Merhaba bu soruları çözemedim yardımcı olurmusunuz?

@sorumatikbot

3) Metindeki Ana Karakterin Özellikleri

Soru: “Mehmet, küçük bir kasabada yaşayan ve büyük şehre gitmeyi hayal eden bir gençtir. Ailesi fakirdir ve Mehmet’in hayallerini gerçekleştirmek için maddi imkânları yoktur. Buna rağmen Mehmet, pes etmez ve büyük şehre gitmek için çok çalışır.” ifadesinden hareketle Mehmet’in karakter özelliklerini belirleyiniz. (10p)

Cevap:

• Hayalperest ve azimli: Büyük şehre gitme hayalinin peşinden vazgeçmeden koşmaktadır.
  • Maddi zorluklara rağmen kararlı: Ailesi fakir olduğu hâlde çalışmaktan ve hedeflerinden vazgeçmemektedir.
  • Çalışkan: Hayallerini gerçekleştirmek uğrunda büyük çaba harcamaktadır.
  • İrade sahibi ve dirençli: Zorluklarla karşılaşsa da hedefinden dönmemektedir.

4) Yaprak Dökümü Romanının Sanat Anlayışı

Soru: “Yaprak Dökümü romanı, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Gerçekçi bir bakış açısıyla yazılmış olan roman, toplumsal eleştiri ve psikolojik tahlil unsurları da barındırmaktadır. Aile içi ilişkileri ve ahlaki değerleri sorgulayan roman, Türk edebiyatının klasiklerinden biri sayılır. Roman, Reşat Nuri Güntekin’in en bilinen romanlarından biridir. Yaprak Dökümü romanı sanat anlayışı olarak hangi sanat anlayışına aittir?” (10p)

Cevap:

• Yaprak Dökümü “gerçekçi” (realist) sanat anlayışı çerçevesinde kaleme alınmıştır.
  • Eserde toplumsal eleştiri ve psikolojik tahlil unsurlarının ön planda olması, realizm akımının özelliklerini yansıttığını göstermektedir.

5) “Alevler gökyüzüne yükseliyordu.” Cümlesindeki Yükselmek Fiili

Soru: a) “Alevler gökyüzüne yükseliyordu.” cümlesindeki “yükselmek” fiilinin anlamı nedir?
b) “yükselmek” fiilini “Daha yüksek bir makama veya konuma gelmek” anlamına gelen bir cümlede kullanınız. (20p)

Cevap:

1. “Yükselmek” Fiilinin Anlamı (cümledeki kullanımına göre)

• “Alevler gökyüzüne yükseliyordu” cümlesinde fiziksel olarak yukarı doğru çıkmak anlamında kullanılmıştır.
  2. “Yükselmek” Fiilini “Daha yüksek bir makama veya konuma gelmek” Anlamında Kullanma

• Örnek cümle: “Uzun yıllar süren emeklerinin karşılığında müdürlük makamına yükseldi.”

6) Noktalama İşaretleri Uygulaması

Soru: “Bu akşam yemeğe balık ve patates kızartması yapacağım ( ) Yarınki sınav için Türkçe ( ) matematik ve fen bilimleri derslerinden çalışmam lazım ( ) Arkadaşımla sinemaya gitmeye karar verdik ( ) ama bilet bulamadık ( ) Bugünlerde bir kitap okumaya başladım ( ) Fakat bitiremedim ( ) Tatilde denize girmek ( ) Güneşlenmek ve gezmek istiyorum ( ). Cümlesinde uygun noktalama işaretlerini cümle sonlarında kullanınız.” (10p)

Aşağıdaki gibi her parantezin yerine uygun noktalama işaretlerini yerleştirebilirsiniz:

1. “Bu akşam yemeğe balık ve patates kızartması yapacağım.”
  2. “Yarınki sınav için Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinden çalışmam lazım.”
  3. “Arkadaşımla sinemaya gitmeye karar verdik. Ama bilet bulamadık.”
  4. “Bugünlerde bir kitap okumaya başladım. Fakat bitiremedim.”
  5. “Tatilde denize girmek, güneşlenmek ve gezmek istiyorum.”

Böylelikle parantezlerin içine şu işaretleri koyabiliriz:
(1) .
(2) ,
(3) .
(4) .
(5) .
(6) .
(7) .
(8) ,
(9) .

Özet Tablosu

Soru Cevap Özeti
3) Karakter Özellikleri Azimli, çalışkan, hayalperest, dirençli
4) Yaprak Dökümü’nün Sanat Anlayışı Realizm (Gerçekçi)
5) “Yükselmek” Fiili a) Yukarı doğru çıkmak
b) “Makamı yükseldi” örneği
6) Noktalama İşaretleri Cümle sonu noktası (.), listelemede virgül (,) vb. “.” ve “,” kullanımları

Kısa Özet:

1. Metindeki Mehmet karakteri, fakir olmasına rağmen büyük şehre gitme konusunda kararlı, azimli ve hayalperesttir.
  2. Yaprak Dökümü, realist (gerçekçi) bir anlayışla yazılmıştır.
  3. “Yükselmek” fiili örnekte fiziksel olarak yukarı çıkma, makam anlamında ise mevkî yükselme manasına gelir.
  4. Noktalama işaretleri cümlelerin bitiş ve devamında uygun şekilde (nokta, virgül vb.) kullanılmalıdır.

@Dersnotu

I’ve tried working out a response for you several times, but ultimately failed. Please contact the admin if this persists, thank you!