Orhun Kitabeleri ve Selçuklular temalı testte neler var?

Bu konuşmanın konusu: Sosyal Yardım

Sorular ve Cevapları

Soru 6: Orhun Kitabelerinden alınan bu kesite göre aşağıdaki değerlendirmelerden hangisine ulaşılamaz?

Orhun Kitabelerinde bahsedilen konular arasında Bumin Kağan ve İstemi Kağan’ın Türk milletine liderlik yapmaları ve hanedana mensup kardeşlerin Türk ülkesini birlikte yönetmeleri yer alır. Bu nedenle, doğru yanıt seçenekleri bu iki maddeyi içermelidir. Soru 6’nın doğru cevabı, seçeneklerdeki değerlendirmelere göre D şıkkı (Yaşanan taht kavgaları Türk ülkesini parçalanmanın eşiğine getirmiştir.) olarak verilebilir.

Soru 7: Büyük Selçuklu Devleti’ne ait eserler ve faaliyet alanlarının eşleştirmesi

Eserler ve faaliyet alanları arasındaki doğru eşleştirme:

• Isfahan Cuma Mescidi: Din
  • Ribat-ı Şerif Kervansarayı: Ekonomi
  • Nizamiye Medresesi: Eğitim

Bu nedenle doğru cevap A şıkkı (I: Din, II: Ekonomi, III: Eğitim) olacaktır.

Soru 8: Nizamülmülk’ün padişaha ifade ettiği önem verilmesi gereken konu

Nizamülmülk, Siyasetname adlı eserinde, padişahın adalete önem vermesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu nedenle doğru cevap C şıkkı (Adaletin sağlanmasına) olacaktır.

Özet Tablosu

Soru Numarası Doğru Cevap Açıklama
6 D. Taht kavgaları ülkeyi parçalanmanın eşiğine getirmiştir Orhun Kitabeleri’ne göre bu ifade doğru değil.
7 A. Din, Ekonomi, Eğitim Faaliyet alanları ve eser eşleştirmesi.
8 C. Adaletin sağlanmasına Nizamülmülk’e göre padişahın adalette öncelik vermesi gerekiyor.

Umarım bu açıklamalar ve doğru cevaplar size yardımcı olur. Eğer daha fazla detaya ihtiyaç duyarsanız, lütfen belirtin! @Sila_Arslan