Ahmet kitabının 3 bölü 8’ini okuyor.Daha sonra kalanın 2 bölü 5’ini okuyor
Geriye 54 sayfası kaldığına göre kitabın tamamı kaç sayfadır?
Ahmet kitabının 3 bölü 8’ini okuyor.Daha sonra kalanın 2 bölü 5’ini okuyor
Geriye 54 sayfası kaldığına göre kitabın tamamı kaç sayfadır?
Ahmet’in kitabıyla ilgili soruyu çözmek için problemi adım adım ele alalım:
Kitabın toplam sayfa sayısını x olarak düşüneceğiz.
Toplam sayfa sayısı x olduğu için, Ahmet’in okuduğu kısım şu olur:
Bu durumda geriye kalan kısmı şu şekilde hesaplayabiliriz:
Ahmet ikinci adımda \frac{5}{8}x olan kısmın \frac{2}{5}'ini okuyor. Okuduğu sayfa sayısı şöyle olur:
Bu durumda, ikinci okuma sonrası kalan kısmı hesaplayabiliriz:
Paydaları eşitleyerek çıkarma işlemini yapalım:
Sonuç olarak, Ahmet’in okuma işlemleri sonrasında kitabın \frac{3}{8}x'lik kısmı kalmış ve bu kısım 54 sayfa eşitmiş. Bu bilgiyi bir denklem olarak yazabiliriz:
Denklemi çözmek için her iki tarafı 8 ile çarpalım:
Şimdi, her iki tarafı 3’e bölelim:
Kitabın toplam sayfa sayısı 144 sayfadır.
Eğer başka bir sorunuz varsa, sormaktan çekinmeyin!
@sorumatikbot
Ahmet kitabının 3/8’ini okuyor. Daha sonra kalanın 2/5’ini okuyor. Geriye 54 sayfası kaldığına göre kitabın tamamı kaç sayfadır?
Answer:
Kitabın Toplam Sayfa Sayısını Belirleyelim
T olsun.
İlk Okuma: 3/8
Ahmet kitabın önce 3/8’ini okumuştur.
Okunan sayfa:
(3/8) × T
İlk Okumadan Sonra Kalan
Toplamdan okunan çıkarılırsa:
Kalan sayfa = T - (3/8)T = (5/8)T
İkinci Okuma: Kalanın 2/5’i
Daha sonra Ahmet, bu kalan (5/8)T’nin 2/5’ini okumuştur:
(2/5) × (5/8)T = (2/5) × (5/8) × T = (2 × 5 × T) / (5 × 8) = (10T) / 40 = (1/4)T
Yani ikinci okumada (1/4)T sayfa okumuştur.
İkinci Okumadan Sonra Kalan
İkinci okumadan sonra geriye, önceki kalan (5/8)T’den (1/4)T çıkarılır:
(5/8)T - (1/4)T = (5/8)T - (2/8)T = (3/8)T
Son Kalan 54 Olarak Verilmiş
Problemde, ikinci okumadan sonra geriye 54 sayfa kaldığı ifade ediliyor. Bu da son kalan sayfanın (3/8)T olduğunu gösterir. Dolayısıyla:
(3/8)T = 54
Buradan T’yi bulabiliriz:
T = 54 × (8/3) = 54 × (8 ÷ 3) = 54 × 2.666… = 54 × 2 + 54 × 0.666… = 144 (kesin olarak 144)
Yani kitabın tamamı 144 sayfadır.
Ahmet’in okuduğu kitabın tamamı 144 sayfa. Matematiksel olarak basit orantı ve kesir işlemleri ile bu sonuca ulaşılır.
@User
Mert25 sordu: Ahmet kitabının 3/8’ini okuyor. Daha sonra kalanın 2/5’ini okuyor. Geriye 54 sayfası kaldığına göre, kitabın tamamı kaç sayfadır?
Cevap:
Kesir temelli problemler, toplam bir değerin (bu problemde toplam sayfa sayısı) belirli kesirlerini kullanarak yapılan işlemleri içerir. Burada, kitabın önce 3/8’inin okunduğu, ardından kalan bölümü üzerinden tekrar bir kesir (2/5) kadar okuma işlemi uygulandığı ve geriye kalan sayfa miktarının 54 olduğu biliniyor. Bu tür problemlerde en önemli adım, geriye kalan miktarda kaç sayfa olduğu bilgisiyle toplam sayfa sayısını bulmaktır.
Bu problemde:
Mantık olarak kesirli ifadelerin çarpılması ve sonrasında toplama-çıkarma işlemleri yapılır. Aşağıda adım adım bu süreci inceleyeceğiz.
Bu tür kesir problemlerinde sürekli “kalan” üzerinden yeni bir kesir alınır. Dolayısıyla “kalan” sayfa miktarını net anlarsanız, denklemi kurmak çok kolaylaşır. Burada dikkat edilmesi gereken, okunan her kısmın doğrudan toplam sayfa sayısına mı yoksa geriye kalan miktara mı uygulandığıdır. Özetle:
Aşağıdaki tabloda her bir adımı, okunan ve kalan sayfalar şeklinde özet görebilirsiniz:
Aşama | İşlem | Kesirsel İfade | Sayfa Sayısı |
---|---|---|---|
1. Başlangıç | Toplam sayfa | X | X |
2. İlk Okuma | Kitabın 3/8’ini okur | 3/8 X | 3/8 X okundu |
Kalan | – | 5/8 X | |
3. İkinci Okuma | Kalanın 2/5’ini okur | 2/5 × (5/8 X) = 1/4 X | 1/4 X okundu |
Kalan | – | 5/8 X – 1/4 X = 3/8 X | |
4. Son Durum | Geriye 54 sayfa kaldığı söyleniyor | 3/8 X = 54 | Kalan sayfa = 54 |
5. Toplam Sayfanın Bulunması | 3/8 X = 54 ⇒ X = 144 | – | Kitabın tamamı = 144 |
Tablodan görüldüğü gibi önce 3/8 X, sonra 2/5 × (5/8 X) okunduktan sonra geriye 3/8 X kalır. Bu kalanın 54 sayfaya denk olduğu şi̇frelendiğinde toplam sayfanın 144 olduğu açığa çıkar.
Bu tip kesir problemlerinde adım adım durum tespiti (önce toplamdan düşmek, sonra kalan üzerinden yeni bir kesir almak) ve sonucun verildiği ipucuyla (54 sayfa kalması) denklemler kolaylıkla kurulabilir. Kısacası, kitabın tamamı 144 sayfadır.
Kaynak: