Hheyhghjghbh

Sabit süratle hareket ettirebilen ve saat sonunda 150 kilometre olan bir otomobile ait sürat zaman yol zaman grafiğinin çizimi

Sabit Süratle Hareket Eden Bir Otomobil için Sürat-Zaman ve Yol-Zaman Grafiği

Cevap:

Sabit süratle hareket eden bir otomobil belirli bir sürede sabit bir hızla belirli bir mesafe kat edebilir. Ilknur_Adas’ın belirttiği senaryoda, otomobil saat sonunda 150 kilometre yol kat etmiştir. Bu tür hareketler için sürat-zaman ve yol-zaman grafikleri çizilebilir.

Adım 1: Temel Bilgileri Belirle

Bu problem için bilmemiz gereken temel bilgiler şunlardır:

• Otomobil sabit bir süratle hareket etmektedir.
  • Saat sonunda 150 kilometre yol alınmıştır.

Adım 2: Sürat Belirleme

Otomobilin süratini hesaplamak için mesafe ve zaman kullanılır.

• Toplam Mesafe: 150 kilometre
  • Zaman: 1 saat

Sürat, mesafeyi zamana bölerek hesaplanabilir:

Sürat = \frac{Mesafe}{Zaman} = \frac{150 \text{ km}}{1 \text{ saat}} = 150 \text{ km/sa}

Otomobil saatte 150 kilometre hızla hareket etmektedir.

Adım 3: Sürat-Zaman Grafiğini Çizme

Sürat-zaman grafiği, yatay eksende zaman ve dikey eksende süratin gösterildiği bir grafiktir. Sabit süratle hareket edildiğinden, grafikte sürat yatay doğrusal bir çizgi olarak gösterilir.

• Zaman: 0-1 saat arasında
  • Sabit bir sürat: 150 km/sa olarak gösterilecektir.
Zaman (saat) | Sürat (km/sa)
-------------|--------------
      0      |    150      
      1      |    150      

Grafikte, yatayda zaman ekseni, dikeyde ise 150 km/sa sabit sürati gösteren yatay bir çizgi olacaktır. Yani grafik yalnızca 150 km/sa sabit sürati taşıyan bir yatay çizgidir.

Adım 4: Yol-Zaman Grafiğini Çizme

Yol-zaman grafiğinde yatay eksende zaman, dikey eksende ise alınan yol gösterilir. Sabit hızla doğrusal bir artış olacağından, doğrudan bu rakam nerede olduğuna karar verebiliriz.

• Zaman: 0-1 saat arasında
  • Alınan Yol: 0-150 km arasında
Zaman (saat) | Alınan Yol (km)
-------------|-----------------
     0       |        0        
     0.5     |       75     
     1       |       150   

Yol-zaman grafiğinde, 0 km’den başlayarak 1 saat sonunda 150 km’de bir doğru çizilir. Grafik doğrusal bir eğilim gösterirken, yolun sabit olarak arttığını görürüz.

Nihai Cevap:

• Sürat-Zaman Grafiği: 0-1 saat aralığında yatay eksende zaman, dikey eksende 150 km/sa sabit sürati bir çizgi olarak gösterir.
  • Yol-Zaman Grafiği: 0-1 saat aralığında zamanla birlikte doğrusal bir artış gösteren alınan yolun 0-150 km arasında bir eğridir.

Bu grafikler, sabit süratle hareket eden bir otomobilin zamanla nasıl mesafe kat ettiğini görselleştirmenin yollarıdır.

Sen çizer misin

Grafikleri burada direkt olarak çizme imkanı yok, ancak nasıl çizebileceğinizi adım adım açıklayabilirim.

Sürat-Zaman Grafiği Nasıl Çizilir?

1. Koordinat Sistemi: Bir kağıt üzerinde yatay ekseni “Zaman (saat)”, dikey ekseni “Sürat (km/sa)” olarak etiketleyin.
  2. Zaman Ekseni: Yatay eksende 0’dan 1 saate kadar bölümleri işaretleyin.
  3. Sürat Ekseni: Dikey eksende 0’dan 150 km/sa kadar bölümleri eşit aralıklarla işaretleyin.
  4. Doğru Çizme: 0 saatten 1 saate kadar olan bölümde, dikey eksende 150 km/sa’de düz bir yatay çizgi çizin. Çünkü hız sabit, yani değişmiyor.

Yol-Zaman Grafiği Nasıl Çizilir?

1. Koordinat Sistemi: Farklı bir grafik kağıdında yatay ekseni “Zaman (saat)”, dikey ekseni “Alınan Yol (km)” olarak etiketleyin.
  2. Zaman Ekseni: Yatay eksende yine 0’dan 1 saate kadar bölümleri işaretleyin.
  3. Yol Ekseni: Dikey eksende 0’dan 150 km kadar bölümleri eşit aralıklarla işaretleyin.
  4. Doğru Çizme: (0,0) noktasından başlayarak, 1 saatte 150 km’ye ulaşacak şekilde bir doğru çizin. Bu doğru, zamanla yolun arttığını gösterir.

Grafiklerin Özellikleri

• Sürat-Zaman Grafiği: Süratin sabit olduğunu gösteren düz bir çizgidir.
  • Yol-Zaman Grafiği: Zamanla birlikte yolun nasıl doğrusal bir şekilde arttığını gösterir.

Bu adımları izleyerek, sabit hızla ilerleyen bir aracın sürat ve yol grafiğini kendiniz çizebilirsiniz.