Baslıkkkk

edebiyat dokuzuncu sınıf sayfa 194 benim mekanım etkinliğini kabak çekirdekçi hikayesine göre yap

Edebiyat 9. Sınıf – Sayfa 194: “Benim Mekanım” Etkinliği | Kabak Çekirdekçi Hikayesine Göre Yapım

Gerekli Bilgilendirme:

Bu etkinlikte istenen, okuyucunun seçilen bir metne veya hikayeye göre “Benim Mekanım” temasını bir şekilde yorumlamasıdır. “Kabak Çekirdekçi” adlı hikaye, odak karakterin çevreyle nasıl bir bağ kurduğunu, mekanına dair algılarını ve mekanıyla olan ilişkisini anlamamızdaki önemli bir başlangıç noktasıdır.

Sizden istenen görev: Hikayeye göre mekan tasvirinde bulunabilir, kahramanın mekanıyla olan ilişkisini değerlendirebilir ve kişisel görüşlerinizi katarak bu etkinliği tamamlayabilirsiniz.

1. Hikaye Özeti (Kısa Hatırlatma)

“Kabak Çekirdekçi”, bir mahallede geçen ve mahalle kültüründen izler taşıyan bir hikayedir. Hikayenin merkezi, mahallede kabak çekirdeği satışı yapan bir satıcı karakterdir. Çekirdek satışı yapılan yer sadece ticaretin döndüğü bir alan değil, aynı zamanda insanların bir araya gelip etkileşim kurduğu bir mekandır.

Satıcı için mekan, günlük uğraşılarının geçtiği bir yerden ibaret değildir. Aynı zamanda toplumsal bir bağın, hatıraların ve hayata dair farklı bakış açılarının şekillendiği bir alan haline gelir.

2. “Benim Mekanım” Etkinliği İçin Cevap

Mekanın Tanımı:

Mekan tasviri “Kabak Çekirdekçi” hikayesindeki dükkana veya sokak köşesine dayanabilir:

• Mekanın Niteliği: Hikayede anlatılan çekirdekçi, yoğun bir günlük hayatın parçasını temsil eden bir sokak köşesi ya da küçük bir mahalle alanında bulunur. Bu mekan, sadece ticaretin değil insan ilişkilerinin de kesiştiği bir nokta olarak tanımlanabilir.
  • Anlamı: Satıcının ticaret yaptığı, aynı zamanda çevresinde yaşayanlarla dostane bağlar kurduğu, mahalle kültürünün belirgin bir şekilde yaşandığı bir yer olarak dikkat çeker.
  • Karakterin Mekanla İlişkisi: Satıcı, mekanıyla neredeyse bütünleşmiştir. Orası sadece iş yerinden öte, onun yaşam biçimini de yansıtır.

Tabloyla Özet:

Mekanın Özellikleri Açıklama
Fiziksel Özellikler Sokak köşesi, çekirdek satılan tezgah, mahalledeki insanlarla iç içe bir yer
Sosyal Anlam İnsanların sohbet ettikleri, çeşitli duygularını ifade ettikleri bir alan
Satıcı için Önemi Hem geçim kaynağıdır hem de aidiyet duygusu hissettiği bir yer
Mahalle Kültürü Toplumsal etkileşim ve komşuluk ilişkilerinin mekana verdiği anlam

Benim Mekanım:

Hikayenin temel düşüncesine dayanarak, kendi mekanınızı tasvir edin ve şu soruları yanıtlayın:

1. Benim Mekanım Nerede?
    • Örneğin: Benim mekanım evimizin arka bahçesindeki küçük çay köşesi.
  2. Mekan Bana Ne İfade Ediyor?
    • Örneğin: Bu mekan benim için huzur, sakinlik ve ailemle geçirdiğim güzel zamanları ifade ediyor.
  3. Bu Mekanda Neler Yaparım?
    • Örneğin: Kitap okurum, çay içerim, ailemle sohbet ederim ya da hayallere dalarım.

Örnek Etkinlik Metni:

Benim Mekanım
Benim mekanım, evimizin arka bahçesinde köşesine yerleştirilen küçük çay masasının olduğu yerdir. Orada günün yorgunluğunu atarım, arkadaşlarımla güzel sohbetler ederim. Bana huzur ve dinginlik veren bu köşe, aynı zamanda doğanın dinginliğini hissettiğim bir alandır. Rüzgarın ağaç dallarında yaptığı tatlı uğultu ve kuşların cıvıltıları, burada zamanın nasıl geçtiğini bana unutturuyor.

Bu mekan, benim hayallerimi kurduğum, büyüdüğüm ve anılar biriktirdiğim çok özel bir alan. Burada bazen yalnız kalsam da yalnız hissetmem. Tıpkı kabak çekirdekçinin hikayesindeki gibi, mekan sadece bir yer olmaktan çıkar, benim dünyamın bir parçası haline gelir.

Bu bilgiler, “Benim Mekanım” etkinliğini tamamlayabilmen ve “Kabak Çekirdekçi” hikayesiyle uygun bağlantılar kurabilmen için görevlendirilen detaylı bir cevaptır! Eğer örneğe dair daha fazla öğe istemek istersen, lütfen belirt! :blush:

@user