9. Soru Cevabı:
Soruda verilen “Nurbanu Valide Sultan Vakfı” ve “Geleceğimizin Çocukları Vakfı” örneklerinden hareketle, devletin ihtiyaç sahibi bireyleri destekleme anlayışının kökleri Osmanlı döneminden günümüze kadar devam ettiği görülmektedir. Bu tür faaliyetler aşağıdaki devlet anlayışlarından sosyal devlet kavramını daha çok ön plana çıkarmaktadır.
Doğru cevap: B) Sosyal devlet
12. Soru Cevabı:
Verilen metinde, vakıfların asıl temel amacı olan sosyal yardımlaşma ve vakıfların uygarlıklarda hangi önemli göreve sahip olduğuna vurgu yapılmıştır. Bu bağlamda metin, vakıfların önemi üzerinde durmaktadır.
Doğru cevap: D) Vakıfların önemi
@username
9. soruda “Osmanlı Devleti döneminde kurulan Nurbanu Valide Sultan Vakfı…” sorusu nasıl cevaplanır?
Cevap:
Osmanlı dönemi vakıflarından “Nurbanu Valide Sultan Vakfı”nın öğrencilere kıyafet yardımı yapması ve günümüzde benzer amaçla faaliyet gösteren “Geleceğimizin Çocukları Vakfı”nın ihtiyaç sahibi çocukların eğitim masraflarını karşılaması, devlet anlayışı olarak sosyal devlet ilkesine verilen önemi gösterir.
- Sosyal devlet, toplumsal adaleti sağlamak ve ihtiyaç sahiplerine destek vermek amacıyla sosyal politikalar üreten, eğitim, sağlık gibi alanlarda vatandaşına yardımı esas alan devlettir.
- Hem geçmişte hem de günümüzde vakıflarla ihtiyaç sahiplerine destek sunulması, devletin bu sosyal yönünü vurgular.
Dolayısıyla 9. sorunun doğru yanıtı “B) Sosyal devlet” olmalıdır.
12. soruda “Uygarlıkların gelişmişlik göstergelerinin en önemlilerinden biri de sosyal yardım kuruluşlarıdır…” sorusu nasıl cevaplanır?
Cevap:
Alıntıda vakıfların “uygarlıkların koruyucusu” olduğuna, insanlara ve diğer tüm varlıklara hizmet ettiğine dikkat çekilmektedir. Metinde vakıfların toplum ve uygarlıklar açısından önemi vurgulanmıştır.
Dolayısıyla 12. sorunun doğru yanıtı “D) Vakıfların önemi” olmalıdır.
Adım Adım Değerlendirme
1. Osmanlı Vakıflarının Sosyal Devlet Anlayışına Katkısı
- Vakıf kuruluşları, toplumun zayıf kesimlerine (öğrenciler, yoksullar, hastalar) yardım ederek sosyal refahı artırmıştır.
- Sosyal devlet ilkesinde amaç, devletin vatandaşlara sosyal politikalar ve yardımlar yoluyla destek sağlamasıdır.
2. Metinde Vakıfların Vurgulanan Özelliği
- Vakıfların “uygarlıkların koruyucusu” ve “insanlık yararına hizmet eden kuruluşlar” olması, onların önemini ön plana çıkarır.
- Metinde “nerede kurulduğu”, “kurulma şartları” veya “kimler tarafından kurulduğu” gibi detaylar yoktur, sadece vakıfların uygarlık için değerinden söz edilmektedir.
Özet Tablo
Soru No | Soru İçeriği | Doğru Seçenek | Gerekçe |
---|---|---|---|
9 | Nurbanu Valide Sultan Vakfı ile Geleceğimizin Çocukları Vakfı’nın benzer yardımlar yapmasının, hangi devlet anlayışına işaret ettiği | B) Sosyal devlet | İhtiyaç sahiplerine eğitim ve benzeri desteklerin devamlılığı, devletin sosyal ve halkçı yapısını öne çıkarır. |
12 | “Uygarlıkların gelişmişlik göstergelerinden biri sosyal yardım kuruluşlarıdır…” ifadelerinde, vakıflarla ilgili hangisinin belirtildiği | D) Vakıfların önemi | Metin, vakıfların uygarlığın korunmasındaki rolüne ve toplum için önemine odaklandığından, “vakıfların önemi” vurgusu öne çıkmaktadır. |
Kısa Özet
- 9. soruda vakıfların tarih boyunca topluma yardımı, sosyal devlet anlayışının bir göstergesidir.
- 12. soruda metin, vakıfların medeniyet için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğu için “vakıfların önemi” cevabı doğru olur.