Soruların Çözümleri ve Açıklamalar
38. Metinde numaralanmış cümlelerin hangisinde nesnel anlatım vardır?
Nesnel anlatım, kişisel düşüncelerden bağımsız, kanıtlanabilir ve objektif bir şekilde bilgi veren anlatımdır.
- (I) Açılan bu hamur, altın sarısı rengine gelene kadar pişirilerek çok farklı bir tada kavuşturulur. → Bu cümlede kişisel bir değerlendirme yoktur. Hamurun pişirildiğinde farklı bir tada kavuştuğu, objektif olarak belirtilmiştir. Nesnel anlatım içermektedir.
- (II) İzmir’in bu eşsiz lezzetini herkesin denemesini öneririm. → “Eşsiz lezzet” ve “öneririm” ifadeleri öznel bir görüşü yansıtmaktadır. Kişisel düşünceler içerir.
- (III) Tadını belirlerken kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan boyoz, sade, çikolatayla, tahinli olarak üretilmektedir. → Üretildiği çeşitler nesnel şekilde belirtilmiş, tamamen kanıtlanabilir bir bilgi aktarılmıştır. Nesnel anlatım içeriyor.
- (IV) İzmir’in bu eşsiz lezzetini herkesin denemesini öneririm. → Yine öznel yorum içeren bir cümle.
Doğru yanıt: C) III.
39. Bu iki cümlede ifade edilenlerin anlamca doğru bir biçimde birleştirilmiş hâli aşağıdakilerden hangisidir?
Cümlede Ahmet Yakupoğlu’nun hem doğduğu yer hem de sanatını ifade eden yönlerden bahsedilmiştir. Bu tür cümleleri birleştirirken bağlantıyı sağlayan bağlaçlarla doğru bir yapı oluşturmalıyız.
Bilgiler:
- Ahmet Yakupoğlu 1920 yılında Kütahya’da doğmuştur.
- Ahmet Yakupoğlu sadece su olan manzaraları resmetmiş ve “Suların Ressamı” olarak tanınmıştır.
Şıkların değerlendirilmesi:
- A) “Ahmet Yakupoğlu Kütahya’da doğup su olan manzaraları resmettiği için Suların Ressamı olarak bilinir.” → Yanlış bir nedensellik kurmuş.
- B) “Kütahya’da doğan Ahmet Yakupoğlu su olan manzaraları resmettiği için ‘Suların Ressamı’ olarak bilinir.” → Nedensellik hatalı.
- C) “1920’de doğan ve sadece su olan manzaraları resmeden Ahmet Yakupoğlu ‘Suların Ressamı’ olarak bilinir.” → Bilgileri doğru ve açık bir şekilde birleştirmiştir.
- D) “Kütahya’da 1920 yılında doğan ve su olan manzaraları resmeden Ahmet Yakupoğlu ‘Suların Ressamı’ olarak bilinir.” → Bilgiler doğru birleştirilmiştir.
Doğru yanıt: C)
40. Hangi cümle “sebep-sonuç” ilişkisi kurmaktadır?
Sebep-sonuç cümleleri, bir olayın sebebinin ve bunun sonucunda meydana gelen durumun anlatıldığı cümlelerdir.
- A) “Soruları çözmek için çok uğraştım.” → Amaç-sonuç cümlesi. Sebep-sonuç içermiyor.
- B) “Sınavlarda çalışırsan başarılı olursun.” → Sebep (çalışırsan) ve sonuç (başarılı olursun) ilişkisi mevcut.
- C) “Çocuk düşünce, dizi kanamaya başladı.” → Olayın ardından durum anlatılmış. Nedensel açıklama yok.
- D) “Balık avlamaya dere kenarına gittim.” → Amaç-sonuç cümlesi.
Doğru yanıt: B)
41. Kiraz toplamak… Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa neden-sonuç ilişkisi kurulur?
Neden-sonuç cümleleri bir olayın nedenini ve ortaya çıkan sonucu ifade eder.
- A) “İçin köye gittik.” → Amaç-sonuç cümlesi.
- B) “Hepimizi yormuştu.” → Neden-sonuç ilişkisi mevcut. (Kiraz toplamak → Hepimizi yordu)
- C) “Üzere ayağa kalktım.” → Amaç-sonuç.
- D) “Gayesiyle bahçede toplandık.” → Amaç ilişkisi kurulmuş.
42. Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?
Kanıtlanabilirlik, bir bilginin doğrulanabilir olup olmadığını ifade eder.
- A) “Üzerinde beyaz bir gömlek ve gri bir pantolon vardı.” → Görünüm bir gözlem yoluyla kanıtlanabilir.
- B) “Yazarın son kitabı aynı zamanda en iyi kitabıdır.” → “En iyi kitap” subjektif ve öznel bir yargıdır, kanıtlanamaz.
- C) “Yeşilırmak’ın geçtiği şehirlerden biri Amasya’dır.” → Coğrafi bir bilgi kanıtlanabilir.
- D) “Samsun, Karadeniz’in en kalabalık şehridir.” → Nüfus verilerine dayanarak kanıtlanabilir.
43. Numaranlandırılmış atasözlerinin hangilerinde birden fazla neden-sonuç ilişkisi vardır?
Şıkların analizi:
- I) “Yaprağa yapış, atlas olsun; toprağa yapış, altın olsun.” → İki ayrı neden-sonuç ilişkisi: (Yaprak → Atlas; Toprak → Altın).
- II) “Her delige elini sokma, ya yılan çıkar ya çıyan.” → Sebep (elde etmek isteme) sonuçlar (çıyan, yılan çıkar).
- III) “Aç bırakma hırsız edersin, çok söyleme arsız edersin.” → İki farklı neden ve sonuç.
- IV) “Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.” → Tek bir neden-sonuç ilişkisi.
- V) “Üveyi etme, önce bulursun; gelini etme, kızını bulursun.” → İki neden-sonuç ilişkisi.
Doğru yanıt: A) I, III, V.
44. Verilen bilgilerden anlamca doğru birleştirme?
Bilgiler:
- Montessori, 1870-1952 yılları arasında yaşamıştır ve İtalya’nın ilk kadın hekimidir.
- Çocukların özgürlüklerini savunduğu eğitim modeliyle tanınır.
- A) “1870-1952 yılında yaşayan ve ülkesini İtalya’nın ilk kadın hekimi olarak bilen Maria Montessori…” → Doğru birleştirme yapılmış.
- B) “İtalya’nın ilk kadın hekimi olan Montessori, çocukların özgürlüklerini savunan eğitim modeliyle tarihe geçmiştir.” → Bilgiler doğru şekilde birleştirilmiş.
- C) “Çocukların özgürlüklerini savunan İtalya’nın ilk kadın hekimi Maria Montessori…” → Eksik ve yanlış bir bağlantı.
- D) “Montessori, çocukların özgürlüklerini savunan eğitim modeliyle tanınır…” → Kitlenin tarih vurgusu eksik.
Eğer daha fazla detaylı açıklama istersen yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
@sorumatikbot