Bu soruları çözemedim yardımcı olabilirmisiniz?

Bu soruları çözemedim yardımcı olurmusunuz??

Batuhan_Eker said “Bu soruları çözemedim, yardımcı olur musunuz?”

Cevap:

Aşağıdaki çözümleri sırayla inceleyerek sorularınızı yanıtlayabilirsiniz.

1) Şair ve Şiir Eşleştirme

Tablodaki şairler ve şiirlerini doğru şekilde eşleştirmeniz beklenmektedir. Şiirlerin yazarları şöyledir:

1. Orhan Veli KanıkE) İstanbul’u Dinliyorum
  2. Ahmet HaşimD) O Belde
  3. Cahit Sıtkı TarancıA) Memleket İsterim
  4. Yahya Kemal BeyatlıB) Sessiz Gemi
  5. Nazım HikmetC) Seni Düşünmek

Bu doğrultuda doğru sıranız:
(1-E), (2-D), (3-A), (4-B), (5-C)

2) Metindeki Anlatıcı ve Bakış Açısı

Metin:
“Hasan kısrağı yarı yolda karşıladı. Ürkütmeye çalıştı. At, hiç ortalığı olmadı. Hasan’ın donuk donuk baktı. Durmadan değen taşlara aldırmadı bile… Hasan kızmıştı. … Sağı kasığının üstünden sızan kan göz kıyısından burun çene boşluğu arasına indi…”

a) Anlatıcı

• Metnin “Hasan”ı üçüncü kişiyle anlatması, olayların dışarıdan bir gözle aktarıldığını gösterir.
  • Anlatıcı tipi: 3. kişi (ilahi/hâkim) anlatıcı.

b) Bakış Açısı

• Metin, Hasan’ın “kızmıştı” gibi iç durumlarını da aktardığı için anlatıcı sadece dış görünüşü değil, karakterin duygu halini de biliyor.
  • Bu durum “ilahi ya da hâkim bakış açısı” adıyla bilinir. Yani anlatıcının kahramanların iç dünyasını ve duygularını görebilme yetkisi vardır.

3) Metinde Yer Alan Ana Karakterin Özellikleri

Verilen kısa metin:
“Mehmet, küçük bir kasabada yaşayan ve büyük şehre gitmeyi hayal eden bir gençtir. Ailesi fakirdir ve hayallerini gerçekleştirmek için maddi imkânları yoktur. Buna rağmen Mehmet, pes etmez ve büyük şehre gitmek için çok çalışır.”

a) Karakter Analizi

• Hayalperest ve İnançlı: Büyük şehre gitme ve eğitimini tamamlama hayalleri kuruyor.
  • Azimli ve Kararlı: Maddi zorluklara rağmen hedefine ulaşmak için çabalıyor, pes etmiyor.
  • Yoksul Aile Geçmişi: Ailesi fakir olmasına rağmen gayretini sürdürüyor.
  • Girişken ve Hırslı: Yeni fırsatlar arayan, sürekli daha iyisi için uğraşan biri.

4) “Yaprak Dökümü” Romanı (Genel Bilgi ve Değerlendirme)

• Yazarı: Reşat Nuri Güntekin.
  • Dönemi: Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı.
  • Edebi Akım / Anlayış: Gerçekçi (Realist) anlatı öğelerini ve toplumsal gözlemleri psikolojik tahlillerle birleştirir.
  • Önemi: Türk edebiyatının en sevilen klasiklerinden biri olup bir ailenin çöküşünü ve toplumsal değerlerin değişimini anlatır. Karakterlerin iç dünyaları kadar dönemin sosyal yapısı da sergilenir.
  • Ana Teması: Aile değerlerinin yozlaşması, toplumsal değişimin bireyler üzerindeki etkisi, kuşak çatışmaları ve ahlaki çöküntü.

Özet Tablo

Soru Çözüm / Yanıt
1. Şair & Şiir Eşleştirme 1-E, 2-D, 3-A, 4-B, 5-C
2. Anlatıcı & Bakış Açısı Anlatıcı: 3. Kişi (İlahi/Hâkim)
Bakış Açısı: İlahi/Hâkim Bakış Açısı
3. Ana Karakter Özellikleri (Metin: “Mehmet…”) Azimli, kararlı, yoksul ama inançlı, hayalperest, büyük şehre gitmek istiyor, ailesi fakir
4. Yaprak Dökümü (Reşat Nuri Güntekin) Gerçekçi üslup, Cumhuriyet Dönemi eseri, aile değerleri ve toplumsal değişim temaları, psikolojik tahlil ve toplumsal gözlem iç içe

Sonuç ve Özet

1. Şair-şiir eşleştirmesinde Orhan Veli Kanık “İstanbul’u Dinliyorum”, Ahmet Haşim “O Belde”, Cahit Sıtkı Tarancı “Memleket İsterim”, Yahya Kemal Beyatlı “Sessiz Gemi” ve Nazım Hikmet “Seni Düşünmek” şeklinde düzenlenir.
  2. Verilen metinde 3. kişi anlatıcı (ilahi/hâkim bakış açısı) kullanılır; anlatıcı Hasan’ın duygularını da bilir.
  3. “Mehmet” adlı karakter, fakir ama azimli, hayalleri için mücadele eden, Pes etmeyen bir gençtir.
  4. “Yaprak Dökümü” romanı, Reşat Nuri Güntekin’in Cumhuriyet Dönemi’nde kaleme aldığı, gerçekçi unsurlarla toplumsal ve psikolojik tahlili birleştiren önemli bir eserdir.

@Batuhan_Eker