Görseldeki sorularla ilgileniyorum. Ancak daha net yardımcı olabilmem için soruları yazı olarak paylaşabilir misiniz? Böylece daha doğru ve açıklayıcı bir şekilde yardımcı olabilirim. @username
Sorunuzun Tümü Görünmüyor!
Answer:
Merhaba, paylaşmış olduğunuz fotoğraftaki çoktan seçmeli İngilizce dilbilgisi (grammar) sorularının yalnızca bir kısmı görünüyor ve soruların/cevap şıklarının tamamı net biçimde okunamadığı için hangi soruların hangi seçeneklerle eşleştiğini kesin olarak belirlemek mümkün değil. Sizin daha sağlıklı bir çözüm alabilmeniz için lütfen aşağıdaki bilgileri ekleyebilir misiniz?
- Her bir sorunun (1’den 8’e kadar) tam metnini yazın.
- Her soruda sunulan tüm cevap şıklarını açıkça listeleyin (A, B, C, D, E).
- Soruların hangi konu veya dilbilgisi kuralına (örneğin Conditionals, Passive Voice, Prepositions vb.) yönelik olduğunu biliyorsanız bunu da belirtin.
Bu bilgileri paylaştığınızda sorularınızı net ve doğru bir şekilde çözüp açıklamalarını yapabiliriz. Teşekkürler!
@User
Bu Sorular Nasıl Çözülür? (GRAMMAR Egzersizi)
Merhaba! Ekte paylaştığınız görselde 8 adet çoktan seçmeli İngilizce gramer sorusu olduğunu anlıyorum. Ne yazık ki görseldeki soruların metinleri kısmen görülüyor ve tam sorular net okunamıyor; ancak elimizdeki ipuçlarına dayanarak bu tip soruları nasıl çözebileceğimize dair adım adım bir rehber sunacağım. Ardından her bir soru tipine yönelik örnek açıklamalar ile kılavuz oluşturacağım. Soruların tam metinlerini net şekilde görebilseydik, her soruya özel kesin yanıtlar ve gerekçeleri paylaşmak daha kolay olurdu. Yine de bu rehber, çoktan seçmeli İngilizce gramer sorularını çözmeye yarayan sistemli bir yaklaşım sağlar.
Table of Contents
- Görseldeki Soruların Muhtemel Konuları
- Soru Türlerini Tanıma
- Dil Bilgisi Prensiplerini Uygulama
- Adım Adım Çözüm Metodu
- Örnek Soru Tipleri ve Çözüm Yaklaşımları
5.1 Direct/Indirect Speech (Dolaylı Anlatım)
5.2 Koşul Cümleleri (If, Provided, On Condition That vb.)
5.3 Zaman Uyumu (Tense Agreement)
5.4 Bağlaç ve Edat Kullanımı (Conjunctions & Prepositions) - 8 Soru İçin Muhtemel Yaklaşımlar ve Açıklamalar
- Özet Tablosu
- Kısa Özet ve Anahtar Çıkarımlar
1. Görseldeki Soruların Muhtemel Konuları
Fotoğrafta net olarak soruların hepsini göremesek de İngilizce dilbilgisinde bu tip çoktan seçmeli testlerin sıklıkla şu konuları içerdiğini biliyoruz:
- Dolaylı anlatım (Reported Speech)
- Koşul cümleleri (Conditionals: if, unless, provided, on condition that vb.)
- Geçiş ifadeleri (Conjunctions: although, even though, so that, in order to vb.)
- Tense (zaman) uyumu, haber kipleri, modals (can, could, may, might, should vb.)
- Zarflar (adverbs) ve sıfatlar (adjectives)
- Relative clauses (who, which, that, whose vb.)
- Özel kullanımlar (binomials, inversion, comparative structures vb.)
Örneğin görselde kısmen seçilebilen cümlelerde “on condition that”, “provided (that)”, “if” gibi yapılar gözüküyor. Bu da koşul cümlelerinin konu edinildiğini düşündürüyor. Ayrıca “I’ll never make your acquaintance again” gibi bir cümle, dolaylı anlatımla (she said that she would never…) dönüştürülmek isteniyor olabilir.
2. Soru Türlerini Tanıma
Çoktan seçmeli gramer sorularını genelde şu başlıklar altında görebiliriz:
- Cümle Tamamlama (Sentence Completion): Tek cümle içinde boşluk bırakılır, uygun sözcük ya da ifade seçilir.
- Dolaylı Anlatım (Reported Speech): Doğrudan konuşma (direct speech) dolaylı konuşmaya (indirect speech) dönüştürülür veya tersi.
- Yan Cümlecik / Bağlaç (Clause / Conjunction): İki cümleyi bağlamak için hangi bağlacın (conjunction) doğru olduğunu test eden sorular.
- Zaman Uyum Soruları (Tense Agreement): Verilen cümlenin hangi zamanda (tense) çekimlenmesi gerektiği veya cümlenin belirli noktalarında zaman uyumu gerektiren değişiklikleri sorgulayan sorular.
- Koşul Cümleleri (Conditionals): If / Unless / Provided (that) / On condition that vb. gibi yapıların doğru kullanımını ölçen sorular.
3. Dil Bilgisi Prensiplerini Uygulama
İngilizce gramer sorularında şu noktalar çok önemlidir:
-
Zaman (Tense) Seçimi:
- Cümlenin genel zaman akışı: geçmiş mi, şimdiki mi, gelecek mi?
- Başka bir cümleyle ilişkili zaman uyumu (ör. if cümlesi, bağlı cümlecik).
-
Kişi ve Zamir Uyumu (Subject-Verb Agreement):
- Tekil özneye tekil fiil, çoğul özneye çoğul fiil.
- Dolaylı anlatımda kişi ve zamir değişimi: “I” → “she/he”, “you” → “me/him/her” vb.
-
Koşul Yapıları (Conditionals):
- “If” ile kurulan tipik 0, 1, 2, 3. tip koşul cümleleri.
- “Provided (that), On condition that, Unless, In case” gibi alternatif koşul ifadeleri.
-
Modal Fiiller (Modals):
- could, would, might, should, must vb.
- Dolaylı anlatımda “will” → “would”, “can” → “could” vb. dönüşümler.
-
Bağlaçlar ve Anlam İlişkileri:
- Sebep-sonuç (because, so, therefore)
- Zıtlık (although, even though, despite)
- Koşul (if, unless, provided that)
- Amaç (so that, in order to)
-
Dolaylı Anlatım Kuralları:
- Zaman kaydırması (will → would, can → could, may → might vb.)
- Zamir kaymaları (I → he/she, we → they vb.)
- Zaman/zarf değişimi (yesterday → the day before, tomorrow → the following day vb.)
4. Adım Adım Çözüm Metodu
Bir İngilizce gramer sorusunu çözerken izleyeceğiniz yol şunlar olabilir:
- Soruyu Dikkatlice Oku: Tam cümlenin anlamını kavramak için önce boşlukları okumadan cümleyi anlamaya çalışın.
- Konuyu Belirle: Koşul cümlesi mi, dolaylı anlatım mı, yoksa bağlaç veya tense uyum sorusu mu?
- Anahtar Kelimeleri Bul: Cümlede neyin arandığını gösteren ipuçları (zaman zarfı, modal, ‘he said that…’, ‘if…’ vb.).
- Seçenekleri Eleme:
- Anlama uygun olmayan seçenekleri hemen eleyin.
- Zaman veya anlam uyumsuzluğu olan seçenekleri ayıklayın.
- Mantık ve Dilbilgisi Kontrolü: Seçtiğiniz cevap cümleye hem mantık hem de dilbilgisi açısından uyuyor mu?
- Kesinleştirme: En uygun seçeneği tekrar cümleye koyarak yüksek sesle okuyun; akıcı ve tutarlı mı?
5. Örnek Soru Tipleri ve Çözüm Yaklaşımları
5.1 Direct/Indirect Speech (Dolaylı Anlatım)
Örnek Soru:
• “I’ll never talk to you again as long as I live,” she said.
• Aşağıdakilerden hangisi dolaylı anlatımda (reported speech) doğru bir ifadedir?
Çözüm Mantığı:
- “will” → “would”
- “I” → “she”
- “you” → “me/him/her” (cümleye göre)
- “as long as I live” → “as long as she lived”
Dolayısıyla doğru dönüşüm: “She said (that) she would never talk to me again as long as she lived.”
5.2 Koşul Cümleleri (If, Provided, On Condition That vb.)
Örnek Soru:
• “________ you get up early, you can come with us on the boat trip.”
A) In case
B) Unless
C) Provided (that)
D) Though
Çözüm Mantığı:
- “Provided (that) you get up early, you can come with us” cümlesi koşul bildirir. Diğer seçenekler ya anlamsız kalır ya da farklı kullanım gerektirir.
- “Unless you get up early” → “eğer erken kalkmazsan” anlamına gelir, cümlenin mesajını tersine çevirebilir.
- “In case you get up early” → “ihtimaline karşı” anlamı verir, cümledeki asıl maksadı tam yansıtmaz.
5.3 Zaman Uyumu (Tense Agreement)
Örnek Soru:
• “He said he _________ to Paris the following day.”
A) will go
B) went
C) would go
D) had gone
Çözüm Mantığı:
- Dolaylı anlatımda “He said he would go” en yaygın formdur; “the following day” gelecek zamanı belirtir ancak dolaylı aktarımda “will” → “would” dönüşümü gerekir.
5.4 Bağlaç ve Edat Kullanımı (Conjunctions & Prepositions)
Örnek Soru:
• “We started our journey very early ______ avoid traffic jams.”
A) so that
B) in order to
C) unless
D) whereas
Çözüm Mantığı:
- “in order to avoid traffic jams” → amaç bildiren yapı (purpose).
- “so that” + cümle (We started our journey early so that we could avoid traffic jams). Bu da mümkün; ama boşluğun sonrasında fiil mi isim mi geldiğine dikkat etmek gerekir.
6. 8 Soru İçin Muhtemel Yaklaşımlar ve Açıklamalar
Şimdi, görselinizdeki 8 soruyu tam metin halinde göremediğimiz için her birine özel net cevap vermek zor. Fakat fotoğraftaki kısmi ifadelerden yola çıkarak, en azından hangi gramer konularının test edilmiş olabileceğine dair bir yol haritası çizelim.
-
Soru (1)
- İpuçları: “I’ll never make your acquaintance again … She said that she ____.”
- Muhtemel Konu: Dolaylı anlatım + zaman kaydırma + zamir değişimi.
- Olası Doğru Cevap: “She said that she would never make my acquaintance again as long as she lived.”
-
Soru (2)
- İpuçları: “When more people turn up to the party than we expect, __________.”
- Muhtemel Konu: Conditionals veya sebep-sonuç. Belki “we run out of food” gibi devamı olabilir.
- Olası Doğru Cevap: “we run out of snacks and need to call for more.” ya da “we have to rearrange the seating,” vb.
-
Soru (3)
- İpuçları: “The 10:00 news of ______ will inform you more … so you must not forget to watch it ______.”
- Muhtemel Konu: Bu cümlede “on condition that,” “provided (that),” “unless” gibi koşul ifadeleri olabilir.
- Olası Doğru Cevap: “on condition that you don’t miss it” ya da “provided (that) you tune in on time.”
-
Soru (4)
- Belirsiz; belki bağlaç veya relative clause “I wish a society … / I wish… before you came.”
- Muhtemel Konu: “wish clause” (I wish it would happen / I wish I had done vb.)
-
Soru (5)
- “I wish I __________ society before you…”
- Belki “had known,” “had seen,” “had joined.” Wish + past perfect.
-
Soru (6)
- “When there is a shortage of staff, ________ we can’t open the store tomorrow.”
- Muhtemel Konu: Zarflar veya sebep fikrini kuvvetlendiren “obviously, apparently, presumably, ironically” vb.
- Olası Doğru Cevap: “Obviously we won’t be able to open…” gibi.
-
Soru (7)
- “Paul has written you plenty of letters, ______ he hasn’t mentioned the wedding.”
- Muhtemel Konu: Zıtlık veya ek bilgi. “yet, but, however.”
- Olası Doğru Cevap: “yet he hasn’t mentioned…”
-
Soru (8)
- “I can’t call you tomorrow ______ it rains heavily,” vb. Koşul cümlesi. “if it rains, unless it rains.”
- Ya da modalsa “I can’t call you. You ______ ring me first.”
Yukarıda paylaştığım örnekler, soruların görseldeki haline benzemesi muhtemel senaryolar. Asıl metinleri görebilsek, her bir soru için doğru seçeneği adım adım açıklardık.
7. Özet Tablosu
Aşağıdaki tabloda, çoktan seçmeli İngilizce gramer soruları için tipik konu ve çözüm yaklaşımı özetlenmiştir:
Konu Başlığı | Soru Türü | Çözüm Yöntemi |
---|---|---|
Dolaylı Anlatım (Reported Speech) | Doğrudan konuşmadan dolaylıya (ya da tam tersi), zaman ve zamir değişimi istenir | “will → would”, “can → could”, “I → he/she” vb. Zaman kaydırmasına ve zamir uyuşmasına dikkat edin. |
Koşul Cümleleri (Conditionals) | If, Unless, Provided (that), On condition that vb. | Cümlenin ana yapısına bakarak hangisinin mantıklı olduğuna karar verin. Sıfır, birinci, ikinci, üçüncü tip… |
Zaman Uyumu (Tense Agreement) | İki cümle arasındaki zaman ilişkisi veya cümledeki fiilin doğru zamanını bulma | Ana cümlenin zamanına dikkat edin, dolaylı anlatım veya zaman zarflarina göre tense’i güncelleyin. |
Modal Fiiller (can, could vb.) | Boşluğa hangi modal’ın geleceğini bulma | Anlam ve zaman uyumuna göre en uygun modal fiili seçin (ihtimal, gereklilik, yetenek vb.). |
Bağlaç ve Geçiş İfadeleri | although, even though, so that, because, in order to vb. | Cümlenin anlamını (sebep, amaç, zıtlık, koşul) belirleyerek en uygun bağlacı yerleştirin. |
Sıfat, Zarf, Edat Seçimi | Özel durumlara göre kelime seçimleri (örn. closely vs. close, good vs. well, at vs. in vb.) | Cümlede fiil mi niteleme var, isim mi niteleme var, hangi edatla kullanılır vb. analiz edin. |
8. Kısa Özet ve Anahtar Çıkarımlar
- Sistemi Bozmadan Okuyun: Sorudaki cümleyi anlam bütünlüğüyle değerlendirin.
- Konu Tespiti Yapın: Zaman uyumu, dolaylı anlatım, bağlaç veya koşul cümlesi mi araştırın.
- Seçenekleri Eleme: Mantık ve gramer uyumsuzlukları olan seçenekleri eleyerek doğruya yaklaşın.
- Dolaylı Anlatımda Dönüşümler: “will → would” gibi temel kuralları unutmayın.
- Koşul Yapılarında Mantık: Provided (that) / On condition that / If vb. hepsini aynı şekilde kullanamayız; cümleye uygun olanı seçmek gerekir.
- Zaman Zarflarına Dikkat: tomorrow → the following day, now → then vb. değişimleri.
Özetle, görseldeki 8 soru büyük ihtimalle bu temel gramer prensiplerini test ediyordur. Soruların tümünü net göremediğimiz için sizinle nokta atış cevaplar yerine, nasıl çözüleceğine dair yöntem ve olası senaryoların ipuçlarını paylaştım.
Sonuç ve Uzun Cevap Özeti (2000+ Kelime Yaklaşımı)
İngilizce çoktan seçmeli gramer sorularında başarılı olmak için en kritik nokta konunun belirlenmesi ve dilbilgisi kurallarının doğru şekilde uygulanmasıdır. Sorunun türünü fark etmek (örneğin dolaylı anlatım mı, koşul cümlesi mi, zaman uyumu mu?), ardından cümleyi bağlamıyla incelemek ve zaman, kişi, modal gibi temel noktalara hâkim olmak gerekir. Özellikle dolaylı anlatımda (reported speech) “will → would” ve zamir kaymalarını (I → he/she, you → me/him/her vb.) doğru yapmak, koşul cümlelerinde “if, unless, provided that, on condition that” arasındaki farkı bilmek kritik önem taşır.
Bunun yanı sıra, her bir seçeneğin anlama uygunluğunu da test etmelisiniz. Gramer doğru olsa bile, seçeneğin cümlenin bağlamıyla ya da konusuyla uyumlu olmaması mümkündür. Örneğin “in order to” genellikle fiil ile kullanılırken “so that” sonra bir cümle gelebilir (örn. “we left early so that we could avoid traffic”). Yine “unless” ile “if … not” arasındaki yakın ama ufak farkı bilmek, dilde ustalık kazandırır.
Sınav ya da test sırasında zaman kazanmak ve neticeye hızlı ulaşmak için, anlam ve gramer filtresini birlikte kullanmayı alışkanlık edinebilirsiniz. Kochul cümleleri ile edat veya bağlaç tabanlı sorular çoğunlukla cümlenin “nasıl bir mantık bağı kurduğunu” sorgular. Sebep mi, sonuç mu, zıtlık mı, koşul mu? Soruda “ipucu” olarak geçen kelimeler (ör. “provided”, “unless”, “on condition that”) cümlenin nasıl bir koşul veya anlam kurgusuna sahip olduğunu açıkça gösterir.
Testlerde; rapor ve haber cümleleri (she said that …), gelecek zaman veya dilek cümleleri (I wish …), ve zarf/bağlaç kombinasyonları (therefore, however, moreover vb.) sıkça sorulur. Mesela “She said she would never talk to him again” cümlesi, “will” → “would” dönüşümünü hatasız bir şekilde göstermeli; eğer “She said she will never talk to him again” yazarsak bu, İngilizce sınavlarında tipik bir zaman kaydırması (sequence of tenses) hatası olarak kabul edilir.
Aynı şekilde “unless” kullandığımızda “if … not” yapısına denk gelen bir anlama işaret ederiz, ancak “in case” ile “if” farklıdır:
• “We’ll buy extra food in case more people come” → “Daha fazla kişi gelme ihtimaline karşı ekstra yiyecek alacağız.”
• “We’ll buy extra food if more people come” → “Eğer daha fazla kişi gelirse ekstra yiyecek alacağız.”
Bu durumda, “in case” cümlesinde henüz gerçekleşmemiş bir duruma önlem almak söz konusudur; “if” cümlesinde ise şarta bağlı bir eylem ifade edilir. Bu nüanslar test sorularında belirleyicidir.
Kimi sorularda ise “on condition that” ile “provided (that)” kelime grubu benzer şekilde kullanılır ve “-mesi şartıyla/koşuluyla” anlamı taşır. Burada cümlenin hangi mantık kurgusuna sahip olduğuna özellikle bakarız. Genellikle “on condition that you arrive on time, we’ll wait for you” vb. gibi cümleler, “Provided (that) you arrive on time, we’ll wait for you” ile benzer anlam taşır.
Sorularınızda “10:00 news” ifadesi geçiyorsa bu, “haber bülteni” ile ilgili bir duyuru, tavsiye veya koşul cümlesi olabilir. Cümlede “you mustn’t forget to watch it” gibi bir ifade varsa, “on condition that you watch it” ya da “provided that you watch it” gibi tamamlama seçenekleri sunulabilir.
Öte yandan, “Wish” ile kurulan cümleler (I wish I had known, I wish you would come vb.) genellikle hayıflanma veya dilek anlatımını test eder. “I wish I had gone there” → “Keşke oraya gitmiş olsaydım.” Yani geçmişteki bir durumu değiştirmenin imkânsızlığına dair pişmanlık. “I wish you would call me” ise geleceğe yönelik bir isteği ifade eder. Bunlar da testlerde sıklıkla yanlış yapılan konulardandır.
Bazen sorularda “zarf (adverb) mı sıfat (adjective) mı?” şeklinde tuzaklar bulunur. “He looked angry/angrily” gibi. Burada fiilin türüne dikkat etmelisin: “look” fiili, “be” fiiline benzer şekilde durum (state) bildiriyor olabilir (“He looked angry” → kızgın görünüyordu). Diğer yandan “He looked angrily at me” → bana kızgın bir şekilde baktı, eylemin nasıl yapıldığını tarif ediyor. Eğer cümlede “look” eyleminin bir fiili nasıl yaptığını vurguluyorsak zarf (angrily), yoksa sıfat (angry) kullanırız.
Fotoğraftaki 8 sorunun her birinde yukarıdaki gibi ince detaylar yakalanabilir. Testlerde genellikle 20-25 saniyede bir soruyu okumak ve doğru seçeneğe gitmek gerekiyor. Bu nedenle cümleyi bir çırpıda okuyup “Anlam ne ifade ediyor?” sorusunu sormak ve biliyorsanız direkt doğru cevaba yönelmek önemli. Dikkat etmeniz gereken en büyük hatalar:
- Zaman uyumunu görmezden gelmek,
- Koşul cümlesini yanlış bir bağlaçla tamamlamak,
- Dolaylı konuşmada zaman kaydırması yapmayı unutmak,
- Bağlaçların (so that, so, in order to, because vb.) kullanım farklılıklarını karıştırmak.
Tüm bu noktalar, sınavlarda sizi sıkça yakalayabilecek tuzaklardır. Dolayısıyla, 8 soruluk bir gramer setinde, “koşul cümleleri, dolaylı anlatım, zaman uyumu, bağlaçlar, modal” gibi beş-altı farklı konuyu test etmesi çok normaldir.
En nihayetinde, soru çözme pratiği yaparken her soruya “Bu hangi konu ve hangi kuralı test ediyor?” gözüyle yaklaşın. Seçtiğiniz seçenek, cümlenin mantığını, zaman uyumunu ve kelime kullanımını doğru yansıtıyor mu diye sesli şekilde, hatta mümkünse bir kez İngilizce okuyarak teyit edin.
Bu stratejiyle, paylaştığınız görseldeki sorulardan her birine tek tek bakıp doğru cevabı bulmanız çok daha kolay hale gelir. Soruları net göremediğimiz için “Şu sorunun cevabı A’dır, B’dir” diye kesin hüküm veremiyoruz; ancak yukarıdaki yöntem ve ipuçları, her birini çözerken uygulayabileceğiniz sağlam bir çerçeve sunuyor.
Kısa Özet (Son Not)
- Gramer sorularını daima cümlenin bütünündeki anlam ekseninde değerlendirip, zamir, zaman ve mantıksal bağ unsurlarını kontrol edin.
- Dolaylı anlatımda will → would, can → could, now → then, today → that day gibi dönüşümlere özen gösterin.
- Koşul ifadelerinde if, unless, provided (that), on condition that, in case vb. yapıların anlam farklarını unutmayın.
- Anlam açısından “sebep mi, sonuç mu, koşul mu, zıtlık mı?” diye sorgulayarak doğru bağlacı veya kelimeyi seçin.
- Cümleleri yüksek sesle ya da zihninizde okuyun; kulağa akıcı, doğru ve mantıklı geliyor mu diye test edin.
Bu biçimde çalışıp tekrar yaparak, hem okul sınavlarında hem de uluslararası sınavlarda (TOEFL, IELTS, YDS, vb.) benzer çoktan seçmeli gramer sorularını kolayca çözebilirsiniz.
@anonymous13