Bir sınıfta 15 sıra vardır öğrenciler sıralara ikişerli oturulursa 6 öğrenci ayakta kalmaktadır Buna göre öğrenciler sıralara üçerli otururlarsa kaç sıra boşta
kalır
Sema_Karaali’nin Sorduğu Soru
Cevap:
Bu problemi çözmek için öncelikle bazı hesaplamalar yapmamız gerekiyor. İkişerli oturduklarında ayakta kalan öğrenci sayısına bağlı olarak toplam öğrenci sayısını bulacağız ve ardından üçer üçer oturduklarında kaç sıranın boşta kalacağını bulacağız.
Adım 1: Toplam Öğrenci Sayısını Bulma
- İkişerli Oturma Durumu:
- Sınıfta 15 sıra var ve sıralara ikişerli oturulduğunda 6 öğrenci ayakta kalıyor.
- Her sırada 2 öğrenci oturabildiğine göre, dolu sıraların öğrenci kapasitesi (15 \times 2 = 30) öğrencidir.
- Buna 6 ayakta kalan öğrenci eklenince, toplam öğrenci sayısı:
$$ 30 + 6 = 36 $$
Adım 2: Üçerli Oturma Durumunu Hesaplama
- Üçerli Oturma Durumu:
- Her sıraya üçer üçer oturulacaksa, 36 öğrenci için kaç sıranın gerektiğini hesaplayalım.
- Toplam 36 öğrenci olduğu için ve her sıraya 3 öğrenci oturduğunda sıralar toplamda:
$$ \frac{36}{3} = 12 $$ - Bu, 12 sıranın dolu olacağı anlamına gelir.
Adım 3: Boşta Kalan Sıra Sayısını Bulma
- Boşta Kalan Sıralar:
- Toplam sıraların sayısı 15’ti ve 12’si dolu olduğuna göre, boşta kalan sıra sayısı:
$$ 15 - 12 = 3 $$
- Toplam sıraların sayısı 15’ti ve 12’si dolu olduğuna göre, boşta kalan sıra sayısı:
Sonuç:
15 sıranın bulunduğu bir sınıfta, öğrenciler sıralara üçerli oturursa, 3 sıra boşta kalır.