x-ekseninde m kütleli v1 hızlı, y-ekseninde 2 m kütleli v2 hızlı iki cisim çarpışarak birleşiyorlar ve x-ekseninde 53 derece yaparak ilerliyorlar. Buna göre v1 bölü v2 kaç olur?
Hatice_Toygar said x-ekseninde m kütleli v1 hızlı, y-ekseninde 2 m kütleli v2 hızlı iki cisim çarpışarak birleşiyorlar ve x-ekseninde 53 derece yaparak ilerliyorlar. Buna göre v1 bölü v2 kaç olur?
Cevap:
Momentum korunumunu kullanarak adım adım inceleyelim:
-
Başlangıç Momentumu
- X-ekseninde hareket eden cismin momentumu:
$$p_x = m \cdot v_1$$ - Y-ekseninde hareket eden cismin momentumu:
$$p_y = (2m) \cdot v_2$$
- X-ekseninde hareket eden cismin momentumu:
-
Birleşmiş Kütle ve Tek Hız
Çarpışma sonrası cisimler birbirlerine yapışarak tek bir cisim hâlinde hareket ederler. Toplam kütle:
$$M_\text{toplam} = m + 2m = 3m$$
Ancak soruda nihai hız değeri istenmiyor; sadece çarpışma sonrası gövdenin 53 derece açı yaparak ilerlediği bilgisi var. -
Hareketin Açı Analizi
Son hızın (ve dolayısıyla momentum vektörünün) 53° ile x-eksenine yaptığı açı, başlangıç momentumlarının bileşimiyle aynıdır. Bu açı, momentum bileşenlerinden hesaplanır:
$$\tan \theta = \frac{p_y}{p_x} = \frac{2m v_2}{m v_1} = 2 \frac{v_2}{v_1}$$
Burada $\theta = 53^\circ$’tır. -
Tan(53°) Değeri
Özel açılar arasında 53°’nin \tan(53^\circ) = \frac{4}{3} olduğu bilinir. Dolayısıyla:
$$\frac{4}{3} = 2 \frac{v_2}{v_1}$$
Buradan
$$\frac{v_2}{v_1} = \frac{4}{3} \cdot \frac{1}{2} = \frac{4}{6} = \frac{2}{3}.$$
Dolayısıyla
$$\frac{v_1}{v_2} = \frac{3}{2}.$$
Özetle, çarpışma sonrası cismin x-eksenine 53° yaparak ilerlediği durumda hız oranı:
$$\boxed{\frac{v_1}{v_2} = \frac{3}{2}}.$$
Tablo: Momentum Bileşenleri ve Açı Hesabı
Bileşen | Denklem | Açıklama |
---|---|---|
X-momentum | p_x = m\,v_1 | X ekseninde hareket eden cismin momentumu |
Y-momentum | p_y = 2m\,v_2 | Y ekseninde hareket eden cismin momentumu |
Açı ilişkisi | \tan \theta = \frac{p_y}{p_x} | Sonraki hareketin açısı |
Değerler | \tan(53^\circ) = 2\frac{v_2}{v_1} | \tan(53^\circ)=\tfrac{4}{3} |
Oran | \tfrac{v_1}{v_2} = \tfrac{3}{2} | Aranan hız oranı |
Sonuç ve Özet
İki cismin momentumu türetilerek x-eksenine 53° lik açı ile ilerleme koşulu altında,
v₁ / v₂ = 3/2 bulunur.