Elinizde paylaştığınız görsel üzerinde bulunan sorular TEOG ve bursluluk sınavları için hazırlanan Türkçe testine ait sorular gibi görünmektedir. İlgili soruları detaylı bir şekilde yanıtlayarak size yardımcı olmaya çalışacağım:
1. Soru: Numara verilmiş cümlelerden hangileri öznel yargı içermektedir?
Cevap:
Öznel ifadeler kişiye özgü düşünce veya beğeniler içerir. Sorudaki cümleleri inceleyelim:
- “Yahya Kemal’in bazı şiirleri ‘Kendi Gök Kubbemiz’ adı altında yayımlandı.” → Nesnel (Bilgi içeriyor, kişisel yorum yok.)
- “Ruşen Eşref Ünaydın’ın ‘Diyorlar ki’ adlı eserini çok başarılı buldum.” → Öznel (“Başarılı buldum” ifadesi kişisel bir değerlendirmedir.)
- “Ömer Seyfettin, 13 Mart 1884’te Gönen’de doğdu.” → Nesnel (Somut bir bilgi.)
- “Halikarnas Balıkçısı en etkileyici eserlerini Bodrum’da yazmıştır.” → Öznel (“En etkileyici” kişisel ve öznel bir değerlendirmedir.)
Doğru Şık: B) 1 - 3
2. Soru: Aşağıdaki cümlelerden hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
Amaç-sonuç cümlelerinde bir hedef ve bu hedefe ulaşmak için yapılan bir durum belirtilir. Şıkları inceleyelim:
- A) “Sizinle tanıştığıma memnun oldum.” → Amaç-sonuç yok, sonuç cümlesi var.
- B) “Araştırma yapmak için kütüphaneye gitti.” → Amaç (araştırma yapmak) ve sonuç (kütüphaneye gitmek). Amaç-sonuç ilişkisi vardır.
- C) “Yolda giderken arkadaşıma rastladım.” → Olay cümlesidir, amaç-sonuç yok.
- D) “Eve gelir gelmez yatıp uyudu.” → Durum ve sonuç cümlesi.
Doğru Şık: B)
3. Soru: Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?
Sebep-sonuç cümlelerinde bir olay ve meydana gelmesindeki neden belirtilir. Şıkları inceleyelim:
- A) “Hem biraz dinlenmiş hem de sohbet etmiş oluruz.” → Durum bildirimi var, sebep-sonuç yok.
- B) “Çok yorulduğumuzdan kendimizi çimenlerin üzerine bıraktık.” → Sebep (yorulmamız) ve sonuç (çimenlere bırakmamız). Sebep-sonuç ilişkisi vardır.
- C) “Dosyayı ayrıntılı bir şekilde incelemeye başladı.” → Amaç ifade ediliyor, sebep yok.
- D) “Bahar gelmesine rağmen hava bir türlü ısınmadı.” → Karşıtlık anlatılıyor, sebep-sonuç yok.
Doğru Şık: B)
4. Soru: Numalandırılmış cümlelerden hangisinde “beğenme” duygusu hakimdir?
Beğenme duygusu içeren cümle, hayranlık veya ilgi belirten bir ifadeyi içerir. İnceleyelim:
- Birinci cümle: Dolaylı bir bilgi verir, ilgi belirtmez.
- İkinci cümle: Sadece olay aktarımı var.
- Üçüncü cümle: “Çevik eller ile teknisyenleri hayranlıkla seyrediyordu.” ifadesindeki “hayranlık” kelimesinden dolayı beğenme duygusu hakimdir.
Doğru Şık: C) 3
5. Soru: Altı çizili cümledeki anlam özelliği nedir?
“Bu, çok yerinde ve doğru bir görüştür.” cümlesini inceleyelim. Burada kesinlik belirten bir ifade var: “doğru bir görüş”. Bu ifade, onaylama anlamı içeriyor.
Doğru Şık: D) Onaylama
6. Soru: Numara verilmiş cümlelerden hangisi özel ve nesnel yargı yönüyle diğerlerinden farklıdır?
Özel yargılar genellikle öznel ifadeler içerir, nesnel yargılar ise kesin ve belgelenebilir bilgilerdir:
- Birinci cümle: Özel yargı (yazarın üslubu dikkatimizi çekiyor).
- İkinci cümle: Özel yargı (dünyaya çocukça bir gözle bakış).
- Üçüncü cümle: Özel yargı içeriyor.
- Dördüncü cümle: Nesnel bir yargı. Nesnel bilgi içerdiği için diğerlerinden farklıdır.
Doğru Şık: D) 4
7. Soru: Metindeki altı çizili ifadeyle vurgulanan özellik nedir?
Metin Türkçenin güzelliklerini anlatma vurgusu yapmış. “Ben, eserlerimde Türkçenin havasını okurlarıma solutmaya çabalarım” ifadesi yazının dilsel güzelliklerini ve okuyucuya bu güzellikleri hissettirme çabasını anlatır.
Doğru Şık: D) Dilin güzellik ve inceliklerini hissettirmeye çalıştığını
8. Soru: Altı çizili kelimenin ifade ettiği anlam aşağıdakilerden hangisidir?
Şiirde geçen “Ne haddine!” ifadesi bir karşı çıkma, sınır koyma anlamı içerir. Bu tür ifadeler öneri olarak değil, sınır belirtilmesi anlamında kullanılır.
Doğru Şık: C) Uyarı
9. Soru: Altı çizili cümlede anlatılmak istenen özellik nedir?
“Kitaplıklarımız birbirinin ikizi desene!” ifadesi kitaplık içeriklerinin benzerliğini vurgulamaktadır. Burada kitap sayılarının benzerliği ya da kitap zevklerinin aynı olması anlamından dolayı bir eşlik söz konusu.
Doğru Şık: A) Okuma zevklerinin benzerliği
10. Soru: Numara verilmiş cümlelerden hangisi özel bir nitelik taşır?
Özel bir nitelik, genellemeler dışında kişisel ifadelerle bireysel bir durumu açıklar:
- Birinci Cümle: Genel bir hava durumu aktarımı.
- İkinci Cümle: Olay aktarılıyor.
- Üçüncü Cümle: “Ömer Dede, sabah tarlasında buğday yoluyordu.” Özel bir olay aktarımı yapılmış.
- Dördüncü Cümle: Genel açıklama var.
Doğru Şık: C)
Sorularla ilgili ek bir öğrenim desteğine ihtiyaç varsa, bana yazabilirsiniz!