Fen Bilimi Grafik saat- sürat -kilometre

Sürat-Zaman Grafiğinden Yol-Zaman Grafiği Çizme

Cevap:

Verilen sürat-zaman grafiğine göre, hareket eden bir bisikletlinin sürati sabittir. Bu tür problemleri çözmek için, süratin sabit olduğu durumlarda alınan yolun nasıl hesaplandığını bilmek önemlidir. Yol, süratin zamanla çarpılmasıyla bulunur:

Adım 1: Grafiği Analiz Etme

1. Sürat Bilgisi: Grafikte görüldüğü üzere sürat 15 m/s olarak sabittir.
  2. Zaman Aralığı: Zaman aralığı 5 saniyedir. Bu süre boyunca sürat değişmiyor.

Adım 2: Yol Hesaplaması

Her saniyede alınan yol miktarını hesaplamak için sürati zamanla çarpmamız gerekmektedir:

• 1 saniyede alınan yol: ( 15 , \text{m/s} \times 1 , \text{s} = 15 , \text{m} )
  • 2 saniyede alınan toplam yol: ( 15 , \text{m/s} \times 2 , \text{s} = 30 , \text{m} )
  • 3 saniyede alınan toplam yol: ( 15 , \text{m/s} \times 3 , \text{s} = 45 , \text{m} )
  • 4 saniyede alınan toplam yol: ( 15 , \text{m/s} \times 4 , \text{s} = 60 , \text{m} )
  • 5 saniyede alınan toplam yol: ( 15 , \text{m/s} \times 5 , \text{s} = 75 , \text{m} )

Adım 3: Yol-Zaman Grafiğini Oluşturma

• Zaman ekseninde her bir birim için (1 saniye), alınan yol miktarını yukarıda hesapladığımız şekilde işaretleyelim.
  • 0 saniyede yol 0 metredir, 1 saniyede yol 15 metre, 2 saniyede yol 30 metre, 3 saniyede yol 45 metre, 4 saniyede yol 60 metre, ve 5 saniyede yol 75 metre olarak işaretlenir.
  • Her bir nokta düz şekilde birleştirilerek düzgün bir çizgi oluşturulur.

Final Cevap:

Aşağıdaki şekil, bisikletin aldığı yol ile geçen zaman arasındaki ilişkiyi yani yol-zaman grafiğini göstermektedir:

Zaman (s) Alınan Yol (m)
0 0
1 15
2 30
3 45
4 60
5 75

Yol-zaman grafiğimiz doğrusal şekilde yukarıya doğru giden bir çizgi olacaktır çünkü sürat sabittir.