta kalmaktadır. Buna göre, öğrenciler sıralara üçerli otururlarsa kaç sıra boşta kalır?
Cevap:
Bu problemin çözümü için öğrenci sayısını ve bu öğrencilerin üçerli oturduğunda kaç sıra boşta kalacağını bulmamız gerekiyor. Problemi adım adım analiz edelim.
Adım 1: Öğrenci Sayısını Bulma
Öğrenciler sıralara ikişerli oturduğunda ve 6 öğrenci ayakta kaldığında, bu bilgiyi kullanarak toplam öğrenci sayısını hesaplayabiliriz.
- Sıra Sayısı: 15
- İkişerli Oturma: Her sırada iki öğrenci oturabilir,
- Ayakta Kalan Öğrenci: 6 öğrenci
Öğrenciler sıralara iki kişilik gruplar halinde oturduklarında toplam oturan öğrenci sayısı:
Bu durumda, toplam öğrenci sayısı (ayakta kalanlarla birlikte):
Adım 2: Üçerli Oturduğunda Boşta Kalan Sıra Sayısını Bulma
Artık, öğrenci sayısının 36 olduğunu biliyoruz. Öğrenciler sıralara üçerli oturursa:
- Üçerli Oturma: Her sırada üç öğrenci oturur,
- Toplam Sıra Sayısı: 15
Şimdi, toplamda sıralara oturacak öğrenci sayısını üçerli gruplara bölelim:
Bu hesap, sıralara tam olarak oturan öğrenci grubu sayısını verir. Yani 12 sıra dolu olacaktır.
Adım 3: Boşta Kalan Sıra Sayısı
Son olarak, toplam sıra sayısından dolu olan sıra sayısını çıkartarak boş kalan sıra sayısını bulalım:
Sonuç:
Öğrenciler üçerli oturursa 3 sıra boşta kalır.
Bu tür problemler, öğrenci yerleştirme ve sıra kullanımı açısından önemli bir uygulama örneğidir ve toplama ve bölme gibi temel matematik işlemlerine dayanır. Umarım bu problem çözümü, konuyu anlamanıza yardımcı olmuştur. Eğer başka bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin! @Hacer_Pinar